Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Παρεμβάσεις στη Μεσοχώρα ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου





Γιγαντιαία φράγματα και αυτοκινητόδρομοι, αιολικά και φωτοβολταϊκά “πάρκα”, τουριστικές αποικίες, χιονοδρομικά κέντρα και ορυχεία, είναι μορφές της καταστροφής της φύσης από το κεφάλαιο και το κράτος. Ο Aχελώος ποταμός, φυλακισμένος από τα φράγματα της ΔΕΗ (στα Κρεμαστά, το Καστράκι, το Στράτο, τη Μεσοχώρα) και παραδομένος στο πλιάτσικο (αμμοληψίες) των εργολάβων, δέχεται το έσχατο χτύπημα με την επιχειρούμενη εκτροπή του. Ένα φαραωνικό έργο για το οποίο οι πολιτικοί εκπρόσωποι της κυριαρχίας επικαλούνται τη συντήρηση του υδροβόρου βιομηχανικού μοντέλου αγροτικής εκμετάλλευσης που έχει ήδη εξαντλήσει τον Πηνειό, τη γη και τους πόρους της Θεσσαλίας, και μαζί με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες καταστρέφουν και λεηλατούν τον ποταμό και τα βουνά αποκομίζοντας αμύθητα κέρδη.

Η ανάπτυξη επίσης ξεριζώνει και τις τοπικές κοινωνίες, καίγοντας ή κατακλύζοντας τα χωριά, δηλητηριάζοντας τη γη, τα νερά και τον αέρα. Οι κάτοικοί τους καταλήγουν όμηροι της ενεργειακής, μεταλλευτικής, τουριστικής και πράσινης βιομηχανίας ή απόκληροι στις πόλεις. Η Μεσοχώρα Τρικάλων απειλείται να κατακλυστεί με την έναρξη λειτουργίας του τεχνητού ταμιευτήρα άνω Aχελώου και τ’ απομεινάρια της να μετατραπούν σε παραλίμνιες κερδοσκοπικές επενδύσεις. Οι θεσμικοί μεσολαβητές - χειραγωγοί συστρατεύονται στο άρμα της ανάπτυξης, σπέρνοντας την ηττοπάθεια, τη μοιρολατρεία, την αδράνεια. Στον αντίποδα, η ιστορία, η κοινωνική εμπειρία των τοπικών αντιστάσεων και ο αγωνιστικός αυθορμητισμός δείχνουν την αναγκαιότητα της συλλογικής πρωτοβουλίας και της σύγκρουσης.

Στον Aχελώο συναντιούνται οι αντιστάσεις των κατοίκων της Μεσοχώρας απέναντι στην εξαγορά, τους εκβιασμούς και τους σχεδιασμούς εκκένωσης του χωριού, με τις αντιστάσεις αγωνιστών απ’ όλα τα πλάτη της χώρας ενάντια στα καταστροφικά αναπτυξιακά σχέδια της εξουσίας. Η πολυμέτωπη επίθεση στη φύση και στην κοινωνία, από τους ελεύθερους χώρους στο αστικό πεδίο μέχρι τις βουνοκορφές της Πίνδου και την κοίτη του Aχελώου, είναι η εφαρμογή της ενιαίας στρατηγικής κράτους και κεφαλαίου για τον έλεγχο κάθε πιθαμής γης και την άγρια εκμετάλλευσή της. Η υπεράσπιση της φύσης και της ελευθερίας είναι η αντεπίθεσή μας σε κάθε σημείο που επελαύνει η ανάπτυξη και περνά μέσα από τη συνάντηση και την αλληλεγγύη των εγχειρημάτων αυτοοργάνωσης και αντίστασης.

Ο ΠΟΤAΜΟΣ AΧΕΛΩΟΣ ΘA ΝΙΚΗΣΕΙ !

