Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

"ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ" , 12.02.2012, ΚΑΛΑΜΑΤΑ (αγρόκτημα Φοίφα)

 
 
Το παράρτημα της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου(Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) οργανώνει «βιωματικό εργαστήριο εκπαίδευσης στη φύση», την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου από τις 10.00 π.μ.. – 2.30 μ..μ.. στο αγρόκτημα φυσικής καλλιέργειας Φοίφα
( νέα είσοδος, Καλαμάτα) σε συνεργασία με το αγρόκτημα Φοίφα,
 το  “RE:THINK PROJECT” 
και την ομάδα: «Σποροφύλακες»,(Δίκτυο KALAMATAFREESPACE). 

Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παιδαγωγοί και εμψυχωτές ομάδων και η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους.
Το εργαστήριο εκπαίδευσης στη φύση αποτελεί ένα βιωματικό εργαστήριο, που αποσκοπεί στην εναρμόνιση της καθημερινότητας μας με την φύση, καθώς και στην επαφή με το πολιτισμό που αυτή παράγει.
Στόχος του εργαστηρίου είναι να εμπνεύσουμε όσους ενδιαφέρονται για μια ζωή εναρμονισμένη με τους φυσικούς ρυθμούς , σε διαδικασίες και γνώσεις που μπορούν να μας καταστήσουν αυτάρκεις διατροφικά και ενεργειακά.
Μέσα από ομάδες εργασίας στο εργαστήριο θα ασχοληθούμε με τα εξής:
α. Αυτοδιαχείριση του ενεργειακού μας αποτυπώματος στην φύση. Αυτοδιαχείριση των οργανικών σκουπιδιών μας, δημιουργία κομπόστ, γνωριμία με τα είδη κομπόστ που υπάρχουν καθώς και με τις διαφορετικές μεθόδους κομποστοποίησης, δημιουργία κομποστοποιητή, εφαρμογή στη φυσική καλλιέργεια.
Εισηγητές: Μυρτώ Φοίφα, εκπαιδευτικός, εικαστικός, καλλιεργήτρια
Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος
β. Αυτοδιαχείριση της διατροφής μας
Γνωριμία με τα είδη σπόρων της περιοχής μας, συλλογή αποξήρανση αποθήκευση σπόρων, δημιουργία αυτοσχέδιας τράπεζας σπόρων, χρήσιμες πληροφορίες για την αξία της συλλογής και διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων, καθώς και της προστασίας και διατήρησης της τοπικής βιοποικιλότητας.
Εισηγητές: Χριστίνα Καραλέκα, καλλιεργήτρια
Μυρτώ Φοίφα ,εκπαιδευτικός, εικαστικός, καλλιεργήτρια
γ.Τέχνη μέσα και από την φύση
Land art, δημιουργικές κατασκευές από φυσικά υλικά
Εισηγητής: Μυρτώ Φοίφα, εκπαιδευτικός, εικαστικός, καλλιεργήτρια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 
Το εργαστήριο επηρεάζεται και από την θεωρία και τις αρχές της permaculture ή αλλιώς (στα Ελληνικά) μόνιμη καλλιέργεια. Η λέξη permaculture, νεολογισμός του Bill Mollison, αποτελεί σύμμειγμα των λέξεων permanent agriculture και permanent culture. Πρόκειται για ένα σύστημα σχεδιασμού και διαχείρισης αγροτικά παραγωγικών συστημάτων, που έχουν την ποικιλομορφία, τη σταθερότητα και την προσαρμοστικότητα των φυσικών οικοσυστημάτων. Στοχεύει στην αρμονική ενσωμάτωση του ανθρώπου στο τοπίο που τον περιβάλλει – και στη διαμόρφωση του τοπίου αυτού, έτσι ώστε να εξασφαλίζει στον άνθρωπο τροφή, ενέργεια, ασφάλεια και τις υπόλοιπες υλικές και μη-υλικές ανάγκες του με βιώσιμο τρόπο. Χωρίς μόνιμη καλλιέργεια (permanent agriculture) η κοινωνική σταθερότητα δεν είναι εφικτή.
Η φιλοσοφία που διέπει την περμακουλτούρα, είναι της συνεργασίας και όχι του ανταγωνισμού με τη φύση• της παρατεταμένης και προσεκτικής παρατήρησης και όχι της παρατεταμένης και άλογης δράσης• της προσέγγισης των ζωντανών συστημάτων για όλες τις λειτουργίες τους και όχι μόνο για την απόδοση ενός και μοναδικού προϊόντος από αυτά• και της διαχείρισης των οικοσυστημάτων με τρόπο που να τους επιτρέπει να εκδηλώνουν την ιδία τους εξέλιξη

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για το εργαστήριο μέχρι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στα τηλέφωνα: 6976390430, 6977441638, 6972373426 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: peekpe.pel@gmail.com ή να το δηλώνετε στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου : Πλακονούρη Διονυσία, 7ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Χριστοπούλου Αφροδίτη, 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας Καραβά Λίλιαν, 14ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας Στραβάκου Ελένη, Γυμνάσιο Πύλου, Θεοδοσάτος Γιώργος, 9ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.
Το αγρόκτημα φυσικής καλλιέργειας Φοίφα βρίσκεται στην Καλαμάτα, στη μέση περίπου της νέας εισόδου στην κατεύθυνση προς Αθήνα.
 
Πληροφορίες: Σίσση Πλακονούρη, 6976390430
 
Για αναλυτικές πληροφορίες , δείτε στην παρακάτω ανάρτηση

Herpetofauna of Greece