Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Διβάρι Beach Bar - Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία - Π.Ο.Τ.Α. ΜεσσηνίαςΓια την ιστορία η καντίνα στο Διβάρι έχει από την Αρχαιολογία άδεια με όρους λειτουργίας αναψυκτηρίου. Αυτό σημαίνει περιεκτικά ότι πρέπει να είναι κινητή-μετακινούμενη, κατασκευασμένη με υλικά που να συνάδουν με το γύρω φυσικό περιβάλλον (βλέπε όχι μπετόν), να τηρεί το ωράριο λειτουργίας, τη στάθμη του ήχου και του φωτός που εκπέμπει κλπ. Βέβαια, σαφώς ,καλύτερα να μην υπήρχε καθόλου. 
Όταν η εν λόγω καντίνα -που τονίζουμε ότι είναι εγκατεστημένη στην παραλία του χαμαιλέοντα- πέρασε με διαγωνισμό στα χέρια του δημοτικού συμβούλου Πύλου, Φώτη Καραμπάτσου και 2-3 άλλων συνεργατών του, ένας εκ των οποίων είναι και υπάλληλος της Τ.Ε.ΜΕΣ. Α.Ε. του Κωνσταντακόπουλου, τα πράγματα άλλαξαν.
Ήδη από το καλοκαίρι του 2009, ο εν λόγω "κάργας" δημοτικός σύμβουλος που κάνει ότι θέλει με ευλογίες δήμου και εφοπλιστών άλλαξε το τοπίο στην διαχείρηση της καντίνας η οποία έγινε Beach Bar με όλα τα παρελκόμενα. Για φέτος, το καλοκαίρι του 2010 έγινε γνωστό από έγκυρες πηγές ότι ο επιτρεπόμενος αριθμός ομπρελών που είναι 100 (και πέρυσι έγινε 200 επειδή έτσι γούσταρε ο δημοτικός σύμβουλος-ιδιοκτήτης)  θα γίνει -αν δεν έχει γίνει ακόμα- 300, ενώ στα σχέδια βρίσκεται και η κατασκευή πάρκινγκ τεραστίων διαστάσεων, στη θέση "τρίγωνο" όπου έχει ως σκοπό να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της τουριστικής ζήτησης ιδιαίτερα τώρα που η Π.Ο.Τ.Α. εν ονόματι Costa Navarino πήρε μπρος.
Επίσης μας γνωστοποίηθηκε ότι το ποσοστό αναπαραγωγής του χαμαιλέοντα έχει μειωθεί δραματικά και ίσως φέτος γίνουν οι λιγότερες εκολαύσεις που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια!!! Είναι σαφές πως το ρολόι γυρίζει αντίστροφα για τον αφρικανικό χαμαιλέοντα, μοναδικό είδος στην Ευρώπη, σπάνιο και υπό εξαφάνιση...
Παρακάτω παρατίθεται η καταγγελία της Ορνιθολογικής Εταιρείας το Σεπτέμβρη του 2009, η μοναδική θετική κίνηση που έχει γίνει από την συγκεκριμένη ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην περιοχή και κατά καιρούς, (δυστυχώς επειδή βολεύεται κιόλας με τα δεδομένα και τις συνθήκες) ρίχνει τον ύπνο του δικαίου.Προς: Ιδιοκτήτες «Διβάρι-Ξενοδοχειακή-Τουριστική Α.Ε»
                                                                                                            Αθήνα 18/9/2009
Αριθ. Πρωτ. 09/715
Κοινοποίηση .:
1) ΛΗ’ ΕΠΚΑ
Μπενάκη και Παπάζωγλου
Καλαμάτα
Υπόψη: κ. Αραπογιάννη

2) Υπουργείο Πολιτισμού
Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων
Υπόψη: Διοικητικού Συμβουλίου

 • ΛΗ’ ΕΠΚΑ
 • Υπουργείο Πολιτισμού
Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων
 • Δήμος Πύλου
 • Αστυνομία Πύλου
 • Λιμεναρχείο Πύλου
 • Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας

ΘΕΜΑ: «Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις στην περιοχή NATURA GR 2550004 Διβαρίου από τη λειτουργία Αναψυκτηρίου»


Αξιότιμοι κύριοι,

Καθώς η θερινή τουριστική περίοδος τελειώνει θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε μια σειρά παρατηρήσεων σχετικά με τη λειτουργία του Αναψυκτηρίου οι οποίες έχουν υποπέσει στην αντίληψη μας καθ όλη αυτή την περίοδο.

Θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι η συνεργασία μας ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις, σας παρείχαμε την απαραίτητη ξυλεία και καταφέραμε να περιφράξουμε τους αμμόλοφους γύρω από το Αναψυκτήριο, καθώς και το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Επιπρόσθετα, ο καθαρισμός της περιοχής έγινε με χειρονακτικά μέσα, τοποθετήσαμε ενημερωτικές πινακίδες για τη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και γενικότερα διατηρήσαμε καλό πνεύμα συνεργασίας.