Πρωτοβουλία Aγώνα από το λόφο του Στρέφη για τη ΓΗ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙA

http://strefis.ath.cx/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1


Κώστας (όχι ο PYLOS)

Κυριακή 26 Ιουλίου 2009



Πυρκαγιές έκαιγαν ανεξέλεγκτα από το μεσημέρι του Σαββάτου στη Μεταξάδα Γαργαλιάνων και Χρυσοκελαριά Κορώνης. Ωστόσο ακούγεται πως τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο στην Μεταξάδα παρόλο που η φωτιά πέρασε σε απόσταση αναπνοής από σπίτια σε Μεταξάδα και Μανιάκι. Στην Κορώνη (Χρυσοκελαριά) η φωτιά είναι μικρότερης έντασης από αυτή της Μεταξάδας αν και συνεχίζει να καίει ακόμα με ένταση. Σύμφωνα με πληροφορίες στο βουνό βόρια της Χρυσοκελαριάς, το οποίο τώρα καίγεται, προορίζονταν για κατασκευή εργοστασίου παραγωγής λιγνίτη….(Ας υποθέσουμε πως είναι τυχαίο!!!!). Δεν γνωρίζουμε ακόμα το μέγεθος των καταστροφών. Πάντως «καλά» το έχουν ξεκινήσει…. …στην περίπτωση που θέλουν να κάνουν στην Μεσσηνία ότι έκαναν και στην Ηλεία…


Kώστας (όχι ο PYLOS) - ΆΛΦΑ


Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!



(κλικ επάνω στις εικόνες)

Υ.Γ.: Οι εικόνες μπορούν να καταστούν αντικείμενα για οποιαδήποτε χρήση, ιδιαίτερα για κινηματική κλπ. Ο καθένας μπορεί ελεύθερα να τις τυπώσει και να τις κολλήσει.





Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Λιγοστεύει το νερό στην Πλατανόβρυση

Από ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 19/7/2009:

(κλικ επάνω)


σχόλιο: Η ιστορία αυτή είναι παλιά ωστόσο μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει δώσει λύση. Ούτε ο νομάρχης ούτε κανένας!!! Στο συγκέκριμένο ζήτημα όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι!!! Η ροή της πηγής έχει αλλάξει δραμάτικά τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια απ όσο θύμαμαι και νομίζω πως πέρυσι ,το καλοκαίρι του 2008 δεν έβγαζε ούτε στάλα!!!
Αυτά να τα βλέπουν κάποιοι που λένε πως τα -υδροβόρα- γήπεδα γκολφ δεν θα επηρεάσουν την Πυλία!!! Μη μου πει κανείς πως αυτό είναι άσχετο γιατί στην περίπτωση μας όλα είναι σχετικά. Λίγο η λειψυδρία, λίγο οι γεωτρήσεις (νόμιμες και παράνομες) λίγο -πολύ θα έλεγα εγώ- τα γκολφ, οι πισίνες, οι λιμνοδεξαμενές ... η γενικότερη σπατάλη της "ανάπτυξης" ...και νατη η ερημοποίηση έφτασε.





Αγγελής


Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

3ήμερο αλληλεγγύης στη Γκιώνα


























3ήμερο κατασκήνωσης στην Γκιώνα, κοντά στο χωριό Καλοσκοπή* με συζητήσεις σχετικά με την εκμετάλλευση της περιοχής από τις μεταλλευτικές εταιρίες και τους αγώνες ενάντια στην καταστροφή της. Θα γίνουν περιηγήσεις στο βουνό και στους τόπους εξόρυξης, ενημερωτικές εκδρομές στα γύρω χωριά, συζητήσεις, προβολές και συλλογική κουζίνα στο χώρο της κατασκήνωσης.

Το πρόγραμμα:

Παρασκευή 17 Ιουλίου

6.00 μ.μ Άφιξη στην πλατεία του χωριού Καλοσκοπή. Εγκατάσταση στο χώρο της κατασκήνωσης. Βράδυ: συλλογική κουζίνα.

Σάββατο 18 Ιουλίου

12.30 μ.μ. Συνέλευση στο χώρο της κατασκήνωσης.
Απόγευμα: Περιήγηση στο βουνό και στους τόπους εξόρυξης βωξίτη. Βράδυ: Συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού, ενημέρωση και προβολή ντοκυμαντέρ.

