Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο


Messinia Latest News
Η διαδρομή:
 Όχι … μην ξεγελιέστε.. δεν μειώθηκαν οι τιμές στα διόδια… απλά αυξήθηκαν οι σταθμοί και τώρα από δύο έγιναν τρεις.

Πύλος-Πυλία:
(1)Φήμες αναφέρουν ότι μετά τον Καλλικράτη και την συνένωση των Δήμων Πύλου, Κορώνης, Μεθώνης, Χιλιοχωρίων κλπ ετοιμάζονται σχέδια (που ήδη είναι στα χαρτιά) για την εναπόθεση των απορριμμάτων όλης της Πυλίας αλλά και της Π.Ο.Τ.Α. (για δύο χρόνια, δηλαδή… για πάντα) σε σημείο-δασική περιοχή, στα όρια του νυν δήμου Πύλου με το δήμο Χιλιοχωρίων, στην κοινότητα Αμπελοκήπων. Η ίδια περιοχή ακουγόταν και πέρυσι για τοποθέτηση δεματοποιητή!!! Εν τω μεταξύ ο δεματοποιητής στον Άγιο Νικόλαο της Πύλου υπολειτουργεί ή δε λειτουργεί καθόλου!! Ποτέ επιτέλους θα μάθουν οι «άρχοντες» για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ανακύκλωση και κομποστοποίηση??? Η ανάπτυξη μας μάρανε!
Τα παραπάνω αν όντως ισχύουν, προχωρούν με απόλυτη μυστικότητα από πολεοδομία και δήμους για να μην υπάρξει τοπική αντίδραση δημοτών και κατοίκων της εν λόγω περιοχής όπως πέρυσι!! Εμείς απλά αναφέρουμε ότι το γνωρίζουμε και δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια αν ισχύει!
Υ.γ.: Το ζήτημα δεν είναι να φύγουν τα σκουπίδια από μια περιοχή και να πάνε σε μια άλλη… αλλά να υπάρξει σωστή διαχείριση. Όλοι παράγουμε σκουπίδια αλλά κανείς δεν τα θέλει έξω από την πόρτα του…
(2)Η Πυλία αλλάζει πρόσωπο. Η Πύλος όχι. Όπως είναι φυσικό μετά την κατασκευή της Π.Ο.Τ.Α. το τοπίο στην περιοχή αλλάζει. Ήδη, γνωστό βιβλιοπωλείο με καταστήματα σε όλη την Ελλάδα ανοίγει δύο καινούργια καταστήματα εντός των ορίων της Π.Ο.Τ.Α., την ίδια στιγμή που το ίδιο βιβλιοπωλείο στην Καλαμάτα έχει μόνο ένα κατάστημα. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για άλλα καταστήματα καπιταλιστικού κάλλους. Η ανάπτυξη που όλοι περιμένουν έρχεται, αλλά είναι μαντρωμένη μέσα στο τεράστιο Costa Navarino.
Το κέντρο υγείας Πύλου υπολειτουργεί και αυτό (μαζί με το δεματοποιητή), αφού πάσχει από έλλειψη προσωπικού όπως πάντοτε. Πιθανότατα μέσα στην τουριστική επένδυση θα υπάρχει ιδιωτικό κέντρο υγείας που θα δέχεται τους εκατοντάδες επισκέπτες-παραθεριστές. Για τους ντόπιους και όλους εμάς τους υπόλοιπους … ποιός χ*****ε??
Μετά τις χορηγίες του εφοπλιστή-επενδυτή στο κάστρο της Πύλου προσπαθώ να βρω τι στο καλό άλλαξε εκεί μέσα και τελικά δεν καταλήγω πουθενά. Η σχεδόν πουθενά… διότι φαντάζομαι πως στο άμεσο μέλλον τα γκρουπ με τους τουρίστες του Costa Navarino θα εισέρχονται δωρεάν μέσα στο κάστρο (μετά και από τις χορηγίες του ξενοδόχου τους) ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα πληρώνουν το κλασικό εισιτήριο,  που ναι μεν δεν είναι ακριβό από τη μια, από την άλλη όμως δημιουργεί αυτές τις λεγόμενες ταξικές διαφορές μεταξύ ντόπιων-επισκεπτών εκτός επένδυσης και παραθεριστών της επένδυσης.
(3) Το ζήτημα με τους μετανάστες στα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους καλά κρατεί και όσο και αν πολλοί της περιοχής έλεγαν πως δεν είναι ρατσιστές κλπ βλέπουμε σιγά-σιγά να δημιουργείται μια κατάσταση τύπου Αγίου Παντελεήμονα. Οι μετανάστες-εργάτες γης τελικά φαίνεται να είναι σαν τα σκουπίδια. Όλοι κοιτούν να κάνουν τη δουλειά τους, με αυτούς αλλά κανείς δεν τους θέλει δίπλα του.
Την ίδια στιγμή ακυβέρνητο πλοίο με 48 κούρδους και ιρακινούς μετανάστες εντοπίζεται στα νερά ανοικτά της Μεθώνης. 48 άνθρωποι θύματα των δουλεμπόρων, της φτώχιας και των εκάστοτε συγκυριών, αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον μέσα στην Ευρώπη, ερχόμενοι από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Η μοίρα τους φέρνει στη  Μεσσηνία.

