Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Κυπαρρισία: Καταστροφή δάσους και αμμοθινών για παράνομο δρόμο


Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ, 27/9/2009, Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της παραλίας που βρίσκεται στα όρια της ζώνης Natura 2000 στην περιοχή «Σανί» Κυπαρισσίας επέφεραν οι ενέργειες συγκεκριμένων ανθρώπων πριν από δύο χρόνια, προβαίνοντας σε παράνομη διάνοιξη δρόμου, χωρίς, ωστόσο, να έχει μέχρι σήμερα αποκατασταθεί το τοπίο που καταστράφηκε.

Εκεί που υπήρχαν δασική έκταση, αμμοθίνες, λουλούδια της θάλασσας, βράχια και φωλιές θαλάσσιων χελωνών, βρίσκεται ένας δρόμος, «μια λεωφόρος που ούτε η Κυπαρισσία δε διαθέτει τέτοια» μας είπε κάτοικος της περιοχής.

Το θέμα έχει αναδείξει ο Σύλλογος «Φίλοι του Μεσσηνιακού Κόλπου», που έστειλε σχετική επιστολή από τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας, ζητώντας να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς να έχει δοθεί απάντηση. Ο σύλλογος κινητοποιήθηκε και προς την Κτηματική Υπηρεσία, τη μόνη, όπως αναφέρεται, υπηρεσία που έχει κινητοποιηθεί, ενώ το Λιμεναρχείο την έχει προωθήσει στην Εισαγγελία.
Γνώστης της κατάστασης είναι και ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».

Η επιστολή στο Δ.Σ. Κυπαρισσίας
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην επιστολή του με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 2007 ο Σύλλογος, «το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2007 στην περιοχή “Σανί Κυπαρισσίας”, πλησίον του μπαρ/καντίνα «Sunny Paradise», εργολάβος με μηχάνημα χωρίς αριθμό κυκλοφορίας, και χωρίς άδεια, διάνοιξε δρόμο κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, καταπάτησε μεγάλο μέρος από την αιγιαλίτιδα ζώνη, αποψίλωσε μέρος δασικής έκτασης, αφαίρεσε πασσάλους της κτηματικής υπηρεσίας και ισοπέδωσε όλες τις αμμοθίνες της περιοχής.
Τo γεγονός αντιλήφθηκε αρχικά ο κ. Ανδρέας Δημητρίου, δικηγόρος από την Αθήνα, που έκανε τις διακοπές του στην περιοχή και προσπάθησε να σταματήσει το έργο.
Ο εργολάβος είχε ήδη προλάβει να αποψιλώσει μέρος της δασικής έκτασης και να ισοπεδώσει τις αμμοθίνες σε μήκος περίπου 400 μέτρων και να ξεφορτώσει αμμοχάλικο σε λοφίσκους.
Όταν ο κ. Δημητρίου και άλλοι παραθεριστές προσπάθησαν να τον εμποδίσουν, δεν πτοήθηκε καθόλου και μάλιστα τους απείλησε βίαια.
Την επομένη, συνέχισε τις εργασίες και έστρωσε το αμμοχάλικο στο μισό περίπου του υπό διάνοιξη δρόμο.
Τις εργασίες διέκοψαν αξιωματικοί του Λιμενικού Σταθμού Κυπαρισσίας, οι οποίοι προσήγαγαν τον εργολάβο για ανάκριση.
Είναι γνωστό σε σας ότι η πιο πάνω παράκτια ζώνη ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και ισχύουν οι περιορισμοί που καθορίζει το Προεδρικό Διάταγμα 1161/20 Σεπτεμβρίου 1993, για τις προστατευόμενες περιοχές. Επίσης, η εταιρεία για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, “ΑΡΧΕΛΩΝ” έχει εκπονήσει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.), η οποία έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Οποιαδήποτε ανάπτυξη επομένως πρέπει να είναι ήπια και με πολύ υψηλές προδιαγραφές».
Ο Σύλλογος ζητούσε, επίσης, να γίνουν γνωστές οι ενέργειες του Δήμου Κυπαρισσίας.