Κυριακή 19 Ιουλίου

Επισκέψεις σε γειτονικά χωριά και ενημέρωση.
Απόγευμα: Συνέλευση-Συζήτηση-Φαγητό



Για πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στο χωριό αλλά και οτιδήποτε άλλο:

giona_camp@yahoo.com
Κιν: 6981310556

*Στις 3 Μαρτίου το σπίτι του συντρόφου και μέλους της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας, Στέφανου Κόλλια στην Καλοσκοπή, δέχεται για 2η φορά εμπρηστική επίθεση με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική αυτή τη φορά καταστροφή του.



Περισσότερα για την εκμετάλλευση της περιοχής αλλά και για την εμπρηστική επίθεση:


εδώ και εδώ






Αγγελής

Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Από το διήμερο οδοιπορικό αντίστασης στην Πάρνηθα




Σάββατο 4 Ιούλη - Κυριακή 5 Ιούλη 2009
Η Πρωτοβουλία Αγώνα από το λόφο του Στρέφη για τη Γη και την Ελευθερία διοργάνωσε οδοιπορικό στην Πάρνηθα. Συγκεκριμένα αναφέρουν στην αφίσα τους:

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗ
ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Η Πάρνηθα δεν είναι τσιφλίκι μιας δράκας κρατικών αξιωματούχων, κατασκευαστών και επιχειρηματιών που ανέλαβαν ως εργολαβία την «προστασία» και την «αξιοποίηση» του βουνού. Η Πάρνηθα δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια τους και στη συνένοχη σιωπή – ακόμα κι αυτών που υποτίθεται ότι αγωνίζονται για την προστασία της φύσης – απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα της λειτουργίας στρατιωτικών βάσεων και «πάρκων» κεραιών πάνω στις κορφές της, της οικοδόμησης οικισμών μέσα στα εναπομείναντα δάση της, της λειτουργίας και επέκτασης του καζίνου στην καρδιά του Δρυμού. Και που δυο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 27ης Ιούνη 2007 σχεδιάζουν επιπλέον στην Πάρνηθα τη δημιουργία βιομηχανικής ζώνης και την οικοδόμηση τεχνολογικής πολιτείας («Τεχνόπολη Ακρόπολις Α.Ε.) στους ανατολικούς πρόποδές της, την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον πυρήνα του Δρυμού, την ανέγερση καταστημάτων αναψυχής στην Αγία Τριάδα, καθώς και τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης στο Δρυμό και την επιβολή αντιτίμου στους επισκέπτες.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

Σάββατο 4 Ιούλη - Κυριακή 5 Ιούλη

ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ «ΞΕΝΙΑ» ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ

Πρωτοβουλία Αγώνα από το λόφο του Στρέφη για τη Γη και την Ελευθερία


strefis.ath.cx

περισσότερες εικόνες εδώ


Για την ιστορία ο αρχιτέκτονας που έχει εκπονήσει τη μελέτη για το Τεχνολογικό Πάρκο στην Πάρνηθα είναι ο γνωστός σε όλους "πράσινος" Τομπάζης, ο οποίος εκτός των άλλων έχει αναλάβει την "ανάπλαση" στο Πεδίο του Άρεως στην Αθήνα, το σχεδιασμό των τουριστικών εγκαταστάσεων στο Κάβο Σιδερό στην Κρήτη καθώς και αυτόν του Navarino Resort (Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας) στο τμήμα Ρωμανού.



Αγγελής

Έντονες αντιδράσεις για κεραία τηλεφωνίας στην Κυπαρισσία

Την έντονη αντίδραση κατοίκων της Κυπαρισσίας προκάλεσε η πρόθεση της εταιρείας Τellas να εγκαταστήσει κεραία τηλεφωνίας σε ιδιόκτητο χώρο πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Μάλιστα το θέμα έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης, το οποίο και πήρε ομόφωνη απόφαση για τη μη αποδοχή τοποθέτησης οποιασδήποτε κεραίας τηλεφωνίας εντός του ιστού της πόλης.
Χθες το πρωί όταν συνεργείο (προφανώς από την εταιρεία) προσπάθησε να συνεχίσει τις εργασίες που ήδη είχαν ξεκινήσει με σκάψιμο σε ιδιόκτητο χώρο, συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής που τους σταμάτησαν άμεσα, ενημερώνοντας παράλληλα το δήμο.

