Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΑΗΔΙΑ και ΟΡΓΗ για τους ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΟΥΣ - ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ


Περισσότερες από 300.000 στρέμματα πράσινου έχουν καεί στην Αττική τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ μέσα σε 10-15 χρόνια προστέθηκαν στο σχέδιο πόλης περίπου 100.000 από αυτά, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν στα καμένα και νομιμοποιήθηκαν. Σε κάθε πυρκαγιά, διεκδικητές επιχειρούν να αξιοποιήσουν τις φερόμενες ως ιδιοκτησίες τους εκτάσεις.


Ενδεικτικό είναι πως το 1995 εξαιρέθηκαν από την αναδάσωση 3.500 καμένα στρέμματα και το 2007 τα 9.400 καμένα στρέμματα κινδύνεψαν να μην κηρυχθούν αναδασωτέα καθώς οι αρμόδιοι δεν είχαν κινήσει τη διαδικασία εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Μία έκταση περίπου 7 στρεμμάτων στην περιοχή Πάτημα Βριλησσίων, που είχε πωληθεί από τη Μονή Πεντέλης το 1972 και κάηκε στην πυρκαγιά του 2007, βαφτίζεται οικοδομήσιμη από δικαστική απόφαση. Οι νέοι ιδιοκτήτες στη συνέχεια κατασκεύασαν βίλες στην έκταση αυτή.


Η Μονή Πεντέλης δήλωνε κυριότητα για περισσότερα από 47.500 στρέμματα της Πεντέλης, χρησιμοποιώντας θεσπίσματα του σουλτάνου από το 1829, συμφωνητικά από το 1836 ή έγγραφα εκκλησιαστικών υποθέσεων του 1837. Με αντίστοιχα έγγραφα έχει προχωρήσει σε πωλήσεις δασικών εκτάσεων άνω των 11.000 στρεμμάτων εντός του Πεντελικού Όρους με βασικούς αγοραστές διάφορους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Συγκεκριμένα, 24 διαφορετικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν περιοχές του δάσους, από τους οποίους αρκετοί φέρονται ως αγοραστές εκτάσεων από τη Μονή Πεντέλης ήδη από τη δεκαετία του ΄70.


Έτσι με κάθε πυρκαγιά δίνεται νέα ευκαιρία για οικοπεδοποίηση των εκτάσεων των ανωτέρω ιδιοκτητών, όπως έγινε το 1995 όταν, μετά την εξαίρεση καμένων
εκτάσεων από την αναδάσωση, ο οικοδομικός συνεταιρισμός Αγίου Σπυρίδωνα κατόρθωσε να ανεγείρει κατοικίες στην έκταση των περισσότερων των 3.000 στρεμμάτων, που επί σειρά ετών διεκδικούσε.


Με τον ίδιο τρόπο, ο οικοδομικός συνεταιρισμός αξιωματικών κατάφερε πριν από περίπου 10 χρόνια την ένταξη στο σχέδιο πόλης 800 στρεμμάτων στην περιοχή της Νέας Μάκρης, ενώ άλλος συνεταιρισμός ξεκίνησε την ίδια περίοδο στην περιοχή Λυκόρεμα την κατασκευή σπιτιών σε μέχρι πρότινος δασική έκταση 2.500 στρεμμάτων.


Στις περιοχές της Σταμάτας και του Διονύσου που καίγονται τελευταία 24ωρα, έχουν επίσης βλέψεις αρκετοί συνεταιρισμοί. Μέρος του δάσους έχει τσιμεντοποιηθεί από το συνεταιρισμό «Νέα Αιολίς», που εμφανίζεται κάτοχος 2.713 στρεμμάτων στην περιοχή και τον συνεταιρισμό «Εύξεινο Πόντου», με ιδιοκτησία 490 στρεμμάτων στη θέση Πλάτωμα της κοινότητας Σταμάτας.