Παρόλα αυτά τα πολύ θετικά βήματα, δυστυχώς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να αναφέρουμε ότι παρά τις προσπάθειές μας διαφαίνεται μια σοβαρή απόκλιση τήρησης αρκετών άλλων μέτρων που αναφέρονται στη σχετική σύμβασή σας Οι αποκλίσεις αυτές προκαλούν ιδιαίτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θέτουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκαν τα παρακάτω σοβαρά προβλήματα:


 1. Έγινε σαφές εξαρχής από πλευράς μας ότι η θέση του Αναψυκτηρίου στον πυρήνα της περιοχής αναπαραγωγής του χαμαιλέοντα απαιτεί ειδική διαχείριση και ότι είναι απαραίτητο να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη πρόσβαση των λουόμενων στη περιοχή, ενώ παράλληλα είχαμε τονίσει και τη σημασία απομάκρυνσης των πελατών και επισκεπτών μετά τη δύση του ηλίου. Σε συζήτηση με τον πρόεδρο της εταιρείας «Διβάρι-Ξενοδοχειακή-Τουριστική Α.Ε.» είχαμε ιδιαίτερα επισημάνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνούσαμε να γίνουν νυχτερινές εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές και πάρτυ. Τελικώς όπως διαπιστώθηκε, διοργανώθηκαν στο Αναψυκτήριο δύο νυχτερινές μουσικές βραδιές στις 7/8 και 16/8 με ειδική άδεια (ΛΗ’ Εφορεία, αρ. πρωτ.3356, αρ.πρωτ.3529).
 2. Η περίοδος του Αυγούστου, όπως έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερο έγγραφό μας στην αρμόδια Υπηρεσία (18/7/2007, αρ.πρωτ 07/746) αλλά και επανειλημμένως και σε εσάς είναι η εποχή εκκόλαψης των φωλιών. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών εκδηλώσεων, σε απόσταση μόλις λίγων δεκάδων μέτρων από το Αναψυκτήριο υπήρχαν εκκολαπτόμενες φωλιές, γεγονός αναμενόμενο δεδομένης της θέσης του Αναψυκτηρίου μέσα στο πυρήνα της περιοχής αναπαραγωγής. Ο κίνδυνος από τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι μεγάλος, η ενόχληση που προκαλείται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και τον κόσμο που κυκλοφορεί τη νύχτα μπορεί να αποβεί μοιραία για τους νέο-εκκολαπτόμενους νεοσσούς, οι δονήσεις που προκαλούνται από την ηχορύπανση, είτε από την μουσική είτε από την γεννήτρια, προκαλούν στρες στο ζώο (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη θέση του μπαρ του Αναψυκτηρίου ο ήχος καταγράφηκε στα 99,7 decibel, ενώ το επιτρεπόμενο όριο είναι τα 80 decibel), ενώ η φωταψία με τη χρήση προβολέων αποπροσανατολίζει τα ζώα κατά τη διάρκεια της εκκόλαψης.
 3. Ο κίνδυνος από την κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα το βράδυ στις νυκτερινές εκδηλώσεις είναι μεγάλος για την πρόκληση ατυχημάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 16 του Αυγούστου και ώρα 12:45 π.μ. ένα αυτοκίνητο βγήκε εκτός δρόμους και έπεσε στους θάμνους την ώρα που περνούσε συνεργάτης της Ορνιθολογικής.
 4. Σε σχέση με τις ημερήσιες δραστηριότητες, η περίφραξη των αμμολόφων έχει αποτέλεσμα μόνο εάν τηρείται η απαγόρευση της πρόσβασης σε αυτούς. Η τοποθέτηση beach volley δίπλα στους αμμόλοφους αναγκάζει τους παίκτες να παραβιάζουν την οριοθέτηση κάθε φορά που η μπάλα ξεπερνάει την ξύλινη περίφραξη. Δεν έγινε η τοποθέτηση του volley μέσα στη θάλασσα όπως αρχικά μας είχατε διαβεβαιώσει, ούτε στη συνέχεια η τοποθέτηση διχτιού, ύψους 3 μέτρων γύρω από το volley όπως μας επίσης μας διαβεβαιώσατε τη δεύτερη φορά.
