Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Στην επιφάνεια και πάλι ο λιγνίτης του Χωματερού - Πάει για περιβαλλοντική αδειοδότηση

το ανακάλυψε ο Βαγγέλης

Στην επιφάνεια και πάλι ο λιγνίτης του Χωματερού - Πάει για περιβαλλοντική αδειοδότηση 

Θέμα εξόρυξης λιγνίτη στα χωριά της Ανατολικής Πυλίας, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην περιοχή και σ’ όλη τη Μεσσηνία το 2005 και παλιότερα, επανέρχεται και πάλι. Το σοβαρό αυτό ζήτημα προέκυψε με μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει πάρει τη νόμιμη οδό για αδειοδοτήσεις κι εγκρίσεις και αναμένεται να κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Για την ύπαρξη της συγκεκριμένης μελέτης που δημοσιοποιήθηκε στον τοπικό Τύπο στις 28 Δεκεμβρίου με τίτλο που δεν κέντριζε το ενδιαφέρον, δεν κινούσε υποψίες και πέρασε στα "μουλωχτά", ενημερώθηκαν σύμβουλοι της μείζονος (παράταξη Τσορώνη) και της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας (παράταξη Χρονόπουλου) του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος. Και ζητούν εγγράφως το θέμα να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο μεθαύριο Δευτέρα, ώστε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση αντίδρασης, καθώς κι ενημέρωσης και κινητοποίησης των φορέων και του κόσμου της περιοχής, του δήμου και όλης της Μεσσηνίας.
Οπως αποκάλυψε στην "Ε" ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιαλλελής, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει υποβάλει η εταιρεία "Couvra Holdings Limited", προβλέπονται δύο υπαίθρια ορυχεία  λιγνίτη σε έκταση 477 στρεμμάτων, ετήσιας παραγωγής 250.000 τόνων, με εκμετάλλευση για 20 συνεχή χρόνια, καθώς ο λιγνίτης υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια τόνους! Η διαφορά σε σχέση με την απόπειρα της εταιρείας "Ελληνική Ενέργεια Ηρακλής" που ακυρώθηκε από τις έντονες και δυναμικές κινητοποιήσεις του κόσμου, των αρχών και των φορέων το 2005, είναι ότι τώρα δεν προβλέπεται εργοστάσιο στο Ακριτοχώρι, αλλά ο λιγνίτης θα μεταφέρεται στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
«Το ένα ορυχείο θα είναι 270 μέτρα από το Χωματερό και το άλλο 300 μέτρα από τη Φαλάνθη», σημειώνει ο κ. Γιαλλελής κι επισημαίνει με οργή ότι με την κατάσταση που προβλέπεται για την εκμετάλλευση των 20 χρόνων, θα είναι τέτοια η υποβάθμιση και η ρύπανση που δε θα μπορούν να σταθούν πουθενά οι κάτοικοι των δύο χωριών, που θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια και προοπτική ανάπτυξης του τέως Δήμου Κορώνης, της Ανατολικής Πυλίας με τα φορτηγά που θα περνούν από τον Αγιο Ανδρέα και το Πεταλίδι και ευρύτερα όλου του δήμου και του νομού. Σημειώνει, ακόμα, τον κίνδυνο επίπτωσης στα νερά της περιοχής, από την οποία υδροδοτείται ένα μεγάλο κομμάτι των τέως Δήμων Κορώνης και Αίπειας.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, αμφισβητώντας τη σκοπιμότητα του έργου, καλεί κατοίκους και φορείς της περιοχής να παραστούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα στις 6.30 το απόγευμα κι εκφράζει τη λύπη του για τη δημοτική αρχή, που δεν το έφερε η ίδια για συζήτηση.

 

πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr

 

Herpetofauna of Greece