Άλλαξε το περιβάλλον
Σύμφωνα με τον κάτοικο της περιοχής, ενώ δόθηκε εντολή αποκατάστασης του τοπίου και επαναφοράς του στην πρότερη κατάσταση, «έγινε ένας πολύ ωραίος δρόμος. Αντί για αποκατάσταση δεν έμεινε τίποτε», και πρόσθεσε: «Μας εμπαίζουν». Είπε επίσης πως είναι άγνωστο το τι ακριβώς συμβαίνει και πρόσθεσε πως αυτή η μοναδική φυσική ομορφιά που υπήρχε μέχρι το 2007, οπότε άρχισαν οι παρεμβάσεις, καταστράφηκε. «Άλλαξε τελείως το περιβάλλον, λιγόστεψαν και οι χελώνες, ενώ η καντίνα που κατασκευάστηκε στην παραλία, διαταράσσοντας με τη μουσική της τις χελωνοφωλιές, έλαβε άδεια όπεν μπαρ», θέλοντας να δείξει την… επιβράβευση των υπηρεσιών αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα.



Αγγελής

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Navarino Bay: Θα μοιάζει με το χωριό των Χόμπιτ...μόνο που θα αποτελείται από πολυτελείς βίλες

Τον είδαμε Δρακουμέλ, κάπταιν Billy εκ του κάπταιν Iglo, χαλκομανία σε μπαλάκι του γκολφ από τα Black Dogs στην Καλαμάτα. Ήρθε η ώρα να μεταμφιεστεί σε Χόμπιτ. Άντε και τα Χριστούγεννα ευχόμαστε να τον δούμε άγιο Βασίλη.


Αγγελής

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Εφιαλτικά σενάρια της WWF για τη Μεσσηνία

από ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 20/9/2009

(κλικ επάνω)



Αγγελής

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Εξασθενές χρώμιο στην Εύβοια...το κράτος ρυπαίνει και δολοφονεί!!!


Για πάρα πολλά χρόνια, στην περιοχή της πεδιάδας Αρτάκης – Ψαχνών, συντελείται ένα έγκλημα. Αποτελεί τόπο αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, χρησιμοποιείται ως χώρος μεγάλης συσσώρευσης μεταλλευμάτων από την κρατική Λάρκο, ο ΄΄προστατευόμενος΄΄ υγροβιότοπος Κολοβρέχτης καταπατείται ασύστολα. Και μέσα σε όλα αυτά, ξαφνικά (!) μαθαίνουμε ότι λειτουργεί ως χωματερή αποβλήτων που προέρχονται από την επεξεργασία αλουμινίου της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της δραστηριότητας είναι να μολύνονται τα υπόγεια νερά και σήμερα να ανιχνεύονται μεγάλες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου και βαρέων μετάλλων.

Τα ερωτήματα πολλά ...προς όλες τις κατευθύνσεις, προς τον απλό πολίτη, το γεωργό και φυσικά προς τις κρατικές υπηρεσίες: Γιατί στα φυτοφάρμακα; Γιατί στην καταστροφή των τελευταίων τόπων ανεφοδιασμού και ξεκούρασης των πουλιών; Γιατί δεν έχουμε ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των ερευνών τα οποία γίνονται στην περιοχή από το 1997 για την εκτέλεση αναβάθμισης ύδρευσης και άρδευσης και τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ;Τι συμβαίνει στη Λάρκο; Γιατί η Νομαρχία σφυρίζει αδιάφορα και οι ΄΄αρμόδιοι΄΄ κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους;Γιατί το κράτος δεν ακούει τις συνεχείς κραυγές των ανθρώπων που αγωνιούν για τη μόλυνση του περιβάλλοντος; ...Επειδή το κράτος ρυπαίνει και το κράτος δολοφονεί.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ, ecodrasi@yahoo.gr



Αγγελής

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Ποιοι «πουλάνε» την Caretta caretta


Του ΛΕΩΝΙΔΑ ΝΤΙΛΣΙΖΙΑΝ

Στη Ζάκυνθο πολλοί δρέπουν τους «τουριστικούς» καρπούς από την ύπαρξη της θαλάσσιας χελώνας στις ακτές της, αλλά λίγοι -επί της ουσίας- κάνουν κάτι για την προστασία της. Η μαρτυρία του ρεπόρτερ του ΟΙΚΟ καταγράφει τη θηριώδη απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης.

