Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ποδηλάτες Καλαμάτας: ρεκόρ συμμετοχής στο critical mass


σχόλιο:
432 συμμετέχοντες ποδηλάτες για την Καλαμάτα δεν είναι και λίγοι. Τελικά η φάση εξελίσσεται σε κίνημα για την πόλη. Με τον ποδηλατόδρομο όμως τι γίνεται??? Σταμάτησε η κατασκευή τελικά??? Τσάμπα οι μελέτες κι όλα??? Αν ήταν να κολλήσει το έργο τότε γιατί τις έκαναν???


παρμένο από το ιστολόγιο του critical mass Καλ
αμάτας

Ρεκόρ συμμετοχής στο critical mass

432 ποδηλάτες συμμετείχαν στην ομορφότερη βόλτα που έχει πραγματοποιηθεί στη Καλαμάτα!!!

Αποτελούμε το μαζικότερο κίνημα που υπάρχει στη Καλαμάτα. Μέσα σε ελάχιστους μήνες κατορθώσαμε να ξεσηκώσουμε τόσο κόσμο, να πάρει ένα ποδήλατο στα χέρια και να διεκδικήσει μαζί μας μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μια πιο ανθρώπινη πόλη.

Στο critical mass που πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 29 Νοεμβρίου διασχίσαμε μια υπέροχη ποδηλατική διαδρομή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από το μουντό αστικό τοπίο μεταφερθήκαμε σε πυκνοφυτεμένες περιοχές και μετά από εκεί στη παραλιακή για να επιστρέψουμε πίσω παράλληλα με το ποτάμι.
Η ποδηλατοβόλτα τελείωσε στη λαϊκή αγορά, όπου και παρουσιάσαμε video προβολές σχετικές με το ποδήλατο και έγινε επίδειξη dirt bikes από την ομάδα stupid riders. Ο χώρος της λαϊκής αγοράς είναι αρκετά μεγάλος και μπορεί να αξιοποιηθεί για την οργάνωση party με χαρακτήρα κυρίως διαδραστικό, δηλαδή πάρτυ με παράλληλες προβολές ή ακόμα και performance δημόσιες. Το σκεπτικό μας είναι ότι οι δημόσιοι χώροι της πόλης, χρειάζεται κυρίως από εμάς τους ίδιους τους πολίτες αυτής της πόλης, να επαναπροσδιοριστούν μέσα από ένα νέο πρίσμα πολυσυλλεκτικό, με φαντασία και διάθεση για πειραματισμό.

Αυτό το πάρτυ αποτέλεσε και το έναυσμα να αρχίσουμε να βλέπουμε "νέους χώρους" στους ήδη υπάρχοντες και να προβληματίζουμε τον κόσμο για τις νέες ανάγκες που ήδη δημιουργούνται. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται και η ανάγκη ενός χώρου για ποδηλατικά δρώμενα.

Αναλάβαμε τη πρωτοβουλία να αρχίσουμε ένα δημόσιο διάλογο, μέσα από τα ΜΜΕ και το internet, με τους πολίτες, τη δημοτική αρχή και άλλους φορείς, σχετικά με το θέμα της μη ύπαρξης αυτών των χώρων. Εμείς προτείναμε στο πάρκο του ΟΣΕ να δημιουργεί ένα skatepark, όπου θα μπορεί να χρησιμοποιείτε από όλους τους ποδηλάτες και τους skaters. Μέχρι τώρα, η απάντηση που έχουμε πάρει από τη δημοτική αρχή είναι ασαφής, με πρόσχημα το πολυιδιοκτησιακό καθεστώς του πάρκου.

Το ποδήλατο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αλλά για να συνεχίσει αυτό το κίνημα με την ίδια δυναμική χρειαζόμαστε περισσότερη κατανόηση από το δήμο και ανταπόκριση από τους πολίτες, για όλα τα θέματα που άπτονται του ποδηλάτου.

Τέλος, θεωρούμε ότι η Καλαμάτα είναι μια πόλη πλούσια σε χώρους αλλά "φτωχή" σε φαντασία στο πώς οι ήδη υπάρχοντες χώροι , μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για τις δικές μας ανάγκες. Χρειάζεται απλά να σταματήσουμε να φοβόμαστε και να αρχίσουμε να πειραματιζόμαστε περισσότερο (και ας κάνουμε και λάθος)


ΥΓ: Περιμένουμε τις ιδέες σας για το επόμενο critical mass στο email μας: podilateskalamatas@gmail.com




Αγγελής

2 σχόλια:

αναρχοβλαχος είπε...

τελειο,απλα τελειο
μπραβο στα παιδια,μπραβο σε οσους συμμετειχαν,..
η πολη εχει αναγκη απο μερικα ενναλακτικα "κινηματα" καθε μορφης..
οσο για τονποδηλατοδρομο,
εγω νομιζω οτι βιαζοντουσαν κιολας
ειχα ακουσει δηλωσεις του..δεν θυμαμαι,καποιου εκει στον δημο..
τι εγινε σταματησανε??

chameleontas09 είπε...

Ναι όντως πολύ καλή φάση!!! Πολύς κόσμος!!! Καλή προσπάθεια!!! Δεν γνωρίζω και πολλά για ποδηλατόδρομο!!! Αλλά κάτι διαβάζω ότι κολλάει σε διάφορα σημεία!!! Απλά δεν καταλαβαίνω τι ρόλο διαδραματίζουν όλες αυτές οι μελέτες που έγιναν. Υποτίθεται ότι οι μελέτες γίνονται για να αντιμέτωπίζονται τα προβλήματα της επερχόμενης εκάστοτε κατασκευής.

Αγγελής

Herpetofauna of Greece