Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ KAI ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ KAI ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ

Η εκτροπή του ποταμού Αχελώου αποτελεί στις μέρες μας το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνίας που προωθείται από το κράτος για:
Την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών που καταστρέφουν (με σειρά μεγάλων φραγμάτων και σηράγγων) και λεηλατούν (με εκτεταμένες αμμοληψίες και αποψιλώσεις) τον ποταμό και τα βουνά αποκομίζοντας αμύθητα κέρδη.
Την συγκεντροποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού προς όφελος των μεγάλων εταιριών ενέργειας και ύδρευσης.
Την συντήρηση του υδροβόρου βιομηχανικού μοντέλου αγροτικής εκμετάλλευσης που έχει ήδη εξαντλήσει και μολύνει τη γη και τους πόρους της Θεσσαλίας.
Το βάθεμα της ταξικής ανισότητας του αγροτικού πληθυσμού της Θεσσαλίας προς όφελος των τσιφλικάδων του κάμπου.
Η εκτροπή του Αχελώου θα επιφέρει επιπλέον ανυπολόγιστες καταστροφές στα οικοσυστήματα του ποταμού, από τις νότιες πλαγιές τις Πίνδου μέχρι το δέλτα του στο Ιόνιο πέλαγος και θα αφανίσει ολόκληρα χωριά, όπως την Μεσοχώρα και παραποτάμιους οικισμούς καταποντίζοντάς τα στη λάσπη των τεχνιτών ταμιευτήρων του Υ/Η φράγματος της Μεσοχώρας και του νέου φράγματος της Συκιάς.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Τετάρτη 11 Νοέμβρη, στην πλατεία δικαστηρίων στα Τρίκαλα, 11 π.μ.
(τη μέρα που εκδικάζεται στα δικαστήρια Τρικάλων η υπόθεση των αποζημιώσεων για την αναγκαστική απαλλοτρίωση της Μεσοχώρας)

Ο ΑΧΕΛΩΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!


Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι (Αγρίνιο), Ανοιχτή Συνέλευση (Άρτα), σύντροφοι από Τρίκαλα, Πρωτοβουλία Αγώνα από το λόφο του Στρέφη για τη Γη και την Ελευθερία (Αθήνα)





Αγγελής

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Η Κομισιόν δικαιώνει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για τον Υδροβιότοπο του Καϊάφα


από tvxs.gr



Με σημερινή της απόφαση η Κομισιόν επιβάλλει την αναθεώρηση του σχεδιασμού της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών-Πύργου– Τσακώνας. Συγκεκριμένα, δικαιώνει την προσφυγή περιβαλλοντικών συλλόγων και ζητεί να ακυρωθεί η προβλεπόµενη διέλευση του νέου αυτοκινητόδροµου από τον υδροβιότοπο του Καϊάφα. Ο κ. Κώστας Αγραπιδάς, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ζαχάρως μιλά στο tvxs για τον παράνομο σχεδιασμό.

O κ. Αγραπιδάς εξηγεί ότι η προσφυγή έγινε από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ζαχάρως και από άλλους, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη διαδικασία της αναφοράς. Ήδη από πέρυσι, η Κομισιόν είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στο ΥΠΕΧΩΔΕ γιατί δεν είχε απαντήσει στα επιχειρήματά της.

Σήμερα, η Κομισιόν αποφαίνεται ότι υπάρχει παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, και συγκεκριμένα της Οδηγίας 9243ΕΟΚ, η οποία αφορά τις προστατευόμενες περιοχές στο πλαίσιο του δικτύου NATURA. Όπως τονίζει ο κ. Αγραπιδάς, «ούτε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν εξέτασε το ενδεχόμενο αναθεώρησης ενός σχεδιασμού ο οποίος δεν βασιζόταν σε καμία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Μετά τη νέα εξέλιξη, συζητούνται νέα σενάρια σχεδιασμού που να είναι σε συμφωνία με την απόφαση της Κομισιόν. Όπως εξηγεί ο κ. Αγραπιδάς, η σύμβαση παραχώρησης του έργου έχει ήδη υπογραφεί και έχει γίνει νόμος του κράτους από το 2007. Οπότε, θα χρειαστεί να έρθει και πάλι η σύµβαση στη Βουλή. Η σύµβαση προβλέπει ότι σε µήκος περίπου 500 µέτρων ο αυτοκινητόδροµος θα στενεύει και θα διέρχεται µε σήραγγα κάτω από το στενό στόµιο που συνδέει τη λίµνη µε τη θάλασσα, λύση ιδιαίτερα επιβαρυντική για το ευαίσθητο οικοσύστηµα που έχει ενταχθεί το δίκτυο προστατευόµενων περιοχών NATURA.

Συνεπώς, αυτή τη στιγμή χρειάζεται να έρθει και πάλι η σύµβαση στη Βουλή. Επιπλέον, η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει το έργο μόνο εάν ο νέος δρόμος πληροί τα περιβαλλοντικά κριτήρια. Η λύση που προτείνεται από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ζαχάρως είναι η ‘’ανατολική χάραξη’’, η οποία υποστηρίζει ότι ο δρόμος πρέπει να μείνει εκτός ζώνης Natura αλλά και εκτός των οικισμών.