Το θέμα όμως πήρε νέα τροπή καθώς όπως μας επισήμανε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σωτήρης Τσίγγανος που ήταν στο σημείο, οι εργάτες του επέδειξαν έγγραφο του δήμου με το οποίο τόνισαν ότι έχουν την άδεια να κάνουν τις σχετικές εργασίες. Ολα αυτά τη στιγμή που στο συμβούλιο που είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ από το δήμαρχο Γιώργο Σαμπαζιώτη και από τον αντιδήμαρχο Γρηγόρη Γκότση είχε επισημανθεί ότι μόλις προχθές ενημερώθηκαν ότι υπάρχει πρόθεση να τοποθετηθεί κεραία και αμέσως κίνησαν τις διαδικασίες να ενημερωθούν για το τι έχει γίνει και αν έχουν δοθεί οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

Μάλιστα χθες που θέσαμε το θέμα του συγκεκριμένου εγγράφου ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Γκότσης μας τόνισε πως το σχετικό έγγραφο που έχει ημερομηνία 23/6/2009 και έχει δοθεί από το δήμο είναι για άδεια τομής του οδοστρώματος για ένα συγκεκριμένο μήκος, αφού τους είχε γίνει αίτηση προς το δήμο έχοντας επισυνάψει και τα σχετικά σχεδιαγράμματα.
Από πουθενά δεν προκύπτει η εγκατάσταση κεραίας, στα πλαίσια ,όπως αναφέρει και η αίτηση που έχει κατατεθεί προς το δήμο, του προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας και την συνεργασία Tellas – OTE, μάλιστα επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή έψαξαν το ζήτημα και η προφορική ενημέρωση που είχε χθες από Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ήταν ότι δεν έχει δοθεί καμία άδεια για τοποθέτηση κεραίας στην Κυπαρισσία.

Ενώ ήδη από το πρωί είχε σταλεί και σχετικό έγγραφο προς την αστυνομία στο οποίο χαρακτηριστικά ανέφερε «Μετά από καταγγελίες δημοτών μας ότι ξεκίνησαν εργασίες τοποθέτησης κεραίας τηλεφωνίας σε χώρο νοτίως του κτηρίου του ΟΤΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην επιτρέψει την τοποθέτηση οποιασδήποτε κεραίας μέσα στην πόλη, προκειμένου να προστατέψει την υγεία των πολιτών.
Παρακαλούμε να προβείτε στις ανάλογες ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της τοποθέτησης.
Όσον αφορά την υπηρεσία μας δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση την τοποθέτηση ανάλογων κεραιών στην πόλη μας».
Οσον αφορά την απόφαση που λήφθηκε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θανάση Πετρόπουλο ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής για αυτό και ο δήμος θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και να σταθεί αλληλέγγυος στους πολίτες.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Γκότσης τόνισε ότι οι άδειες δίνονται από την ΕΕΤΤ και αύριο (χθες) θα ξέρουμε αν υπάρχει, ενώ και ο δήμαρχος αρχικά σημείωσε ότι ίσως θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί αν είναι εκπομπής ή λήψης και τι κεραία είναι αυτή.
Στις επόμενες τοποθετήσεις τους όμως τόσο ο κ. Πετρόπουλος όσο και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σωτήρης Τσίγγανος ζήτησαν να υπάρχει άμεσα μια ομόφωνη απόφαση για να μην επιτραπεί η τοποθέτησή της, με τον κ. Τσίγγανο να επισημαίνει ότι είναι αδιανόητο ο δήμος σε τέτοια θέματα να μην είναι ενήμερος και να τα μαθαίνει τελευταία στιγμή.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος συμφώνησε να παρθεί μια ομόφωνη απόφαση εκφράζοντας την αντίθεση του δήμου στο να τοποθετηθούν κεραίες τηλεφωνίας στα όρια της πόλης, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα προηγούμενο και για μελλοντικές τέτοιες καταστάσεις.