 5. Σε σχέση με την περίφραξη, δεν ολοκληρώθηκε προς την πλευρά των τουαλετών και της γεννήτριας, ενώ ο χώρος του πάρκινγκ και η πρώτη είσοδος ολοκληρώθηκε και από δικούς μας εθελοντές. Στο χώρο πίσω από το Αναψυκτήριο, δεν τηρήθηκε η απόσταση των 10 μέτρων από τους θάμνους και ενώ ζητήθηκε να μην χρησιμοποιείται και να διατηρείται άδειος από αντικείμενα, τελικά ούτε αυτό τηρήθηκε. Ενώ πάνω στον αμμόλοφο ανάμεσα στο Αναψυκτήριο και τις τουαλέτες που είχε περιφραχτεί, τοποθετήθηκε στη συνέχεια μεγάλο βυτιοφόρο, καταπατώντας και καταστρέφοντάς τον.
 6. Η ολοήμερη όχληση που προκαλείται από την υπερβολική ηχορύπανση από τα μεγάφωνα επαγγελματικού τύπου που χρησιμοποιούνται σε κέντρα διασκεδάσεως και η οργάνωση ημερήσιων πάρτυ με πρόσκληση dj, όχι μόνο προκαλούν απομάκρυνση των ζώων από την περιοχή, αλλά γενικότερα δεν συνάδει με το χαρακτήρα της περιοχής ως προστατευμένη για το φυσικό περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε δεχτεί πολλά παράπονα από επισκέπτες που ζητούν την παρέμβασή μας. Η ακτίνα όχλησης ξεπερνούσε τα 500 μέτρα απόσταση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μάς ανέφεραν ότι η μουσική ακουγόταν μέχρι την Γιάλοβα.
 7. Η προσέλευση επισκεπτών στη Καντίνα ξεπέρασε κατά πολύ τη χωρική ικανότητα ή φέρουσα ικανότητας της περιοχής. Ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων ξεπέρασε μια ακτίνα 200 μέτρων από την Καντίνα, ο αριθμός σταθμευμένων αυτοκινήτων από τις καταμετρήσεις μας έφτασε  τα 250 αυτοκίνητα με 712 άτομα, (ώρα 14:30, 16/8/2009) και ενώ ο επιτρεπόμενος αριθμός ομπρελών που είναι 100, διαπιστώθηκε ότι στις αρχές Αυγούστου διπλασιάστηκε σε 200.
 8. Το ωράριο λειτουργίας δεν τηρείται με αποτέλεσμα ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου να παραμένουν παρέες, να είναι ανοικτή η μουσική, τα φώτα, και το μπαρ να σερβίρει ακόμα.
 9. Η υπερβολική διάχυση των σκουπιδιών σε μία ακτίνα 200 μέτρων από την καντίνα με υλικά και προϊόντα που έχουν προμηθευτεί οι λουόμενοι από εκεί και η μη τήρηση του κανονισμού περί καθαριότητας και σε αυτή τη ζώνη, εκτός από την αρνητική εικόνα που δίνουν προς κάθε επισκέπτη, προσελκύουν ζώα όπως γάτες, κουνάβια, αλεπούδες, τα οποία αποτελούν βασικούς θηρευτές του χαμαιλέοντα.
 10. Οποιαδήποτε επέμβαση στη βλάστηση, όπως η χρήση των δέντρων και θάμνων για την  τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων, αφισών ή σειρά με σημαιάκια, αλλά ακόμα και πινακίδες διαφημιστικές εκτός περιοχής του μισθωμένου χώρου αλλά εντός Α ζώνης δεν συνάδει ούτε με τον αρχαιολογικό χώρο ούτε με το χαρακτήρα μιας προστατευόμενης περιοχής.
 11. Η συμπεριφορά προς συνεργάτη μας από εργαζόμενο της καντίνας καθώς και από τον πρόεδρο της εταιρείας ήταν επιθετική και ανεπίτρεπτη, με αποτέλεσμα να ζητήσουμε από τον συνεργάτη μας, γερμανικής καταγωγής και υπεύθυνο για την προστασία του χαμαιλέοντα, να μην επισκέπτεται το χώρο για δική του ασφάλεια. Αυτό προκαλεί προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή της δικής μας εργασίας που είναι η προστασία του χαμαιλέοντα σε όλη την περιοχή αναπαραγωγής.
 12.  Εξαιτίας των σημαντικών προβλημάτων που προκαλείται από τη διέλευση τροχοφόρων, την καταστροφή της βλάστησης και των αμμολόφων για τη δημιουργία πάρκινγκ, την θανάτωση ζώων, την ενόχληση που προκαλείται στη φωλεοποίηση και άλλων συνεπειών, ο χώρος αυτός από περιβαλλοντική άποψη κρίνεται ακατάλληλος για εγκαταστάσεις τέτοιου τύπου.


