Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Βαίνουμε προς μια καταστροφική για το Περιβάλλον πορεία


αναδημοσίευση από την Καλύβα


30η -8ου -2011

China Daily

By Chen Weihua*

Ένας Αμερικάνος εμπειρογνώμονας επί των γηπέδων γκολφ σε μια συνέντευξη που του πήρε ένας συνάδελφός μου,  προέβλεψε ότι η Κίνα την επόμενη δεκαετία θα έχει γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο από πλευράς αριθμού γηπέδων γκολφ.

Αυτό είναι κάτι πολύ συναρπαστικό για τα εκατομμύρια των φανατικών φιλάθλων και παιχτών του αθλήματος αυτού. Και θα πρέπει να χαροποιεί αφάνταστα τους αξιωματούχους επί του αθλητισμού το γεγονός ότι το άθλημα αυτό έχει συμπεριληφθεί  στους  Ολυμπιακούς αγώνες του 2016.

Ωστόσο, η περιβαλλοντική καταστροφή η οποία συντελείται από τον αυξανόμενο αριθμό των γηπέδων  γκολφ στη χώρα  μας, σκιάζει εφιαλτικά το άθλημα  αυτό, το οποίο  κατά τα άλλα διεξάγεται  σε ωραίες περιοχές με γκαζόν.

Το γήπεδο γκολφ των 18 οπών που έχει χτιστεί στην πόλη Yulin, στη Βορειοδυτική επαρχία της Κίνας  Shaanxi, είναι το πιο πρόσφατο ακραίο παράδειγμα που μας δείχνει με ποιον τρόπο, από τη μια μεριά, εκατοντάδες τόνοι νερού χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση για να αρδεύουν ένα γήπεδο γκολφ το οποίο βρίσκεται δίπλα σε μια τεράστια έρημο, και από την άλλη μεριά  πώς οι παρακείμενοι αγροτικοί πληθυσμοί  στερούνται από κάθε πρόσβαση  σε στοιχειώδεις ποσότητες πόσιμου ύδατος-που τους είναι απαραίτητες, ενώ  παράλληλα  αφήνουν τα χωράφια τους απότιστα λόγω της έλλειψης νερού.

Το ‘αναπτυξιακό αυτό έργο’ της πόλης Yulin είναι μόνο ένα από τα εκατοντάδες γήπεδα γκολφ τα οποία έχουν χτιστεί παράνομα σε ολόκληρη τη χώρα,  ύστερα από την επιβολή εκ μέρους της Κεντρικής Κινεζικής Κυβέρνησης ενός  moratorium (= πρόσκαιρη αναστολή ενεργειών κατόπιν επίσημης συμφωνίας), που ετέθη σε ισχύ  από το 2004,  σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι απαιτήσεις των χωρικών για χρήση   μεγάλων ποσοτήτων ύδατος,   να καταπατηθούν γεωργικές εκτάσεις και να καμφθούν οι τοπικές αντιδράσεις από την πρόκληση ρύπανσης και μόλυνσης από τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων  στα γήπεδα του γκολφ.

Η ασύδοτη διατήρηση της ισχύος  του moratorium αυτού μέχρι σήμερα,   αντανακλά το πόσο αδύναμη είναι η επιβολή των νόμων στη χώρα μας και πόσο διάτρητη είναι η νομοθεσία μας. Αλλά και έτσι, πολλά γήπεδα γκολφ, έχουν χτιστεί  με κομπίνες ήτοι μέσω αδειοδοτήσεων  που τα περιγράφουν ως οικολογικά πάρκα ή κέντρα αναψυχής-αποφεύγοντας  να χρησιμοποιήσουν καν τη λέξη ‘γκολφ’.

Τουλάχιστον 400 γήπεδα γκολφ έχουν χτιστεί κατά τα τελευταία  7 χρόνια, αφ` ότου δηλαδή, η κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ αυτό το moratorium, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των γηπέδων γκολφ σε 600, σύμφωνα με ένα πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας People’s Daily.

Αν και έχουν επιβληθεί κάποιες αυστηρές  ποινές για την υλοποίηση ορισμένων παράνομων επενδυτικών σχεδίων, ωστόσο, ο αριθμός των γηπέδων γκολφ πρόκειται πολύ πιθανόν να διπλασιαστεί στα μόλις επόμενα δύο χρόνια, αν δεν αναληφθεί σύντομα μια ισχυρή δράση – σύμφωνα με την άποψη  ορισμένων αναλυτών της βιομηχανίας του αθλήματος αυτού.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ακόμη πιο πολύπλοκη, εξ αιτίας του ότι η κατασκευή των περισσοτέρων παράνομων γηπέδων γκολφ έχει τη σιωπηλή έγκριση, τη συγκατάθεση ή και ακόμα την ενθάρρυνση των τοπικών κυβερνήσεων, πολλές εκ των  οποίων πιστεύουν ότι τα γήπεδα γκολφ θα βοηθήσουν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Για πολλούς επενδυτές  γηπέδων  γκολφ, ο πραγματικός τους στόχος δεν είναι άλλος από το να πετύχουν απλά την εκτίναξη των τιμών στα γειτονικά ακίνητα. Η στρατηγική τους δεν είναι άλλη από το να αρπάξουν μια τεράστια έκταση γης και στη συνέχεια να οικοδομήσουν ένα τεράστιο  αριθμό κτιρίων γύρω από τα γήπεδα αυτά.

