Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Κυπαρισσιακός Κόλπος: Kατασκευή κατοικιών και δρόμων απειλούν την καρέτα-καρέτα

από tvxs
Η δόμηση απειλεί την καρέτα-καρέτα στον Κυπαρισσιακό κόλπο, τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας για τις θαλάσσιες χελώνες της Μεσογείου, όπως καταγγέλλουν ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχελών» και ο Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών «Medasset». Στον κόλπο, εκτός από το άρτια διατηρημένο σύστημα αμμοθινών και το πλούσιο παρακείμενο παράκτιο δάσος του, φιλοξενούνται κατά μέσο όρο 526 φωλιές θαλάσσιων χελωνών καρέτα καρέτα το χρόνο, ο δεύτερος -μετά τη Ζάκυνθο- σημαντικότερος πληθυσμός στη Μεσόγειο.
Η οργάνωση «Αρχελών» καταγγέλλει την κατασκευή πέντε δρόμων από τον δασικό δρόμο κάθετα μέχρι την παραλία ανάμεσα στον Αγιαννάκη και την Ελαία. Όπως επισημαίνει «για τις εργασίες κόπηκαν δέντρα του παράκτιου δάσους της Ελαίας, καταστράφηκαν θίνες και η ευάλωτη βλάστησή τους, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως χρησιμοποιήθηκαν υλικά από κοίτη ποταμού».

Από την πλευρά της, η «Medasset» καταγγέλλει ότι «παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, προγραμματίζεται η κατασκευή 50 πολυτελών κατοικιών, παρακείμενων στον αιγιαλό μεταξύ των περιοχών Αγιαννάκη και Ελαίας στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο. Ταυτόχρονα, εδώ και λίγες μέρες στον ίδιο χώρο, ο Δήμος Τριφυλίας διανοίγει, χωρίς μελέτη κι έγκριση περιβαλλοντικών όρων, πέντε δρόμους κάθετης πρόσβασης στην παραλία ωοτοκίας της καρέτα καρέτα». 

Σύμφωνα με τη «Medasset», κανένα από τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, που έχουν εκδοθεί από την Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας, δεν έχει εκτελεστεί και τα παράνομα κτίσματα μένουν ως είχαν, ενώ για τις εργασίες κατασκευής των εξοχικών κατοικιών και τη διάνοιξη των παράνομων δρόμων χρησιμοποιείται άμμος από την παραλία ωοτοκίας. Παράλληλα, κατά μήκος της έχει εγκατασταθεί δημοτικός φωτισμός, που επιδρά αρνητικά στην ωοτοκία της χελώνας και τον προσανατολισμό των νεοσσών, ενώ στην παραλία του Καλού Νερού, οι υπεράριθμες ομπρέλες και ξαπλώστρες έχουν ήδη μειώσει σημαντικά το διαθέσιμο χώρο για την ωοτοκία των χελωνών και τα φώτα από τις καντίνες της ευρύτερης περιοχής αποπροσανατολίζουν τόσο τις ενήλικες θηλυκές χελώνες που βγαίνουν να γεννήσουν, όσο και τους νεοσσούς που προσπαθούν να φθάσουν στη θάλασσα. 

Σημειώνεται ότι η «Medasset» κατέθεσε τον Αύγουστο του 2010 αναφορά στη Γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, η οποία ανήκει από το 1996 στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Περιοχών NATURA 2000, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, καθώς και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, από την άναρχη και ανεξέλεγκτη δόμηση, η σημαντική αυτή περιοχή μεταξύ του ποταμού Νέδα και του Καλού Νερού. Τον Μάρτιο του 2011 το ΥΠΕΚΑ προώθησε στην Σύμβαση της Βέρνης προηγούμενο έγγραφό του (22/12/10) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι ένα πιο αποτελεσματικό καθεστώς προστασίας για όλες τις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 και τα είδη προτεραιότητας, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, θα διασφαλιστεί με το νεοψηφισθέντα νόμο για τη βιοποικιλότητα. Τόνισε δε, ότι η σύνταξη Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που θα προσφέρει ειδικότερη νομική προστασία για όλη την περιοχή NATURA του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου (με κωδική ονομασία «Θίνες Κυπαρισσίας», GR 255 0005), περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδιά του. 

Στο μεταξύ, Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΜΠ) μαζί με προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο περιελάμβανε και Διαχειριστικό Σχέδιο για την περιοχή, είχε κατατεθεί στο τέως Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) από το σύλλογο «Αρχελών» από το 2003. Η επικαιροποίηση της ΕΜΠ εκκρεμεί μέχρι σήμερα. 

5 σχόλια:

vlad82 είπε...

Το πευκόδασος της Ελαίας είναι ένα θάυμα της φύσης και έτσι θα παραμείνει!! Οι κάτοικοι καθώς και οι καλοκαιρινοί επισκέπτες της προασπίζουν τον οικοσύστημα του τόπου και αποβάλουν σεβόμενοι την περιοχή! Το οικοσύστημα θα μείνει ως έχει! Αρκετά με την κάθε είδους ΄΄ανάπτυξη''...θα μας βρούν μπροστά τους!

vlad82 είπε...

ο δαίμων μου υπαγόρεψε την λέξη ''αποβάλουν''....γράψτε λάθως!!!!

Ανώνυμος είπε...

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1284237

Ανώνυμος είπε...

http://panosz.wordpress.com/2011/04/20/gialova-38/

Ανώνυμος είπε...

http://www.herpetofauna.gr/forum/index.php/topic,744.0.html

Herpetofauna of Greece