Aπό το αεροδρόμιο της Ζακύνθου απαγορεύονται κατά τις νυχτερινές ώρες οι πτήσεις. Από τις 22.00 ώς τις 05.00, όπως μας πληροφορεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ). Οι νυχτερινές πτήσεις απειλούν την ακουστική προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta (Καρέτα καρέτα) που αναπαράγεται στον Κόλπο του Λαγανά. Την Κυριακή 24 Μαΐου, η απογευματινή πτήση της Ολυμπιακής από Ζάκυνθο για Αθήνα αναβάλλεται λόγω τεχνικού προβλήματος. Ωστόσο, άμεσα «οργανώνεται» πτήση με άλλο αεροσκάφος της Ολυμπιακής που προσγειώνεται στο αεροδρόμιο στις 23.15 το ίδιο βράδυ και αναχωρεί ένα τέταρτο μετά για Αθήνα. Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκεται και ένας βουλευτής.

Ο τελευταίος εμφανίζεται την ακριβή ώρα της αναχώρησης, δεν κρύβει ότι έχει μεσολαβήσει για την έκτακτη πτήση (σ.σ. για την ακρίβεια, καμαρώνει) και, όταν κάποιοι συνεπιβάτες του τον «στριμώχνουν», ζητάει απλώς συγγνώμη για το κλειστό αναψυκτήριο του αεροδρομίου, τα «ρίχνει» όλα στην Ολυμπιακή, τηρώντας… σιγή ιχθύος για την «παρεκτροπή» από την απαγόρευση. Για την ιστορία, ο βουλευτής έχει θέση «τοποτηρητή» στη Ζάκυνθο για το κόμμα του, που δεν έχει εκλέξει βουλευτή στο νησί. Το παραπάνω «επεισόδιο», που εξελίσσεται ερήμην των υπόλοιπων επιβατών, δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Και είναι μία μόνο ραψωδία της «οδύσσειας» που διανύει η -κατά τα άλλα- προστατευόμενη και υπό εξαφάνιση Caretta caretta.

«Ετοιμάστε τις φωτογραφικές», λέει ο Γιάννης. Κατευθύνει ένα από τα τουριστικά μηχανοκίνητα πλοιάρια που κάνουν μίνι εκδρομές στην παραλία του Λαγανά και στα νησάκια. Με αυτόματες κινήσεις εντοπίζει μια χελώνα με πομπό στο καβούκι. Αμέσως ακολουθεί ένα ολόιδιο πλοίο, «φορτωμένο» και αυτό με τουρίστες. Αντικριστά μεταξύ τους, πολιορκούν στενά την Caretta caretta που αγωνίζεται να βγάλει το κεφάλι της από το νερό για να ανασάνει. Τρομοκρατημένη και χωρίς ανάσα, χάνεται στο βυθό. Λίγα λεπτά μετά -παρά το στενό μαρκάρισμα του τουριστικού σκάφους- θα υποχρεωθεί να βγει στην επιφάνεια. Πρέπει να αναπνεύσει. Ακούγονται τα «κλικ» των τουριστών που απαθανατίζουν τη σκηνή.

«Ντίβα η χελώνα», σχολιάζει ο Γιάννης, πιάνοντας πηδάλιο για το απέναντι νησάκι. Στο Μαραθονήσι, μέρος του θαλάσσιου πάρκου και ζώνη υψηλής προστασίας με παραλία ωοτοκίας, τα πλοία κάνουν 45λεπτη στάση για μπάνιο. Η ενημερωτική πινακίδα βρίσκεται «ξηλωμένη» πάνω στην άμμο. Η μοναδική διακριτή ταμπέλα είναι πάνω στο περιφραγμένο κτήμα. Πληροφορεί ότι το νησί ανήκει σε κάποια δικηγορική εταιρεία. Το νησί είναι ιδιωτικό. Μικρά παιδιά «ξεριζώνουν» από το βυθό πέτρες και κοχύλια. Κανένας δεν επιβλέπει την παραλία.