Σε μια χώρα όμως όπου τα 2/3  εκ των πόλεών της  παρουσιάζουν σημαντικές υδρολογικές ελλείψεις ο αυξανόμενος αυτός αριθμός των-εξαιρετικά υδροβόρων-  γηπέδων γκολφ τείνει να καταστεί μια απειλή εφιαλτικών διαστάσεων για το μέλλον του έθνους.

Η καταπάτηση δε, των λιγοστών εναπομεινάντων καλλιεργήσιμων γαιών συνιστά  μια ακόμη πιο μεγάλη απειλή. Μια Αναφορά του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων δείχνει ότι 18.300 εκτάρια γόνιμης γης χρησιμοποιήθηκαν για παράνομους σκοπούς μόνο κατά την περσινή χρονιά, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται οπωσδήποτε και  τα κατασκευαζόμενα γήπεδα γκολφ. Η επονομαζόμενη ‘κόκκινη γραμμή’, ήτοι το όριο των 120 εκατομμυρίων εκταρίων γόνιμης γης, τα οποία  οι ειδικοί θεωρούν ως μια μίνιμουμ ποσότητα γαιών,  για να εξασφαλιστεί η διατροφή του πληθυσμού των 1.3 δις Κινέζων,  απειλείται με βάναυσο τρόπο – για να μη μιλήσουμε για τη λαϊκή δυσαρέσκεια από τον εκτοπισμό πάρα πολλών οικογενειών από τα χωριά τους ένεκα  της απαλλοτρίωσης της γης τους προς χάρη διαφόρων επενδυτικών συμφερόντων.

Εν τω μεταξύ το βαρύ οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουν αναγύρω στην Κινέζικη επικράτεια τα νεαρά  και ταχέως αναπτυσσόμενα γήπεδα γκολφ, σύντομα μπορεί να γίνουν μια πηγή αφόρητης πίεσης σε μια χώρα, όπου η σπανιότης των καλλιεργήσιμων εδαφών και του ύδατος αποτελεί ήδη την υπ` αριθμ` 1  απειλή για ολόκληρο το έθνος  μας.

Στη νήσο της Ν. Κίνας  Hainan,  όπου επιτρέπεται ακόμη η κατασκευή νέων γηπέδων γκολφ, η αλόγιστη κατασκευή τέτοιων γηπέδων έχει προκαλέσει πλέον  έντονες κατηγορίες ότι ευθύνεται για την καταστροφή των τοπικών τροπικών δασών.

Ακόμα και στις ίδιες τις ΗΠΑ, όπου οι  κατά κεφαλήν καλλιεργήσιμες εκτάσεις  της είναι 6 φορές περισσότερες από εκείνες της  Κίνας, και όπου τα υδατικά αποθέματα είναι άφθονα εν συγκρίσει προς την τελευταία,  εδώ και καιρό γίνεται έκκληση για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες επί του περιβάλλοντος των 16.000 γηπέδων γκολφ της χώρας αυτής.

Κάποιοι οικολόγοι ισχυρίζονται ότι η μανία  που έχει καταλάβει τους Κινέζους για να γίνουν  όλοι μεγάλοι γκολφερς –σαν τον  Tiger Woods, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ατυχήματα που θα μπορούσε να έχει συμβεί στο περιβάλλον, επειδή  δημιουργήθηκε ένας πραγματικός πυρετός για τα γκολφ, ενώ παράλληλα η δημοτικότητα του αθλήματος αυτού ανέβηκε στα  ύψη.

Την ημέρα που τυχόν θα αναδείξει η Κίνα το δικό της Tiger Woods,   σε μια από τις επόμενες δεκαετίες,  την ημέρα εκείνη ίσως ανακαλύψουν οι Κινέζοι ότι τα  γκαζόν που συντηρούν και κουρεύουν με επιμέλεια, περιβάλλονται  από μια τεράστια έρημο, ακριβώς όπως εκείνη που περιβάλλει σήμερα το γήπεδο γκολφ της Yulin.


*Ο συγγραφέας του άρθρου,  Chen Weihua,  είναι αναπληρωτής εκδότης της Αμερικανικής  έκδοσης της εφημερίδας ‘Ημερήσια της Κίνας (China Daily).


Μετάφραση, Μαστοράκης Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Herpetofauna of Greece