Οι «μικροϊδιοκτήτες» έχουν ζητήσει αποχαρακτηρισμό όλων των εκτάσεων από τον δασικό τους χαρακτήρα, εκτάσεις τα οποία απέκτησαν από τους κληρονόμους Ηλιόπουλου που έχει πουλήσει τα 25.000 από τα 51.380 στρέμματα τα οποία «κατείχε» στη βορειοδυτική πλευρά της Πεντέλης. Μεταξύ των νέων ιδιοκτητών συγκαταλέγονται στην κοινότητα Διονύσου οι συνεταιρισμοί «Αναγέννηση» (με 270 στρέμματα) και «Νέων Μακεδονίας» (450 στρέμματα), στην κοινότητα Σταμάτας οι συνεταιρισμοί «Γενικού Νοσοκομείου» (100 στρέμματα) και «Δικηγόρων Πειραιώς» (365 στρέμματα) αλλά και στην κοινότητα Εκάλης ο συνεταιρισμός «Ιατρών» (370 στρέμματα).


Πηγή: Τα Νέα


παρακάτω αναδημοσιεύω μια ενδιαφέρον άποψη για τα όσα συμβαίνουν, που με βρίσκει σύμφωνο σε πολλά σημεία, από τον φίλο του chameleonta09 - navarino-s. http://navarino-s.blogspot.com

Ναι! Αυτό ακριβώς παρακολουθούμε να εξελίσσεται στη ΒΑ Αττική δυο μέρες τώρα. Μια φύση που βιάζεται συστηματικά εδώ και χρόνια από έναν αχαλίνωτο μπουρτζοβλαχισμό της νεοπλουτιστικής μας λαμογιοκρατίας.
Ρουσφετολόγοι του δικομματισμού με παχυλούς μισθούς των ΔΕΚΟ, παντός είδους φακελάκηδες, μικρομεσαίοι κλέφτες του ΦΠΑ και εργοδότες της ανασφάλιστης εργασίας, με την ψηφοθηρική προτροπή της εξουσίας («αν το δηλώσεις θα το σώσεις»), τα στραβά μάτια των διεφθαρμένων τοπικών υπηρεσίων και πολεοδομίας, και τη φυσική αυτουργία των μπετονιέρων και των εργολάβων του Σαββατοκύριακου, κτίζουν και ξανακτίζουν επί χρόνια μέσα στα δάση της Αττικής και στις βουνοπλαγιές της όμορφης Πεντέλης. Κτίζουν γιατί γουστάρουν βλέπεις το πανοραμίκ και θέλουν πιάτο τον Ευβοϊκό και το Αιγαίο.
Αφήσαν τα Σεπόλια που έζησαν στα νιάτα τους, τον Αγ. Παντελεήμονα, τους Αμπελοκήπους τα Ιλίσια και την Κυψέλη και βιάζουν χρόνια και συστηματικά το όμορφο αττικό τοπίο. Μπετόν και μηχανήματα, αμάξια μεγάλου κυβισμού μέσα σε δάση, τσιγάρα αναμμένα απ’ το παράθυρο, σύρματα ηλεκτρικού μέσα σε δέντρα και ψησταριές μεσ’ στις αυλές και στις βεράντες. Δεν θέλει δα και κάτι πιο πολύ να ξεκινήσει το κακό. Μια νύχτα μάλιστα σαν την προχθεσινή με δυνατό αέρα. Η φύση φίλοι μου εκδικείται γιατί η φύση έχει του νόμους της, δεν παίρνει φακελάκι.
Μην τους κοιτάτε που κόπτονται τώρα και ωρύονται μπροστά στις κάμερες και όλο μιλάνε τάχα μου για εμπρηστές –μπορεί και κάποιοι να υπάρχουν- και που είναι το κράτος και το κράτος. Φταίει το κράτος και μάλιστα πολύ μα πιο πολύ φταίνε αυτοί οι ίδιοι. Οι καταπατητές και βιαστές, οι διαχρονικοί εμπρηστές της φύσης που την εκδίκηση της δυστυχώς θα την πληρώσουμε όλοι.
Μην κοιτάτε και τους δημοσιογράφους των καναλιών που ενώ οι κάμερες δείχνουν και ξαναδείχνουν τα σπίτια μεσ’ στο δάσος, κάνουν ότι δεν βλέπουν. Γιατί αν δεν εμπλέκονται, δεν θέλουν ίσως να κακοκαρδίσουν ένα ευάριθμο τηλεοπτικό κοινό των σαχλοεκπομπών που μας σερβίρουν. Αυτούς τους ίδιους δηλαδή «χατζηπρετεντέρηδες» που στα γεγονότα του Δεκέμβρη: ζουμάριζαν τις κάμερες με επιμονή σε κάδους που καιγόντουσαν και σε σπασμένα τζάμια, χύνοντας όλη τη χολή και όλο το μίσος τους πάνω σε εκείνα τα παιδιά που ξεσηκώθηκαν –έστω και με υπερβολές και με ακρότητες- ενάντια σε αυτή τη διεφθαρμένη κοινωνία, αυτή τη νεοελληνική ξεφτίλα που μας περιβάλλει και που κανένας συνειδητός πολίτης δεν μπορεί να ανεχτεί. Και όσα σας περιέγραψα ήτανε μόνο μια πτυχή της.
Φωτιές, φωτιές από τη μια και από την άλλη οι δήμαρχοι με τα πριόνια μαζί με ένα κράτος που χτίζει πολυκατοικίες στον Υμηττό. Φοβάμαι, τελικά, ότι το μόνο πράσινο που θα μας μείνει: θα είναι το μικρό παρκάκι της Ναυαρίνου στα Εξάρχεια και αυτό της Κύπρου και Πατησίων στην Κυψέλη. Δυο χώροι που στηθήκανε από ανθρώπους με ευαισθησίες, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά, από εκείνα του Δεκέμβρη!

