Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Θύμα της... δόμησης η καρέτα - καρέτα


Ιωαννα Φωτειαδη

Θύματα στο όνομα της «ανάπτυξης» έπεσαν αρκετά νεογέννητα χελωνάκια καρέτα καρέτα στον Αγιαννάκη Κυπαρισσίας. Οπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος προστασίας θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων», από το Καλόνερο μέχρι και την περιοχή Ελαίας αυξάνεται η αυθαίρετη δόμηση, με συνέπεια να διαταράσσεται το φυσικό ενδιαίτημα του υπό εξαφάνιση ζώου.

Στις 22 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η κατασκευή δρόμου που συνδέει την παραλία με τον κεντρικό δρόμο. Η νωπή άσφαλτος καθώς κι ένα νεόχτιστο σπίτι στους αμμόλοφους ήταν η αιτία για τον θάνατο των νεογνών. «Τα χελωνάκια αυτά, εκ των οποίων βρήκαμε δέκα νεκρά, αποπροσανατολίστηκαν από τα φώτα του δρόμου και του σπιτιού και κατευθύνθηκαν προς αυτά αντί να πάνε στη θάλασσα», περιγράφει η κ. Νίκη Διόγου, υπεύθυνη του προγράμματος Κυπαρισσιακού, «τελικά άλλα πέθαναν κολλημένα στην άσφαλτο και άλλα καταπατημένα από τον οδοστρωτήρα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυπαρισσιακός Κόλπος αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της προστατευόμενης χελώνας στη Μεσόγειο. «Τα έντονα όμως ανθρωπογενή φώτα μπερδεύουν τα ζώα, τα οποία έχουν ως “φάρο” το φως των αστεριών που αντανακλάται στη θάλασσα», υπογραμμίζει η κ. Διόγου. «Εχουμε συντάξει ειδική περιβαλλοντική μελέτη από το 2004 και την έχουμε καταθέσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακόμη, όμως, περιμένουμε απάντηση». Τραγική ειρωνεία, δε, ότι η περιοχή εντάσσεται στη Natura 2000.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 9/9/2009

Στην εικόνα: Νεογέννητο χελωνάκι caretta-caretta έχει βγει από τη φωλιά του και κατευθύνεται προς τη θάλασσα, στον κόλπο της Κυπαρισσίας. Στην περιοχή, η οποία είναι η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας στην Μεσόγειο, γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου 50.000 χελωνάκια από τα οποία μόνο το 1 στα χίλια θα ενηλικιωθεί. Η caretta- caretta είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση.



σχόλιο 1: Ας μην αναφέρουμε τις κατά καιρούς ενέργειες που δεν έχει κάνει ο Αρχέλων για να προστατεύσει τις χελώνες σε περιοχές της Κορώνης και της Μεθώνης. Έτσι για την ιστορία παραθέτω ένα mail που είχα λάβει το περσινό καλοκαίρι από φίλη (κλικ πάνω στην εικόνα):
σχόλιο 2: Θα ήθελα να επανέλθω κάποια στιγμή και να αναφερθώ στην Ορνιθολογική Διβαρίου. Συγκεκριμένα έχω προβληματιστεί ιδιαίτερα για τον ρόλο που διαδραματίζει σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή και σχετίζονται άμεσα με την Π.Ο.Τ.Α.. Βέβαια δεν αναφέρομαι στη δράση των εθελοντών αλλά στο ρόλο ανθρώπων που δουλεύουν στην ορνιθολογική εταιρία... και θα μπορούσα άνετα να τους χαρακτηρίσω σαν σκυλιά, τσιράκια και εντολοδόχους του Κωνσταντακόπουλου.



Αγγελής


9 σχόλια:

Αμπελόφυτο είπε...

