Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Πεδίο βολής το νησάκι Σχίζα της Μεσσηνίας

Το νησάκι της Σχίζας ανήκει στο σύμπλεγμα των Οινουσών της Μεσσηνίας. Τα συγκεκιμένα νησάκια έχουν ενταχθει στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελούν ένα απο τα σημεία αναφοράς της Μεσσηνίας. Η Σχίζα για δεκαετίες ήταν πεδίο βολής μαχητικών αεροσκαφών και σταμάτησε το 2005 μετά απο αντιδράσεις κατοίκων της  Νότιας Πυλίας. Το αποτέλεσμα του πεδίου βολής ήταν ολέθριo! Ο βυθός αλλά και το ίδιο το νησί έχει γεμίσει απο τόνους βλημάτων απο τα αεροσκάφη. Σε δείγμα απο ψάρια της περιοχής είχαν ανιχνευτεί βαρέα τοξικά μέταλα όπως μόλυβδος, υδράργυρος και κάδμιο. Ιδιαίτερα οι συγκεντρώσεις του μολύβδου ήταν οκτώ φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια!

Όλα αυτά μέχρι πέρσι... Στις 8η Δεκεμβρίου 2010 αρχισε η επιχείρηση ''καθαρισμού'' της περιοχής απο την πολεμική αεροπορία και τελείωσε στις 19 Ιανουαρίου 2011. Ο καθαρισμός ήρθε παρέα με μια νέα μελέτη που μας λέει οτι η περιοχή δεν έχει πλέον βαρέα τοξικά μέταλα οπότε το επόμενο βήμα για την επαναλειτουργία του νησιού ως πεδίου βολής έχει γίνει! (ας σημειωθεί ότι στο λεγόμενο καθαρισμό δεν αποσαφήνίζεται εαν έγινε και στον βυθό της θάλασσας...πράγμα τρομερά δύσκολο σαν επιχείρηση.)

Το κράτος με πρόσχημα την νέα μελέτη και έχοντας δείξει το καλό του πρόσωπο μετά τον ''καθαρισμό'' απο τα βλήματα θα ξαναλειτουργήσει το πεδίο βολής γράφοντας στα παλία του τα παπούτσια το περιβάλον και την υγεία των κατοίκων.Ειδικότερα αυτή την εποχή που η αντίσταση των καταπιεσμένων  μεγαλώνει οι εξουσιαστές ακονίζουν τις λεπίδες τους για να σφάξουν κάθε αντίδραση... αλλά δεν γνωρίζουν οτι αργά η γρήγορα οι καταπιεσμένοι θα περπατάνε ελεύθεροι πάνω στην γή που βίαζαν επι χρόνια οι εξουσιαστές!



 παρμένο από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Herpetofauna of Greece