Πηγή: Ελευθερία




παρμένο από το ιστολόγιο FILIATRANEWS

με ενδιαφέροντα σχόλια εδώ






Αγγελής

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Mar Menor, Murcia, Spain: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ!!!

Νοτιοανατολικά της Μούρθια στην Ισπανία δεσπόζει η λιμνοθάλασσα του Mar Menor, ένας τόπος που χρόνια τώρα δέχεται τη λεγόμενη "ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη" η οποία δυστυχώς φαίνεται πως ξεδιπλώνει τα πλοκάμια της στη Μεσσηνία καθώς και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

Η λιμνοθάλασσα αυτή με μια πρόχειρη προσέγγιση είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και ολόγυρα της, αν εξαιρέσεις κάποια σημεία στα νοτιοδυτικά της -όπου το τσιμέντο δεν έχει φτάσει ακόμα- είναι γεμάτη με -"φιλικά" όπως συνηθίζουν να λένε αυτοί που τα κατασκευάζουν- all inclusive τουριστικά θέρετρα, με μαρίνες για τα σκάφη και τις θαλάμηγους, με πισίνες δίπλα στη θάλασσα αλλά όχι με γήπεδα γκολφ!!!! Γι αυτά θα πούμε παρακάτω!!!


Η λιμνοθάλασσα του Mar Menor και η περιοχή γύρω από αυτή θα έλεγε κανείς πως γεωμορφολογικά μοιάζει κατά πολύ με την περιοχή της Γιάλοβας και του Ρωμανου. Ίσως ο καπετάνιος να είχε πάει εκεί για διακοπές πριν καμιά τριανταριά χρόνια και του ήρθε η ιδέα των Π.Ο.Τ.Α.. Βέβαια η ερημοποίηση στο Mar Menor έχει εμφανιστεί εδώ και καιρό κάτι το οποίο δεν το έχουμε δει σε μεγάλο βαθμό ακόμα στη Μεσσηνία.


Τα φλαμίγκο του Μar Menor που ακόμα αντιστέκονται στην "ανάπτυξη" σίγουρα έχουν κάποια κοινά στοιχέια με τον αργυροτσικνιά, τον κορμοράνο, το μαυροπετρίτη και το νυχτοκόρακα που κατοικούν στις περιοχές της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας. Στο άμεσο μέλλον φαντάζομαι πως αυτά τα κοινά στοιχεία θα είναι περισσότερα... αν και το απεύχομαι!!!


Νότια και δυτικά του Mar Menor βρίσκεται η περιοχή Atamaria όπου σε μια τεράστια έκταση περίπου όσο είναι η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (για να συνεχίσουμε τις συγκρίσεις) έχουν εγκατασταθεί τα γήπεδα γκολφ καθώς επίσης και παραθεριστικές κατοικίες. Ομολογουμένως κοιτάζοντας από ψηλά η έκταση των γκολφ είναι τεράστια!!

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως αν και η Γιάλοβα, ο Ρωμανός και η Πυλία γενικότερα δε συγκρίνονται με το Mar Menor και την Atamaria (λόγω έκτασης αλλά και μέγεθος και πλήθος all inclusive επενδύσεων κλπ) σίγουρα θα αποτελέσουν -αν δεν αποτελούν ακόμα- μια μικρογραφία των όσων έχουν διαδραματιστεί εκεί τόσα χρόνια τώρα!!! Το ερώτημα είναι αν θα μας άρεσε αυτό ή όχι....και διερωτώμενοι ας θυμηθούμε λίγο και τον Καζαντζάκη: "Να λες...εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω".



Αγγελής

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Καταφύγιο πουλιών



Και ενώ λιγοστεύουν τα δέντρα
περισσεύει το μπετόν

(Εργα Μετρό - Φωτό Η.Κ.)

Από το http://hcasun.blogspot.com/

Κώστας
(όχι ο PYLOS)

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

COSTA NAVARINO...be part of our story



Εμπνευσμένο από τη καμπάνια της εν λόγω τουριστικής επένδυσης που δημοσιέυτηκε προ ημερών στον τοπικό τύπο:



(κλικ επάνω)



Αγγελής

Herpetofauna of Greece