«Επισκέπτη, προσοχή! Δεν επισκεπτόμαστε τις παραλίες ωοτοκίας κατά τη διάρκεια της νύχτας», σημειώνει ο Φορέας Διαχείρισης του ΕΘΠΖ.

Κι όμως, εννέα το βράδυ, άνθρωποι κάνουν ανενόχλητοι τζόκινγκ κατά μήκος της παραλίας Καλαμάκι. Ορισμένες ομπρέλες θαλάσσης και ξαπλώστρες -νυχτερινά εμπόδια κατά την περίοδο ωοτοκίας- απλώνονται ξεχασμένες. Η συμφωνία φορέα - ξενοδοχείων για την απομάκρυνσή τους το βράδυ δεν τηρείται πιστά.

Κάποια ανοιχτά φώτα τη νύχτα, ο ανιματέρ του ξενοδοχείου που στη διαπασών ψυχαγωγεί τουρίστες μετά τη δύση, κοντάρια από ομπρέλες σφηνωμένα στην άμμο επί 24ώρου βάσης, ίχνη από παπούτσια και ανακατωμένη άμμο, τσιμεντένια σκαλοπάτια και παρτέρια μπροστά στην παραλία, πισίνα είκοσι -για την ακρίβεια είκοσι ένα δικά μου- βήματα απόσταση από τη θάλασσα κάνουν δύσκολη τη ζωή της χελώνας.

Στα πιο δυνατά «φάουλ» εναντίον της έχουμε και λέμε: δύο λατομεία στην κορυφογραμμή του όρους Σκοπός πάνω από παραλίες ωοτοκίας, τον εντός της προστατευόμενης περιοχής ΧΥΤΑ που, λόγω κορεσμού, απειλεί με ρύπανση τη θαλάσσια περιοχή στην παραλία Βροντόνερο και, φυσικά, τα «έκτακτα» νυχτερινά δρομολόγια στο νέο αεροδρόμιο «Διονύσιος Σολωμός» που κατασκευάστηκε το 2008, ένα χιλιόμετρο (!) απόσταση από τον Κόλπο του Λαγανά, τον σημαντικότερο βιότοπο ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου. Κι αν όλα αυτά διαδραματίζονται στα τέλη Μαΐου, αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να συμβαίνει στα μέσα Αυγούστου!


Παλιότερο άρθρο, 13/6/2009, ΟΙΚΟ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ









σχόλιο: Η "ανάπτυξη", όσο κι αν δεν το λένε κάποιοι καλοθελητές επηρεάζει τα πάντα και σίγουρα η χελώνα Caretta caretta δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από τον κύκλο επιρροής.
Τα μπαλάκια του γκολφ, οι ξαπλώστρες, οι εκατοντάδες παραθεριστές (ίσως χιλιάδες) που προκειται να καταφθάσουν απο του χρόνου στην παραλία του Ρωμανού, η ηχορύπανση και η φωτορύπανση, η κατασκευή αγωγών για τη μεταφορά θαλασσινού νερού και η δημιουργία κέντρου θαλασσοθεραπείας, οι δήθεν ξύλινες προσβάσεις δίχως φωτισμό (μάλλον θα χρησιμοποιούν το φεγγάρι για φακό) κλπ δε χωράνε πουθενά όσες περιβαλλοντικές μελέτες κι αν φτιαχτούν. Η χελώνα εξαφανίζεται στη Ζάκυνθο και αποτελεί πλέον σημάδι πανίδας που μπορεί να στριμωχτεί μονάχα στα φωτογραφικά άλμπουμ. Άραγε το ίδιο πρόκειται να συμβεί και στου Ρωμανού? Θα το αφήσουμε να συμβεί?
Αυτοί που πιστεύουν πως η "ανάπτυξη" πρόκειται να διαδώσει και να προωθήσει θετικά τη χελώνα Caretta caretta σίγουρα είναι γελασμένοι... και υπαίτιοι σε μεγάλο βαθμό, μαζί με όλους τους άλλους που στριμώχνουν τη χελώνα στο φωτογραφικό άλμπουμ προκαθορίζοντας έτσι την εξαφάνιση της.