Αξιότιμοι κύριοι,

Παρά την καλή πρόθεση και διάθεση συνεργασίας από πλευράς μας είναι προφανές οτι η μορφή λειτουργίας του Αναψυκτηρίου ξέφυγε από τα προβλεπόμενα όρια και τις σχετικές προδιαγραφές και περισσότερο ανταποκρινόταν σε λειτουργία μεγάλου Κέντρου Διασκέδασης. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας ενός τέτοιου τύπου Αναψυκτηρίου στην Ά ζώνη προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000, δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με το γενικότερο πνεύμα της προστασίας των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής, των πουλιών που αποτελούν προστατευτέο αντικείμενο με βάση την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία ενώ επιφυλάσσουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο μοναδικό πληθυσμό Αφρικανικού χαμαιλέοντα στην Ευρώπη.  
Εφόσον επιθυμείτε τη λειτουργία τέτοιου τύπου Αναψυκτηρίου θα πρέπει να επανεξεταστεί εξ αρχής η χωροθέτηση τέτοιων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων και να μετεγκατασταθούν  εκτός των ορίων Α ζώνης.

Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι βασικοί όροι λειτουργίας έχουν παραβιαστεί, θέτοντας σε κίνδυνο τα είδη, τα ενδιαιτήματα αλλά και το χαρακτήρα της περιοχής και σας ενημερώνουμε ότι σε οποιαδήποτε παραβίαση όρων από εδώ και πέρα το Σωματείο μας θα προβεί άμεσα σε αίτηση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του Αναψυκτηρίου και σχετική αναφορά στις συναρμόδιες Υπηρεσίες.

Επίσης παρακαλούνται οι αρμόδιες Υπηρεσίες να φροντίσουν για την προστασία της περιοχής και την αποφυγή επανάληψης παρόμοιων περιστατικών.

Με τιμή,
Μαρίλια Καλούλη
Συντονίστρια Δράσεων Προστασίας


Φωτογραφίες:Ο αριθμός ατόμων στις 16/8/2009 ήταν 712, ενώ ο αριθμός ομπρελών έφτασε τις 200 στις αρχές Αυγούστου
Ο χώρος στάθμευσης επεκτάθηκε σε μία ακτίνα 200 μέτρων, ενώ πολλές φορές τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν παρακείμενες εκτάσεις με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η βλάστηση. Τα σημαιάκια δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με την διαφήμιση μίας προστατευόμενης περιοχής.Οι νυχτερινές εκδηλώσεις θα πρέπει να απαγορεύονται και το ωράριο λειτουργίας θα πρέπει να τηρείται αυστηρά μέχρι τη δύση του ηλίου. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν προβολείς και καμία φωταψία τη νύχτα.
Οι αμμόλοφοι θα πρέπει να προστατεύονται και να μην τοποθετείται τίποτα πάνω σε αυτούς. Τα σκουπίδια θα πρέπει να συλλέγονται σε μία ακτίνα 200 μέτρων από την Καντίνα.


 

Η θέση του beach volley δίπλα στους αμμόλοφους προκαλεί προβλήματα, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να απαγορεύεται λόγω των κινδύνων που ενέχει για κρούσματα επιθετικότητας και ατυχημάτων.


Μέσα σε όλα αυτά τα πλαίσια η Ορνιθολογική Εταιρεία δέχεται χορηγίες άνω των 100.000 ευρώ από τον Κωνσταντακόπουλο. Πως είναι δυνατόν λοιπόν σαν ΜΚΟ να πιέσεις για την ενεξέλεγκτη κίνηση τουριστών, ανεξέλεγκτη κατασκευη τουριστικών θερέτρων, μετατροπή αναψυκτηρίων σε beach bar όταν εσύ ο ίδιος έχεις πάρει φράγκα και έχεις χορηγηθεί από αυτούς που θεωρούνται υπαίτιοι γι αυτά;; Και αν εξαιρέσουμε την παραπάνω καταγγελία, τι άλλο έχεις να μας δείξεις σαν ΜΚΟ;; Τι κινήσεις πρόκειται να κάνεις φέτος για να ανατρέψεις τα δεδομένα, τις ενέργειες του Καραμπάτσου και των συνεργατών του ;; Μήπως πρόκειται να βολευτείς στο τριόροφο κτίσμα στην Πύλο, όπου κατοικούν οι υπάλληλοι σου και έχει κι αυτό δωρισθεί -χορηγηθεί από τον Κωνσταντακόπουλο;;; Άραγε πρόκειται εν τέλει να γίνεις ένας απλός ξεναγός των εκατοντάδων, ίσως χιλιάδων φετινών τουριστών υψηλού εισοδήματος;; Να αποτελέσεις κι εσύ ένα γρανάζι της μηχανης της λεγόμενης "τουριστικής ανάπτυξης";; Ή να δίνεις συνεντέυξεις σε εφημερίδες επευφημώντας τον καπετάνιο για την δήθεν περιβαλλοντική ευαισθησία του, λέγοντας στεγνά ότι δεν βλέπεις καμιά αρνητική επίπτωση στο οικοσύστημα;;Αγγελής

Herpetofauna of Greece