ΦΙΛΕ ΕΙΜΑΙ Ο TWEETY ΑΠΟ ΤΟ BLOG AMPELOFYTO KAI MPOUKAROMANOU
ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΑΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 11 ΦΩΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΛΥΦΑΔΑΚΙ.ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ 5 ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΚΑ ΚΑΙ 3 ΣΤΟ ΓΛΥΦΑΔΑΚΙ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΕΓΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.
ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ ΣΤΟ mpoukaromanou.blogspot.com

chameleontas09 είπε...

Φίλε Αμπελόφυτο,
καλοδεχούμενη η ευαισθησία σας για τις χελώνες. Προς Θεού...

Θα κάνετε το παν να φτάσουν τα χελωνάκια στη θάλασσα!!!

Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως τα χελωνάκια μπορούν να φτάσουν και απο μόνα τους στη θάλασσα αρκεί να μην υπάρχουν αυθαίρετες κατοικίες, καντίνες και μπυραρίες με τσίτα το κάγκουρο ηχοσύστημα, παρέες που ψήνουν παϊδάκια στην άμμο και καπεταναίοι εφοπλιστάδες που δεν τους έφτανε η θάλασσα, είπαν να κυριεύσουν και τις ακτές.

Ο ανθρώπινος παράγοντας λοιπόν, είναι αυτός που επιβάλλει την ύπαρξή του στο φυσικό περιβάλλον. Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα επιδοτούμενα λαμόγια, οι χελώνες θα τα κατάφερναν μια χαρά και δε θα χρειαζόταν να τις πιάνετε από το χεράκι και να τις περνάτε απέναντι.

Ο άνθρωπος καλά θα κάνει να κάτσει στα αυγά του, για να μπορεί να κάτσει κι η χελώνα στα δικά της.

Ας πολεμήσουμε όλους αυτούς που ισοπεδώνουν τα πάντα στο όνομα της ανάπτυξης και ας αφήσουμε τις χελώνες στην ηρεμία τους.

Α! Κάποιοι χελωνονιτζάκηδες, τάσσονται υπέρ του καπετάνιου που είναι ένας απο αυτούς που λέγαμε προηγουμένως. Στραβά μάτια κτλ...

BlogArithmos*

Αμπελόφυτο είπε...

Δεν διφωνώ μαζί σου, ούτε είμαι υπέρ της ΠΟΤΑ. Αφού όμως υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας πρέπει να τα ποστατεύουμε!

chameleontas09 είπε...

Πρέπει να επαναφέρουμε τη φυσιολογική σειρά ζωής. Με το να προστατεύουμε τα αδύναμα πλάσματα από την αναισθησία του κατακτητή-καταπατητή, δεν αλλάζουμε κάτι. Απλά συντηρούμε μια συγκεκριμένη διαδικασία. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ουσιαστικά αν το πιάσουμε από τη βάση του.

Πόλεμος σε όλους αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την απαλλοτρίωση της ζωής των ζώων. Που τους στερούν το δικαίωμα στη ζωή.

BlogArithmos*

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΙΤΥΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.?

chameleontas09 είπε...

Επίτιμος πρόεδρος...όχι δε νομίζω (αν και δεν είμαι 100% σίγουρος)!!! Χορηγός ναι !!! Και από τους καλούς χορηγούς.Κωνσταντακόπουλος και Ορνιθολογική εχουν καλη συνεργασία μεταξύ τους. Ο ένας πληρώνει και ο άλλος κάνει πλάτες.

Αγγελής

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε. Σε κάτι βιντεάκια στο youtube, που βοηθάνε τις χελώνες να βρούνε το δρόμο τους, ένας από τους δραστήριους αυτούς ανθρώπους,ρωτάτε απόκάποιον άλλον αν επηρεάζει η κατασκευή της ΠΟΤΑ στα χελωνάκια κτλ. Ακούστε την απάντηση...

Περιβαλλοντικές μελέτες από πλευράς εφοπλιστή, ΔΕ θα βάλειφώτα στην παραλία!!!!