Αγγελής

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ypolipou Attikis Golf & Resorts


του Γιάννη Καλα'ι'τζή

Όπως στα πρώτα χρόνια της Βιομηχανικής Επανάστασης, για να λυθεί το πρόβλημα του παιδικού υπερπληθυσμού που αντιμετώπιζε το Λονδίνο, είχε προταθεί η μαζική κατανάλωση παιδικού κρέατος, σήμερα, προκειμένου να επουλωθούν τα βιβλικά εγκαύματα της Αττικής, η στήλη προτείνει να μεταβληθεί ο νομός σε ένα γιγαντιαίο αχανές και εξόχως βρετανικό γήπεδο γκολφ.

Για την ιστορία σημειώνουμε, ότι η ρηξικέλευθη πρόταση της παιδοφαγίας απορρίφθηκε, επειδή προκάλεσε την αγανάκτηση κτηνοτρόφων και ζωέμπορων συμβατικού κρέατος. Οι Βρετανοί, νέας εσοδείας άφθονοι, νόστιμοι και θρεπτικοί, που εστάλησαν να εργαστούν στα ανθρακωρυχεία, έκτοτε αγνοούνται μέσα σε γενική ανακούφιση και εμείς επιμένουμε στη λύση των γηπέδων golf.

Και είμαστε βέβαιοι ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τα μεγάλα κόμματα θα υιοθετήσουν την ιδέα μας, αφού και τα δύο εμφορούνται από το πνεύμα της δεξιάς εφημερίδας «που γκρέμισε τον καραμανλισμό», δηλαδή της «Αυριανής». Την επομένη της πυρκαγιάς, που αποτέφρωσε την Αττική, τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009, η καλή εφημερίδα κυκλοφόρησε με τίτλο «ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ». Η πολιτική ηγεσία τις άφησε και πάμε για εκλογές.

Αγαπητοί φίλοι, τα γήπεδα γκολφ αναπτύσσονται γρήγορα και φτηνά, ενώ η αναδάσωση είναι πανάκριβη και χρονοβόρα. Ανάδοχος, στο πλανητικής σημασίας εγχείρημα «Γκολφ Αττικής», θα είναι ο κ Β. Κωνσταντακόπουλος, εφοπλιστής, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και κάτοχος τεσσάρων υπό κατασκευή πόλεων της ιδιωτικής χωροταξίας ενός κράτους πελατών και όχι πολιτών, με υπουργό, δήμαρχο, δικαστή, αστυνόμο, ιερέα, αφεντικό και βουλευτή, αυτόν τον ίδιο. Οι εν λόγω πόλεις, δύο έως πέντε χιλιάδων κατοίκων έκαστη, περιβάλλονται από εκτεταμένα γήπεδα γκολφ των 18 οπών, και οικοδομούνται στον κόλπο του Ναυαρίνου που για επικοινωνιακούς λόγους, θα ονομάζεται στο εξής «Navarino Golf & Resorts».

