Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Για την αλλοίωση του τοπίου στο φαράγγι του Ριντόμου


 Το έγραψε και το έστειλε ο Παντελής.


Το Ρίντομο είναι φαράγγι που ξεκινά από την καρδία του Ταυγέτου και καταλήγει στη παραλία της Σάντοβας. Μάλλον δημιουργήθηκε κατά το λιώσιμο παγετώνων γι αυτό και οι αλπικές κοιλάδες από τις οποίες πηγάζει είναι τοπίο μοναδικό για την Ελλάδα. 
Είχα διασχίσει τμήμα του και παλαιότερα αλλά όχι τόσο μεγάλο. Το 2005 δυστυχώς όταν αποφάσισα να το διασχίσω ολόκληρο είχε διανοιχτεί ο περίφημος αυτός δρόμος προς την εκκλησία της Παναγιάς της Καψοδεματούσας καταστρέφοντας το πετρόκτιστο μονοπάτι στην δεξιά όχθη. Οι ατελείωτοι τόνοι μπάζων από την διάνοιξη ρίχτηκαν κατευθείαν στην κοίτη διαλύοντας τα πάντα στο πέρασμά τους καθώς έπεφταν από ύψος (μονοπάτι, σωλήνες παροχής νερού, μοναδικό αρχαίο δάσος με ποικίλη βλάστηση στις παρειές του φαραγγιού). Προφανώς κανείς δεν έλαβε υπόψη του τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους ορειβάτες και πεζοπόρους που το διασχίζουν κάθε χρόνο μιας και στο σημείο επικοινωνίας του σωζόμενου τμήματος του μονοπατιού με το δρόμο υπάρχει ολόκληρο βουνό με κοφτερά βράχια (μπάζα). Η πρόφαση της διάνοιξης του δρόμου πρέπει να ήταν στα γενικότερα πλαίσια ‘‘εκπολιτισμού’‘ των άγριων εκτάσεων και της φύσης, ένα χαρακτηριστικό ελληνικό φαινόμενο. Ξέροντας για πολλά άλλα έργα στην ευρύτερη περιοχή (όχι για το συγκεκριμένο) θα έλεγα πως έγινε προεκλογικά για την ικανοποίηση των ελάχιστων κτηνοτρόφων (στο παρελθόν ανέβαζαν τα κοπάδια την άνοιξη στον ομώνυμο συνοικισμό Ρίντομο με τα πόδια ή μουλάρια) αλλά και προβολή του δημάρχου ή νομάρχη που είχε αυτή τη φαεινή ιδέα. 
Γενικότερα τέτοιου είδους δρόμοι (χωρίς καμία μελέτη, μόνο με μια μπουλντόζα και ατελείωτους τόνους φουρνέλα) είναι μια εύκολη και σχετικά φτηνή λύση για προβολή και επίδειξη υποτιθέμενου έργου του εκάστοτε πολιτικού παράγοντα. Δυστυχώς λίγοι χωριάτες θα εκτιμούσαν στην πράξη έργα όπως σηματοδότηση μονοπατιών που θα βοηθούσαν μελλοντικά και σε ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη. Αυτοί όμως είμαστε, για την ευκολία τα ξεπουλάμε όλα. . .








Σχόλιο:
Αναρωτιέμαι τι εκανε και γι αυτό το θέμα ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας και οι υπολοιπες οργανώσεις που ασχολούνται ενεργά (;) με τον Ταύγετο. Ο δημοτικός παράγοντας πάντως που προχώρησε στη διάνοιξη του δρόμου για να φτάνει πιο γρήγορα στην Καψοδεματούσα, ίσως να κέρδισε κανένα "ψηφαλάκι" παραπάνω;; 

Αγγελής

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δε θυμάμαι αν ανοίχτηκε το 2005 ή το 2006 ο δρόμος.Γιάτι και το Μάη του 2006 ακουγόταν πολύ φουρνέλο...
Σημασία δεν έχει και τόση,άλλωστε...
Ο αντιδήμαρχος(ή δήμαρχος,δε θυμάμαι) είναι γιός ενός από τα τελευταία ζευγάρια κτηνοτρόφων του Ριντόμου (τα γερόντια είναι συμπαθέστατα,βέβαια).
Η καταστροφή ανυπολόγιστη.Μιλάμε για μοναδικό ορεινό τοπίο.Μοναδικό.
Ο Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας;...:
Σε συζήτησή μου με τον πρόεδρό τους,μου είχε αναφέρει χαραχτηριστικά:
«Δεν τον φτιάξανε σωστά το δρόμο,ρε γαμώτο...Τον έχουν ανοίξει μέσα στην κοίτη και το χειμώνα,που θα βρέχει και θα κάνει μεγάλες κατεβασιές,θα καταστρέφεται...»
Συντόμευσε,βλέπετε,κατά πολύ την προσέγγιση της κορυφής,από τη δυτική πλευρά ο δρόμος και γλυκάθηκαν και οι “ορειβάτες’’.
Τα συμπεράσματα δικά σας…
ΥΓ:Πάντα ανέβαλλα την πλήρη διάσχιση του φαραγγιού,ώστε να έχω μια σοβαρή εκκρεμότητα,στο αγαπημένο μου βουνό.Το 2008,όμως,βλέποντας δρόμους,φωτιές και κόλπα,την πραγματοποίησα εσπευσμένα.Κάπως αργά και εγώ…

Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

chameleontas09 είπε...

σημαντικη η παρεμβαση σου νομιζω...ειναι υπαρκτο το προβλημα δηλαδη, δεν βγηκε απο τα μυαλα καποιων οπως πολλοι νομιζουν. ευχαριστω.

Αγγελής

Herpetofauna of Greece