Χεστήκαμε ρε φίλε! Αυτό είναι το θέμα; Και μόνο που έφτασες μέχρι την παραλία εμένα μου φτάνει. Σκουλήκια της ανάπτυξης, τσιράκια του καπετν Iglo, ξεπουλημένοι αριστερούληδες ζούμε για τη στιγμή που ο κόσμος θα πάρει χαμπάρι τα φύκια που του πουλάτε και θα σας τρέχει....

Φίλε αμπελόφυτο, καλό να σώζουμε τις χελώνες αλλά να ξέρουμε με ποιους τις σώζουμε. Το συγκεκριμένο παλλικάρι, για τον Κ. λέω, δείχνει να πονάει πολύ τον κόπο και το χρήμα που έχει καταβάλει ο, αξιότιμος για αυτόν, εφοπλιστής. Το νού σας γιατί μαζί με τα ξερά...

Ο κωσταντακόπουλος, ήταν επίτιμος πρόεδος της HELMEPA. Δεν ξέρω αν είναι ακόμα. Ξέρετε αυτής της εταιρείας που έχει σήμα το γλάρο, όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά... Μικρός που είναι ο κόσμος!!!

chameleontas09 είπε...

Αμπελόφυτο

εγώ πιστεύω πως πρέπει να συνεχίσετε την προσπάθεια σας με τις χελώνες και να μην το παρατήσετε. Ήδη από τα βίντεο που είδα η παρέμβαση σας ήταν εξαιρετική (αν εξαιρέσεις βέβαια κάποιον που τραβαγε με φλας τα χελωνακια σε καποια φαση...αν δεν κανω λαθος)ομως αναιρείτε την τη δραση σας (και εχει δικιο ο ανωνυμος)οταν λέει καποιος απο μεσα στο βιντεο πως η ΠΟΤΑ που ειναι απο επανω δεν προκειται να επηρεασει τις χελωνες. Εγω δε θα σου πω οτι θα τις επηρεασει αλλα σκεψου στην ακτη πως του χρονου θα υπαρχουν 10πλασιοι λουομενοι ημερησιως σε σχεση με τα προηγουμενα χρονια. Και αυτο ειναι το λιγοτερο. Σκεψου ολα τα αποτελεσματα της αναπτυξης. Δεν πα να χει ο καπετανιος 15 περιβαλλοντικες μελετες...δε μου λεει τιποτα.
Οπως επισης δε μου λενε τιποτα οι διαφοροι περιβαλοντολογοι που λενε οτι οι αγροτες επαιρναν το νερο απο το ποταμι και ποτιζαν ελιες τωρα ο καπετανιος δεν κανει αλογιστη χρηση και παιρνει μονο το 5 απο το 15% που δικαιουται κλπ μπαρουφες ή οτι αν ηταν τριφυλλι το γκολφ θα ηταν χειροτερα τα πραγματα. Ναι αλλα δεν ειναι τριφυλλι, και ουτε θα γινοταν ποτε τριφυλλι. Η οτι οι ξυλινες προσβασεις δε θα επηρεασουν τις χελωνες γιατι δε θα εχουν φωτα....ναι το πιστεψα τωρα...


Αγγελης

Αγγελης

Αμπελόφυτο είπε...

ΦΙΛΕ ΑΓΓΕΛΗ ΕΓΩ ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΟΡΝΗΘΟΛΟΓΙΚΗ ΟΥΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΡΧΕΛΩΝ. ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΡΝΑΩ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΚΑ ΦΕΤΟΣ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΑΣΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΧΕΛΩΝΕΣ.
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΤΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΙΣ ΧΕΛΩΝΕΣ.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΥΠΑΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΝΗΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΩ ΤΙΠΟΤΑ ΙΣΑ ΙΣΑ ΠΟΥ ΧΑΝΩ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΛΥΦΑΔΑΚΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΑ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΙΧΝΗ ΑΠΟ ΤΥΧΩΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΦΩΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΠΛΕΓΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΦΑΝΕ ΣΚΥΛΙΑ Η ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ, ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ.

Herpetofauna of Greece