Ο κ. Κωνσταντακόπουλος ή καπετάν Βασίλης ή Επενδυτής ή Τραπεζίτης θα αποδεχθεί την πρόκληση «Γκολφ Αττικής», αφού τα απαιτούμενα κεφάλαια θα δαπανήσει το Ελληνικό Δημόσιο ως επιχορήγηση. Το προηγούμενο του «Navarino Golf & Resorts» βεβαιώνει την υπόθεση. Η ιδιοκτησία των 200.000 στρεμμάτων αποκτάται με τη δοκιμασμένη μέθοδο «Αναγκαστική απαλλοτρίωση για εθνικούς λόγους» στον κρόταφο. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος ή καπετάν Βασίλης ή Επενδυτής ή Τραπεζίτης έχει την υποστήριξη όλου του πολιτικού φάσματος, πλην των Κοροβέση και Τσίπρα. Η κ. Ππαρήγα είναι η μόνη πολιτική αρχηγός που ξεναγείται στο απέραντο εργοτάξιο. «Χτίστε!», λέει, «αφού όταν θα έρθουμε στην εξουσία αυτά θα τα δώσουμε στους εργάτες». Την περιβαλλοντική μελέτη καλύπτει με το επιστημονικό του κύρος ο λαμπρός καθηγητής του ΕΜΠ κ. Κ. Χατζημπίρος, συνεργάτης του επενδυτή. Την άρδευση της «Golf Ypolipou Attikis» εξασφαλίζει ο Αχελώος, που αφού εκτραπεί προς τη «Navarino Golf & Resorts» στρέφεται κατά την Τρίπολη, Κόρινθο και διαμέσου της Βοιωτία χύνεται στην Αττική. Με οχήματα της εργολήπτριας εταιρείας Bobolas Α.Ε., τα απόβλητα της «Golf Ypolipou Attikis» μεταφέρονται και δεματοποιούνται στο Ναυαρίνο.

Ο Κωνσταντακόπουλος ή Επενδυτής ή Τραπεζίτης ή Εφοπλιστής, αναθέτει την ανέγερση της Ypolipou Attikis Hotels & Resorts στον κορυφαίο Έλληνα αρχιτέκτονα κ. Αλέξανδρο Τομπάζη. Όπως έχει γραφεί, αυτός ο άξιος μελετητής θεωρεί ότι «για μια αρχιτεκτονική σύνθεση είναι πολύ περιοριστικό το ύψος των 27 μέτρων». Προφανώς, ο καλός αρχιτέκτων πρόκειται να οικοδομήσει (το οικοδομεί, ίσως, στο Ναυαρίνο) ένα μνημείο σημαντικότερο από τον Παρθενώνα, ο οποίος έχει ύψος (ο Παρθενώνας) 13,72 μ. «Για την έγκριση του επενδυτικού προγράμματος», αντιγράφουμε από το «Βήμα» (9/8/2009), «μπαίνουν 3000 υπογραφές υπουργών και απλών υπαλλήλων, εκδίδονται 20 υπουργικές αποφάσεις ή κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ), 600 αδειοδοτήσεις, γίνονται πάνω από 60 δίκες, εκδίδονται 25 νομαρχιακές αποφάσεις και τέλος καθαρογράφεται η τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κηρύσσει την εγκατάσταση των γκολφ και των πόλεων του κ. Κωνσταντακόπουλου παράνομη και αντισυνταγματική.


Ελευθεροτυπια, 10/9/09




Αγγελής


Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Κρίτων Αρσένης για τα έργα της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας



για να το δείτε κλικ εδώ


σχόλιο: Δεν θα ήθελα να ανεβάσω το κείμενο για διάφορους ιδεολογικούς λόγους...ωστόσο από τη στιγμή που αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα το αναρτώ έστω κι έτσι. Θεωρώ και πιστεύω πως και οι υπόλοιποι διαχειριστές του ιστολογίου -σε κάποιο βαθμό- έχουν την ίδια άποψη δηλαδή πως η πολιτική που ακολουθούμε δε συμβαδίζει με τις ενέργειες των διαφόρων πολιτικών κομμάτων (αν κάνω λάθος γι αυτό υπάρχουν και τα σχόλια)!!! Ωστόσο την είδηση θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε θετικά...διότι από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μας ήρθε. Βέβαια δε θα θέλαμε να αλλοιώσουμε τον χαρακτήρα του ιστολογίου.
Οποιαδήποτε παρέμβαση, τουριστική ανάπτυξη στη φύση είτε "ήπια" είναι είτε "βίαιη" όπως η συγκεκριμένη, είναι κατακριτέα από το Χαμαιλέοντα.


