Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Εικόνες μεσσηνιακού γκολφ (χαχαχα)

Με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε σήμερα σπάνιο φωτογραφικό υλικό με τους πρωτεργάτες του γκολφ στη Μεσσηνία. Η οικογένεια Γκολφόπουλου εκ Μεσσηνίας μας έκανε την τιμή και άνοιξε για μας το μπαούλο με το φωτογραφικό αρχείο της. Έτσι μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας εικόνες μέγιστης ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας, εικόνες που σπανίζουν... παλαιότερες αλλά και σημερινές. Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι και περήφανοι γι αυτό. Απολαύστε τες...


Μια σπάνια φωτογραφία από το τουρνουά γκολφ που πραγματοποιήθηκε στο Ρωμανο της Πυλίας , την άνοιξη του 1867. Στο κέντρο της φωτογραφίας διακρίνεται ο πρωτεργάτης του μεσσηνιακού γκολφ Γεώργιος Γκολφόπουλος ενώ στα δεξιά του βρίσκεται και ο μικρότερος αδερφός του Δημήτριος. Στο τουρνουά συμμετείχαν διάσημοι γκολφέρ από την Ελλάδα και τον κόσμο.


Εδώ βλέπουμε τη σύζυγο του Γ. Γκολφόπουλου να δοκιμάζει για πρώτη φορά τις ικανότητες της στο άθλημα. Πολλές γυναίκες ασχολήθηκαν με το γκολφ μιαν εποχή που το φεμινιστικό κίνημα ολοένα και δυνάμωνε. Αυτό δεν άρεσε σε πολλούς άντρες γκολφέρ σε σημείο που τους έκανε να αστειέυονται κακεντρεχώς λέγοντας πως τα αρχικά golf σημαίνουν: gentlemen only ladies forbidden.


Σε αυτή την φωτογραφία διακρίνεται ο Γ. Γκολφόπουλος σε μεγάλη ηλικία. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γκολφόπουλος πέθανε έχοντας βαριάς μορφής αλτζχάιμερ. Η συγκεκριμένη φώτογραφία δεν έχει τραβηχτεί στο γήπεδο γκολφ του Ρωμανου αλλά σε ένα από τα κτήματά του με κορωνέικες ελιές. Ο ίδιος είχε μπερδέψει το ραβδί για το ράβδισμα των ελαιόδεντρων, με το αγαπημένο του μπαστούνι του γκολφ.



Αυτόγραφο του εγγονού του Γεώργιου, Αλέξανδρου Γκολφόπουλου ο οποίος παράτησε από μικρός τη Μεσσηνία για να ασχοληθεί με το αγαπημένο του άθλημα στο εξωτερικό. Σπουδαίος αθλητής με διακρίσεις σε όλα τα μέρη του κόσμου. Δεν αποχωριζόταν ποτέ -στους αγώνες που λάμβανε μέρος- τα αγαπημένα του παπούτσια για twist (διακρίνονται στη φωτογραφία). Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος: του έφερναν γούρι...και χωρίς αυτά δεν θα είχε καταφέρει τίποτα σαν γκολφέρ.




Η τελευταία εικόνα είναι σχετικά πρόσφατη. Ο φωτογραφικός φακός κατάφερε και κατέγραψε τη συνεργασία ορνιθολόγων και γκολφέρ στην προσπάθεια προστασίας της πανίδας στις περιοχές γύρω από τον Ρωμανό και τη Γιάλοβα. Όπως φαίνεται συνδιαλέγονται για θέματα οριοθέτησης περιοχών Νατούρα...καθώς και για το πόσα θα πάρουν οι πρώτοι από τους δεύτερους ως αντάλλαγμα για τις πλάτες που τους κάνουν. ΟΥΣΤ!!!!










Αγγελής

3 σχόλια:

αναρχοβλαχος είπε...

xaxaxa...οπως λεμε:ειχαν και στο χωριο τους γκολφ...
ναι,τα χωρια της Μεσσηνιας εχουν τεραστια παραδοση σε αυτο το ...''''αθλημα''''
α,ρε τι μας περιμενει..
χαιρετω

Χαράλαμπος είπε...

Ολα τα «ΝΟΥΜΕΡΑ» προσπαθούν και τώρα και πάντα να μιμηθούν τον εγγλέζικο τρόπο ζωής.
Οι κομπλεξικοί το γκόλφ προσπαθούσαν να μάθουν, να μάθουν να σκέφτονται ούτε τους ενδιέφερε...

chameleontas09 είπε...

@ Αναρχόβλαχε, @ Χαράλαμπε καλημέρα!!! Κάπως έτσι είναι!!! Πέραν της πλάκας πάντως θεωρώ πως την τελευταία εικόνα (αν εξαιρέσεις πως οι υπόλοιπες είναι φανταστικές) θα τη βλέπουμε συχνά στο μέλλον. Όχι ότι ήδη σήμερα δεν διαδραματίζονται τέτοια σκηνικά στις περιοχές μας...απλά δεν μαθαίνονται!!! Τα αποκρύπτουν καλά.
Ξέρετε σχέσεις ορνιθολόγων-εφοπλιστών κλπ!!! Η οικολογία συναντά την "ανάπτυξη".


Αγγελής

Herpetofauna of Greece