Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

BEACH PARTY ENANTION TOY ΣΠΑΝΙΟΥ ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΙΒΑΡΙ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ


Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011


    Πώς μπορεί να επιβιώσει το μοναδικό είδος χαμαιλέοντα ( που στην ουσία είναι υπό εξαφάνιση), όταν γίνονται beach parties μέσα στο Διβάρι, στην καρδιά της περιοχής που ζει; Αυτό το ερώτημα απασχόλησε μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας πολλούς από τους κατοίκους και παραθεριστές της Γιάλοβας και της Πύλου, υπό τον ήχο της άγριας σε rave αποχρώσεις μουσικής μέσα στην ώρα της νυχτερινής κοινής ησυχίας.
Δεν έφτανε το σκουπιδομάνι που μαζεύτηκε και φέτος στον παραλιακό δρόμο στο Διβάρι, αφού ο Δήμος Πύλου- Νέστορος δεν φρόντισε να βάλει έγκαιρα μερικούς κάδους απορριμμάτων, τώρα κάνουν εμφάνιση  και τα Beach parties. Το Beach bar που υπάρχει στη Χρυσή ακτή στο Διβάρι, στο οποίο είναι απορίας άξιον πως  δόθηκε άδεια λειτουργίας, αφού βρίσκεται  μέσα σε αρχαιολογικό χώρο και σε σημαντικότη περιοχή Natura, όταν διοργανώνει νυχτερινό πάρτι με εκκωφαντική μουσική, κάνει δύσκολη τη νύχτα των γύρω οικισμών μέχρι την Πύλο, αλλά περισσότερο του σπάνιου χαμαιλέοντα και των σπάνιων πουλιών που ζουν δίπλα, στη λιμνοθάλασσα.
Πληροφοριακά θα αναφέρω ότι ο χαμαιλέων είναι ένα σπάνιο είδος, απόγονος του αφρικανικού χαμαιλέοντα ,το μοναδικό στην Ευρώπη, το οποίο ζει στη συγκεκριμένη  περιοχή.

 Προστατεύεται από την Ελληνική νομοθεσία καθώς αυτή της Ε.Ε , ενώ για την προστασία του δραστηριοποιείται η Ορνιθολογική Εταιρεία που μεριμνά επίσης για τα σπάνια πουλιά της λιμνοθάλασσας.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, και κυρίως  η Εφορία Αρχαιοτήτων που έδωσε την άδεια λειτουργίας καθώς και ο Δήμος Πύλου- Νέστορος που θα έπρεπε να δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, ότι ο χαμαιλέοντας που ζει σ’ αυτό το βιότοπο, ενοχλείται από τους εκκωφαντικούς θορύβους και τα νυχτερινά φώτα των εκατοντάδων αυτοκινήτων, σε βαθμό που επηρεάζεται η διαβίωσή του, η αναπαραγωγή του που γίνεται τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο και τελικά η ίδια η ύπαρξή του.


Η περιοχή Γιάλοβας- Διβαριού πρέπει να λειτουργεί σε καθεστώς ήπιας τουριστικής ανάπτυξης για να διατηρήσει τον πολύτιμο και σπάνιο φυσικό της πλούτο, που αποτελεί πόλο έλξης για τον εναλλακτικό τουρισμό και να μην τον θυσιάσει στον βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων και της ξενόφερτης υποκουλτούρας που μαστίζει τη χώρα μας.

                                                                                     
                                                                            Μια  αναγνώστρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Herpetofauna of Greece