Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Επιδρομή αγνώστων στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

από ΚΑΘΗΜΕΙΝΗ, 4/8/2010

*φωτογραφία παρμένη από τον Ο.Φ.Ι.Σ.



Βάρβαρη επιδρομή δέχθηκε προ ημερών η προστατευόμενη περιοχή της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας, με αποτέλεσμα να απαιτούνται άμεσα μέτρα προφύλαξης. Συγκεκριμένα, τέσσερα στρέμματα παραλιακής έκτασης καταστράφηκαν από βαρύ μηχάνημα στην παραλία Αλμυρόλακκα. Οι αμμόλοφοι ισοπεδώθηκαν και δεκάδες αιωνόβιοι αγριόκεδροι κόπηκαν από τους καταστροφείς, η ταυτότητα των οποίων παραμένει άγνωστη. Κάθε παρέμβαση στην περιοχή «είναι παράνομη, καθώς η εθνική και κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την καταστροφή και υποβάθμιση τέτοιων οικότοπων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), η οποία υλοποιεί εκεί ένα από τα μακροβιότερα προγράμματα (από το 1998) για προστατευόμενη περιοχή στην Ελλάδα. «Εκτάσεις με παραθαλάσσιους κέδρους έχουν εξαιρετική σημασία για τα παράκτια οικοσυστήματα και γι’ αυτό προστατεύονται αυστηρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο», συμπληρώνει.

Η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000. Διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα, αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή αποικία του αφρικανικού χαμαιλέοντα, ενώ αποτελεί έναν από τους τόπους όπου οι χελώνες καρέτα - καρέτα αποθέτουν τα αυγά τους. Ξεχωρίζει επίσης η ιδιαίτερη βλάστηση των αμμόλοφων.

Μη αναστρέψιμη

«Είναι λυπηρή η μη αναστρέψιμη καταστροφή παράκτιου οικότοπου αιωνόβιων αγριόκεδρων, ιδιαίτερα εντός του 2010 που έχει κηρυχθεί Παγκόσμιο Ετος για τη Βιοποικιλότητα. Η Ορνιθολογική θα συνεχίσει την προσπάθειά της για τη διατήρηση της προστατευόμενης περιοχής της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας με τη συνεργασία των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας», δήλωσε ο υπεύθυνος Προγράμματος της Γιάλοβας κ. Γιώργος Μανέας. «Καταγγείλαμε το γεγονός στη Διεύθυνση Δασών, στην Κτηματική Υπηρεσία, στη Νομαρχία και καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα να αναλάβει άμεση δράση, τόσο για να βρεθούν οι δράστες, όσο και για να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής», είπε στην «Κ».
«Είναι απαραίτητο να περιφραχτεί άμεσα η κατεστραμμένη περιοχή και να κηρυχθεί αναδασωτέα, έτσι ώστε να εμποδιστεί κάθε καλοθελητής», τονίζει ο κ. Κώστας Τενεκετζής, υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΟΕ. Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα για τους ανθρώπους της Ορνιθολογικής το κίνητρο των δραστών. Η καταστροφική ενέργεια δείχνει την αναγκαιότητα να εγκριθεί επιτέλους η ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και να εκδοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος το Π.Δ., το οποίο εκκρεμεί από το 2007.



επίσης εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Herpetofauna of Greece