Κώστας (όχι ο PYLOS)

5 σχόλια:

Χαράλαμπος είπε...

Τα συμφέροντα είναι το αίτιο της τεράστιας οικολογικής καταστροφής στην Ηλεία, την Αττική και παντού.
Οι πολιτικάντηδες το ξέρουν και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για να τους πιστέψουν οι αφελείς.

navarino-s είπε...

Κώστα(όχι ο Πύλος)
Συγχαρητήρια για την ανάρτηση και πολλές ευχαριστίες για τη μεγάλη τιμή που μου κάνεις!

Ανώνυμος είπε...

Το κράτος,
είναι αυτό που εφαρμόζει ''το δάσος να ΜΗΝ ξαναγίνει δάσος''.
Είναι αυτό που αδειοδοτεί και επικροτεί τις επενδύσεις εφοπλιστών και κεφαλαίου στα καμμένα.
Είναι αυτό που δεν του έγινε πάθημα το ''μάθημα'' του 2007 καιδεν επένδυσε σε εξοπλισμό κατάσβεσης πυρκαγιών (πυροσβέστες, αεροπλάνα, κτλ) την ίδια στιγμή που ''τάιζε'' τις τράπεζες και σκέπαζε βατοπέδια και siemens.
Είναι εντελώς τυχαίο το γεγονός, όπως το 2007, ότι λίγο πριν τις εκλογές καίγεται πάλι ολόκληρη η Ελλάδα.

Τα δέντρα ουρλιάζουν μέσα από τις φλόγες. Αν πας κοντά, θα τα ακούσεις...

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ.

Anonimos

chameleontas09 είπε...

navarino-s ΔΕΝ σου κάνω καμία τιμή. Εγώ ευχαριστώ που ξύπνησα το πρωί και διάβασα ένα ωραίο κείμενο το οποίο μέσα σε λίγες γραμμές καταφέρει να πάρει θέση για την γενικότερη κατάσταση....
Α) Είναι πάντως εντυπωσιακό πως κανείς από τα ΜEDIA δεν μας εξήγησε ή σχολίασε πώς γινεται οι βίλλες που κινδύνεψαν ή κάηκαν, να είναι περιτριγυρισμένες με δέντρα... ...κανείς δεν μιλάει γι αυτή την γαμημένη την ταμπακέρα.... Όσο για τους πολιτικούς.... θα σας θυμίσω το Σπηλιωτόπουλο που είχε κάνει δήλωση πως οι αναρχικοί βάζουν τις φωτιές στα δάση...και αυτό το χε πει μετά την Ηλεία.... Τόσο γλίτσες είναι οι πολιτικοί....

Κώστας (όχι ο PYLOS)

Ανώνυμος είπε...

Η Αττική οδός έχει προγραμματιστεί να επεκταθεί από την Ραφήνα μέχρι την Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας στου ύψος των Αφιδνών. Δείτε το χάρτη με τις φωτιές και θα καταλάβετε γιατί δεν σβήστηκε η φωτιά...

Herpetofauna of Greece