Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Λουκέτο σε beach bar στη Χαλκιδική λόγω Natura

το έστειλε ο Νικόλας


Χωρίς beach bar στην παραλία του Άγιου Μάμα στη Χαλκιδική λόγω Natura 2000.

Θετική εξέλιξη φαίνεται να υπάρχει σε ένα ζήτημα που έχουν θέσει επανειλημμένα περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχετικά με τη λειτουργία beach bar σε περιοχές της Χαλκιδικής που υπάγονται στο δίκτυο Natura 2000 και το καλοκαίρι κατακλύζονται από μεγάλους πληθυσμούς τουριστών.

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση "Καλλιστώ", η "Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης" και η "Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία" είχαν θέσει εδώ και καιρό το θέμα της λειτουργίας παραλιακών μπαρ στον υγρότοπο του Αγίου Μάμα, περιοχή θεσμικά χαρακτηρισμένη ως Natura 2000, με το επιχείρημα των σοβαρών επιπτώσεων στη διαβίωση της ορνιθοπανίδας που επισκέπτεται τον υδροβιότοπο.

Μετά την επιβολή προστίμων ύψους 16.000 ευρώ από την Κτηματική Υπηρεσία στη δημοτική αρχή της Νέας Προποντίδας για την έκδοση των σχετικών αδειών το περασμένο καλοκαίρι, ο δήμος, όπως σημειώνουν "Τα Νέα", εκτιμά ότι παρά το σχετικό του αίτημα που διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεν αναμένεται να δοθεί έγκριση και έτσι τα beach bar δεν θα λειτουργήσουν φέτος.

"Η ιστορία κρατά χρόνια και δυστυχώς επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Χαλκιδικής που βρίσκονται κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και δέχονται όλο και περισσότερους επισκέπτες που δεν επιθυμούν να ξοδέψουν περισσότερη βενζίνη για να πάνε πιο μακριά σε άλλες παραλίες", εξηγεί ο επιστημονικός υπεύθυνος της "Καλλιστώς", Γιώργος Μερτζάνης.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι η αδειοδότηση παρόμοιων δραστηριοτήτων από τους δήμους χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων παρακάμπτει το καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura.

Παράλληλα, επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες εκκρεμούν για έγκριση αιτήσεις για εγκαταστάσεις στον αιγιαλό της Νέας Ηράκλειας που δεν είναι μεν χαρακτηρισμένη περιοχή, όπως εκείνη του Αγίου Μάμα, ωστόσο διαθέτει αμμοθινικούς σχηματισμούς. Πρόκειται για βουνά από άμμο που δημιουργούνται με φυσικό τρόπο στην άκρη της παραλίας και επειδή φέρουν συγκεκριμένα είδη χλωρίδας αποτελούν οικοτόπους προτεραιότητας, με βάση σχετική κοινοτική οδηγία.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Δαμιανός Ιορδανίδης, διαβεβαιώνει ότι μετά την επιβολή των προστίμων πέρσι, ο δήμος δεν μπορεί να αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις χωρίς την έγκριση του ΥΠΕΚΑ.

Θέτει όμως και ένα ακόμη θέμα, εκείνο της ανεργίας του τοπικού πληθυσμού που μέχρι τώρα κάθε χρόνο είχε κάποια εισοδήματα από την εν λόγω δραστηριότητα στην παραλιακή ζώνη.

"Κάποιοι νέοι επαγγελματίες έβγαζαν ένα μεροκάματο το καλοκαίρι για να ζήσουν το χειμώνα. Αγαπούμε το περιβάλλον και προσπαθούμε να το διατηρούμε σε καλή κατάσταση όμως την ίδια στιγμή η ανεργία στην περιοχή μας ξεπερνά το 25% και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να μεριμνήσει για τους νέους που δεν θα πάρουν την άδεια για να βγάλουν ένα εισόδημα", τονίζει ο δήμαρχος.

Στο ίδιο πνεύμα, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για τον τουρισμό, σχολίασε ότι στις προσπάθειες για την τουριστική αξιοποίηση διαφόρων περιοχών εμφανίζονται κατά καιρούς πολλά εμπόδια από διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και από υπηρεσίες όπως η εφορία νεοτέρων μνημείων, το δασαρχείο, η κτηματική εταιρεία του δημοσίου καθώς και από δήθεν οικολόγους, όπως είπε χαρακτηριστικά.


πηγή: news247

παρόμοιο θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Herpetofauna of Greece