Αγγελής

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Θύμα της... δόμησης η καρέτα - καρέτα


Ιωαννα Φωτειαδη

Θύματα στο όνομα της «ανάπτυξης» έπεσαν αρκετά νεογέννητα χελωνάκια καρέτα καρέτα στον Αγιαννάκη Κυπαρισσίας. Οπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος προστασίας θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων», από το Καλόνερο μέχρι και την περιοχή Ελαίας αυξάνεται η αυθαίρετη δόμηση, με συνέπεια να διαταράσσεται το φυσικό ενδιαίτημα του υπό εξαφάνιση ζώου.

Στις 22 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η κατασκευή δρόμου που συνδέει την παραλία με τον κεντρικό δρόμο. Η νωπή άσφαλτος καθώς κι ένα νεόχτιστο σπίτι στους αμμόλοφους ήταν η αιτία για τον θάνατο των νεογνών. «Τα χελωνάκια αυτά, εκ των οποίων βρήκαμε δέκα νεκρά, αποπροσανατολίστηκαν από τα φώτα του δρόμου και του σπιτιού και κατευθύνθηκαν προς αυτά αντί να πάνε στη θάλασσα», περιγράφει η κ. Νίκη Διόγου, υπεύθυνη του προγράμματος Κυπαρισσιακού, «τελικά άλλα πέθαναν κολλημένα στην άσφαλτο και άλλα καταπατημένα από τον οδοστρωτήρα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυπαρισσιακός Κόλπος αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της προστατευόμενης χελώνας στη Μεσόγειο. «Τα έντονα όμως ανθρωπογενή φώτα μπερδεύουν τα ζώα, τα οποία έχουν ως “φάρο” το φως των αστεριών που αντανακλάται στη θάλασσα», υπογραμμίζει η κ. Διόγου. «Εχουμε συντάξει ειδική περιβαλλοντική μελέτη από το 2004 και την έχουμε καταθέσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακόμη, όμως, περιμένουμε απάντηση». Τραγική ειρωνεία, δε, ότι η περιοχή εντάσσεται στη Natura 2000.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 9/9/2009

Στην εικόνα: Νεογέννητο χελωνάκι caretta-caretta έχει βγει από τη φωλιά του και κατευθύνεται προς τη θάλασσα, στον κόλπο της Κυπαρισσίας. Στην περιοχή, η οποία είναι η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας στην Μεσόγειο, γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου 50.000 χελωνάκια από τα οποία μόνο το 1 στα χίλια θα ενηλικιωθεί. Η caretta- caretta είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση.



σχόλιο 1: Ας μην αναφέρουμε τις κατά καιρούς ενέργειες που δεν έχει κάνει ο Αρχέλων για να προστατεύσει τις χελώνες σε περιοχές της Κορώνης και της Μεθώνης. Έτσι για την ιστορία παραθέτω ένα mail που είχα λάβει το περσινό καλοκαίρι από φίλη (κλικ πάνω στην εικόνα):
σχόλιο 2: Θα ήθελα να επανέλθω κάποια στιγμή και να αναφερθώ στην Ορνιθολογική Διβαρίου. Συγκεκριμένα έχω προβληματιστεί ιδιαίτερα για τον ρόλο που διαδραματίζει σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή και σχετίζονται άμεσα με την Π.Ο.Τ.Α.. Βέβαια δεν αναφέρομαι στη δράση των εθελοντών αλλά στο ρόλο ανθρώπων που δουλεύουν στην ορνιθολογική εταιρία... και θα μπορούσα άνετα να τους χαρακτηρίσω σαν σκυλιά, τσιράκια και εντολοδόχους του Κωνσταντακόπουλου.



Αγγελής


Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Το νέο κίνημα: Ποδηλάτες Καλαμάτας

από τη χθεσινή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 31/8/2009:
(κλικ επάνω)

περισσότερα εδώ: cyclistsofkalamata.blogspot.com




Αγγελής
Herpetofauna of Greece