Καλαμάτα:
(1)Το ποδήλατο κυριαρχεί στην πόλη. Περπατώντας στα κεντρικά σημεία, κάθε ένα λεπτό (ίσως και λιγότερο) που περνά, συναντάς και έναν ποδηλάτη. Ποδήλατα αραγμένα με τα σταντ στα πεζοδρόμια, άνθρωποι που κατεβαίνουν για τα ψώνια της ημέρας, ποδηλάτες κάθε ηλικίας βολτάρουν, πιτσιρικάδες με BMX, ηλικιωμένοι με παλιά 28ιντσα ποδήλατα πόλης. Πάρα πολύ καλή φάση. Οι δρόμοι της Καλαμάτας ανήκουν στο ποδήλατο και όχι στο αυτοκίνητο. Τώρα με την αύξηση στις τιμές της βενζίνης φαντάζομαι πως αυτοί που θα ξανά καβαλήσουν ποδήλατο θα είναι πολύ περισσότεροι. 
Το άσχημο της υπόθεσης? Ο ποδηλατοδρόμος. Μεγάλη μάπα. Δε χρειάζεται… άσε που είδα ελάχιστο κόσμο να τον χρησιμοποιεί. Ήθελα να ήξερα πόσα λεφτά φαγώθηκαν για αυτό το έργο.
(2)Το ιστορικό κέντρο είναι ωραίο. Πολύ καλό και το αρχαιολογικό μουσείο πίσω από τους Άγιους Αποστόλους. Όμως εκεί που προσπαθώ να αποφύγω το Γκάζι… στην Αθήνα, τελικά το βρίσκω στην Καλαμάτα. Η μουσική παραμένει στην τσίτα, το μόνο που αλλάζει είναι ότι το σκυλάδικο έγινε έντεχνο-εναλλακτικό. Θεατρικές ομάδες, εκδηλώσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων όλα μέσα στα στενά όρια ενός συστήματος εμπορευματικού και καταναλωτικού. Η πολύ κουλτούρα ίσως σε λίγο καταντήσει κιτς. Η Καλαμάτα προετοιμάζεται (εν όψει και της υπόλοιπης «ανάπτυξης» του νομού) να αναδειχθεί σε καλλιτεχνική πρωτεύουσα της Πελοποννήσου? Μπλιάχ.
Αλήθεια πόσο να κόστησε αυτό το «έργο τέχνης» που ονομάζεται θέατρο χορού?
(3) Δυστυχώς δεν πρόλαβα να περάσω μια βόλτα από τα αραβικά καφενεία της Φαρών. Την επόμενη φορά…
(4)Πάρα πολλές οι παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας στα κεντρικά σημεία της πόλης… καμουφλαρισμένες ώστε να μην υποψιάζονται εύκολα!

Ταΰγετος:
Ήθελα να ξερά ποιος δολοφόνος πλήρωσε τον τύπο που υπογράφει σαν skitsofrenis, για να κάνει γκράφιτι σε όλα τα τσιμεντένια υποστηρίγματα κατά μήκος του κεντρικού δρόμου Καλαμάτας-Σπάρτης. Ναι είναι ωραία τα μηνύματα για την ανακύκλωση, το περιβάλλον, τις κοινωνικές σχέσεις και ανισότητες κλπ, πολύ καλύτερα από το να βλέπεις μπετόν, αλλά αν σταματήσεις ή στρίψεις λίγο το κεφάλι για να τα διαβάσεις την ώρα που οδηγάς, εύκολα μπορεί να καταλήξεις τραυματίας ή ακόμα και νεκρός. Προσωπικά δεν κάνω διάκριση ανάμεσα στις δολοφονικές διαφημιστικές πινακίδες (που αποσπούν την προσοχή των οδηγών) και τα γκράφιτι του skitsofrenis στο δρόμο Καλαμάτας-Σπάρτης. Εν τω μεταξύ έμαθα πως όλα τα τσιμεντένια υποστηρίγματα μέχρι τη Σπάρτη θα πάρουν τη μορφή γκράφιτι. Μήπως ο δημιουργός της ιδέας αυτής πρέπει να το ξανασκεφτεί? Θα θρηνήσουμε θύματα… ξυπνήστε!!!
Για τα υπόλοιπα περί Ταϋγέτου, θα ανεβεί στο άμεσο μέλλον ανάρτηση για το μίνι οδοιπορικό που πραγματοποιήσαμε με το Βαγγέλη, προς τα Πηγάδια.
Υ.γ.: Ευχαριστώ τον Παναγιώτη, τον Τάσο, τη Μαρία, το Βαγγέλη και τους υπόλοιπους, που με υποδέχτηκαν στην πόλη. Χαιρετισμούς στα τρία μαύρα νεογέννητα Λαμπραντόρ που δέχονται τα χάδια της μητέρας τους μέχρι να ορθοποδήσουν.

