Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

San Alfonso del Mar resort: Η μεγαλύτερη πισίνα στον κόσμο ή η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο???



[ΤΖΕΦΕΡΗ ΠΕΤΡΟΥ] [BY TZEFERIS PE
TER] (κλικ)


Η μεγαλύτερη πισίνα στον κόσμο βρίσκεται στο San Alfonso del Mar, στη Χιλή, και έχει μήκος 1.013 μέτρων, ενώ το βάθος της φτάνει τα 35 μέτρα.

Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1981, επί Πινοσέτ, και τε
λείωσε το 2006.. Κόστος: 1,5 δις ευρώ με ετήσιο κόστος συντήρησης 3 εκ. ευρώ. Κι αυτό γιατί για να γεμίσει απαιτούνται τουλάχιστον 250.000 κυβικά μέτρα νερού που με φίλτρα τελευταίας τεχνολογίας ανακυκλώνεται συνεχώς. Κι όλα αυτά πάνω σε μια υπέροχη αληθινή παραλία!


Η συγκεκριμενη πισίνα έχει πάρει ήδη την θέση της στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.. Αλήθεια για ποιό λόγο βράβευσαν την εν λόγω πισίνα; Για την κατασκευή της, για το μοναδικό της design ή για το ρεκόρ κόστους χωρίς λόγο;
Γράφεται ότι αυτό που έχει πετύχει ο κατασκευαστής
είναι να διατηρεί διάφανο και καθαρό το ωκεάνιο νερό σε μια πισίνα τόσο μεγάλων διαστάσεων, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν. Κι ακόμα , όπως λανσάρεται στην διαφημιστική καμπάνια του ξενοδοχιακού συγκροτήματος, ο επισκέπτης έχει την απόλυτη αίσθηση ότι βρίσκεται σε μια πεντακάθαρη παραλία της καραϊβικής , ενω στην πραγματικότητα βρισκόμαστε μπροστά στο χιλιανό ειρηνικό. Τί μας λες; Υπάρχει αλήθεια μεγαλύτερη υπερβολή;

Αυτό το μοντέλο της μονοκαλλιέργειας τουριστικής ανάπτυξης και μάλιστα με υπερβολικά σε μέγεθος και κόστος έργα και με διάχυτη
την επιδεικτική κουλτούρα, κάτι μας θυμίζουν και στον τόπο μας..



Ετσι, υπό τον μανδύα της τουριστικής «αναπτύξεως», τοπία μοναδικά ενταφιάζονται στο μπετόν και την ασχήμια, παραλίες ολόκληρες παραδίδονται στην ευτέλεια και το κέρδος.

Και οι άνθρωποι, οι τουρίστες; Δεν είναι παρά μάζες μετακινούμενες, που ψάχνουν τον πλαστικό ήλιο και τη φτήνια του all inclusive ενώ προσθέτουν το δικό τους άχρωμο βλέμμα στις ήδη άχρωμες τουριστικές περιοχές. Και τα δικά τους απορρίμματα…

Ναι καλά κατάλαβες, εξαιτίας σου τουρισμέ μου...


Π. Τζεφέρη: Η πιό ωραία θάλασσα του κόσμου είναι δίπλα κι εσύ προτιμάς τη χλωριωμένη πισίνα? (κλικ)




Αγγελής

5 σχόλια:

Χαράλαμπος είπε...

Η ματαιοδοξία των ανθρώπων είναι η αιτία που η μ....α πάει σύννεφο.

Ανώνυμος είπε...

Η απληστία για τα φλουριά των τουριστών δεν αφήνει τίποτα όρθιο και δυστυχώς έτσι δημιουργήται ανταγωνισμός για το ποιος θα προσφέρει τις καλύτερες τουριστικές υπηρεσίες με τις γνωστές συνέπειες στην φύση και στον άνθρωπο.

chameleontas09 είπε...

Ένας φίλος, -δείχνοντας του σήμερα το πρωί την πισίνα αυτή- μου είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου: "Τελικά ο μοναδικός λόγος που να δικαιολογεί την ύπαρξη μιας τέτοιας πισίνας... είναι για να πάνε να πνιγούν αυτοί που σκέφτηκαν να την φτιάξουν και οι ομοιοι τους".
Ακραίο??? Δεν έχει και άδικο ίσως...


Αγγελής

Epicuros είπε...

Δικτάτορας ήταν ο Πινοσέτ, ό,τι ήθελε έκανε. Σιγά μην έκανε οικονομία στον κόπο και το αίμα του λαού της Χιλής. Χώρια που μπορεί να έφαγε με την ψυχή του από τους εγολάβους-κατασκευαστές ενός τέτοιου έργου! Κι εμείς με τα Ολυμπιακά έργα κάτι ανάλογο πάθαμε. Μόνο που εμείς είχαμε ...κοινοβουλευτική δικτατορία... Γιατί νομίζετε ότι κορυφώθηκε η κρίση σε μας; Μας έφαγαν το μεδούλι τα Ολυμπιακά έργα!

Ανώνυμος είπε...

Για να δούμε θα μαζευτούν καθόλου με τη σφαλιάρα στο Ντουμπάι...

Herpetofauna of Greece