Σχολιασμός από τη μεριά μου τέλος.

Αγγελής

5 σχόλια:

Unknown είπε...

poios dolofonos arafe na me plirose..? file mou min anisixeis,den exo dolofonikes taseis.
o skopos ton graffiti ayton den einai na prospathiseis na ta diavaseis opos odigas alla na STAMATISEIS KAI NA KATEVEIS apo tis 4 i tis 2 rodes sou k na enimerotheis(an agnoeis) i na katalaveis oti yparxoun kapoioi pou prospathoun esto k me morfi graffiti na afipnisoun tous kalamatianous alla k tous perastikous.min ksexorixeis(k kala kaneis...) ta graffiti apo tis diafimistikes pinakides afou gia sena pou mallon eisai sto feyga panta soy fainontai to idio.opos tha anevaineis omos kapoia stigmi ksana pros ton agapimeno sou proorismo pros ton taygeto sta epomena xronia an deis kapoious na dendrofyteyoun i na min petane ta skoupidia tous ekso apo to parathiro toy aytokinitou tous isos na exoun sumvallei esto k 1 % ta graffiti anto na exoun skotosei kanenan.
y.g letheria sti fantasia...

chameleontas09 είπε...

αργησες αλλα ηρθες!!! ευχαριστουμε για την παρεμβαση σου!!! δεν θα αντιπαρατεθω μαζι σου απο εδω μεσα!!! αμα σε συναντησω καμια φορα κατω στην καλαματα θα τα συζητησουμε!! κι εγω απο το low bap περασα...εχουμε κ κατι κοινο!! απλα δεν ειναι καλο να καταπαταμε εμεις οι ιδιοι τις ιδεολογιες μας οπως ο χοντρος no sponsor αλλα με σπονσορες!!
οσον αφορα τον ταυγετο φταιχτες ειναι το δασαρχειο και ο δημος που προβαλλει το προτζεκτακι σου!! το δασαρχειο που τα εχει κανει πλακακια με συγκεκριμενα ατομα -φορεις και κανουν οτι θελουν και ο δημος με το προσωπειο του δημαρχου που βγαινει στα περιοδικα κ λεει οτι σεβεται το περιβαλλον φτιαχνει αρπακολλα ποδηλατοδρομους αλλα αποκρυπτει το προβλημα με τα σκουπιδια στη μαραθολακκα!!

υ.γ. καλως ηρθε το δολλαριο...γι αυτον που σε πληρωνει.
υ.γ2. λευτερια στα ονειρα

Αγγελής
αν και ειχα πει οτι δε θα σχολιαζα ...τελος παντων αυτο ειναι! τελος

Unknown είπε...

apo oti fainetai eisai pikramenos apo ton b.d foxmoor...ti na sou po,sigoura tha eisai k esy ena apo ta polla talantouxa paidia pou itan too much gia to low bap...
ara loipon i kritiki sou den einai kathari,mallon se fountosan oi low bap stixoi stous toixous k sou thimisan oti efyges(mallon se dioksane).oson afora tis plirofories sou kai ekei eisai lathos,kathos den me provalei kanenas dimos kanenas foreas,antithetos agnooun tin yparksi mou 2 xronia ekei pano k exoun frontisei na mou kanoun k kapoies -systaseis-.to -projectaki- mou einai mia koini prospatheia pollon anthropon,alloi organonoun anadasoseis alloi kanoun purasfaleies,alloi kanoun graffiti.to dolario pou kalosorises einai k apo ellinikes tsepes ara kalos k to euro!pou na kseres katakaimene omos posi prosopiki ergasia poses fores evala to xeri sti diki mou tsepi gia na ginoun kapoia kommatia sto toixo i posses fores exoun parei ta stoixeia mou oi mpatsoi.esy vlepeis, kaneis kritiki mesa apo ena pc anti na faneis xrisimos kapos.exei xortasei o topos apo typous san ki esena pou mes stin apatheia kanoun kritiki se oti den katalavainoun.

chameleontas09 είπε...

εσυ μπες και δες καθε μερα αν θα ανεβαζω εγω σχολιο!!! ειπα σχολια τελος απο μενα!! δεν θελω να σου αντιπαρατεθω απο δω!!! δεν κανουμε κους κους!!

Αγγελής

Unknown είπε...

fysika kai tha mpaino gia na enimeronomai apo to blog sou.messinios eimai k esy exeis eidiseis gia tin messinia.esy exeis tin dynami mesa apo to blog sou na enimeroneis i na rixneis laspi.oso tha eisai sostos ego tha enimeronomai k apo sena.k mia filiki symvouli-kopse ta 500 thaymastika meta apo kathe frasi k eisai ok!!!!!!!

Herpetofauna of Greece