Τα στρεβλά σημεία του νέου αυτοκινητόδρομου δεν περιορίζονται μόνο στον Υδροβιότοπο του Καϊάφα αλλά επεκτείνονται και σε αρχαιολογικά ευρήματα. Στο τμήμα Μιντιλόγλι-Αµαλιάδα έχουν περιληφθεί οκτώ θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, συγκεκριµένα στα Τσουκαλαίικα Αχαΐας, κοντά στη βιοµηχανική ζώνη (ΒΙΠΕ), το Επιτάλιο, τον Καϊάφα, τον Κακόβατο, το Βουνάκι, τον Περιστεριά και τη Μάλθη.

Για την εκκίνηση ενός έργου πρέπει να υπογράψει και το υπουργείο Πολιτισμού. Είναι εμφανές ότι το απερχόμενο υπουργείο αποφάσισε μόνο βάσει του χαμηλού κόστους και τα νέα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος υποχρεούνται πλέον να αναθεωρήσουν.




Αγγελής

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

critical mass Καλαμάτα 27/9/2009



Βίντεο από το critical mass της Καλαμάτας στις 27/9/2009

σχόλιο: Θέλω να πιστεύω πως τέτοιες παρόμοιες ενέργειες θα συνεχίσουν να γίνονται (με ή χωρίς ποδηλατοδρόμους) έχοντας στο μέλλον, μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου της πόλης, που καλό θα είναι να ξεφεύγει σιγά-σιγά από το συντηρητισμό.
Ιδιαίτερα η Καλαμάτα μια πόλη με παράδοση στο ποδήλατο, ιδάνικη σε γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά για τη χρήση του, που βέβαια θέλησε από νωρίς να αστικοποιηθεί θυμίζοντας σήμερα πολλές φορές την Αθήνα όσον αφορά τα αυτοκίνητα...χρειάζεται να επανέλθει σε ρυθμούς πιο βιώσιμους όπως έπραξαν άλλες επαρχιακές πόλεις.
Θεωρώ πως η κατασκευή ποδηλατοδρόμου δεν είναι αυτοσκοπός και ούτε μου λέει κάτι. Το ζήτημα είναι να κατανοήσει ο κόσμος από μόνος του να αφήσει το αυτοκίνητο ξεκινώντας από τη μικρή χρήση ποδηλάτου έως τη δυνατή μεγαλύτερη.



Αγγελής

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

«Φράγμα» στο σχέδιο εκτροπής του Αχελώου



Αναβλήθηκε για τις 25 Ιανουαρίου 2010, η σημερινή εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του ν. 3734/09 για την απαλλοτρίωση της Μεσοχώρας, η οποία αποτελεί μέρος του σχεδίου της εκτροπής του Αχελώου. Εν τω μεταξύ, με την απόφασή του ΣτΕ να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Δικαστήριο Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων, θέτει το έργο της εκτροπής ενώπιον της συνολικής ακύρωσής του.

Με ψήφισμα τους 90 κάτοικοι της Μεσοχώρας ζητούν την κατάργηση του ν.3734/09, με τον οποίο κηρύσσεται αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιοχής υπέρ της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις διατάξεις του, οι οποίες "στοχεύουν στον αφανισμό της περιοχής". Επιπλέον καταγγέλλουν προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί τετελεσμένο στην υλοποίηση της εκτροπής, την ώρα που η νομιμότητα του εγχειρήματος εκκρεμεί ακόμα στο ΣτΕ και το ΔΕΚ.

Την Παρασκευή (09/10/2009) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου στο Δικαστήριο Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων (ΔΕΚ) στο Λουξεμβούργο, ώστε να αποφανθεί οριστικά για το εάν η ελληνική νομοθεσία (νόμος 3481/06 με τον οποίο δόθηκε η εντολή για τη συνέχιση του έργου) αλλά και γενικότερα η εκτροπή του ποταμού συνάδει με το κοινοτικό δίκαιο ή είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτό.

Μπορεί τον περασμένο Μάρτιο ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, να δήλωνε πως δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την ολοκλήρωση του έργου κατηγορώντας όσους αντιδρούσαν για οικολογικό στραβισμό, όμως μετά την απόφαση του ΣτΕ, το έργο της εκτροπής του Αχελώου βρίσκεται ενώπιον της ολοκληρωτικής ακύρωσης του.

Η απόφαση του ΣτΕ προέκυψε ύστερα από αιτήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, των Δήμων Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ινάχου και Οινιάδων, του Εμπορικό και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγροτών και οικολογικών οργανώσεων, με τις οποίες ζητούσαν την ακύρωση τόσο της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την εκτροπή του Αχελώου όσο και της απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που ανέθεσε και πάλι στην εταιρεία "Μηχανική" την αποπεράτωση του φράγματος Συκιάς που αποτελεί μέρος της εκτροπής του Αχελώου.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνοντας τις διατάξεις του ν. 3481/06 όσο αντίθετες με το κοινοτικό δίκαιο, διαβίβασε στο ΔΕΚ 14 ερωτήματα όπου μεταξύ άλλων θέτει θέμα νομιμότητας για την μεταφορά ύδατος από μια Περιοχή Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΠΛΑΠ) σε γειτονική ΠΛΑΠ και της μεταφοράς ύδατος, εκτός από την κάλυψη αναγκών ύδρευσης, για παραγωγή ενέργειας. Η αντίθεση του ΣτΕ έγκειται στο γεγονός δεν έχουν ακόμα εκπονηθεί τα σχέδια των Περιοχών Λεκάνης Aπορροής Ποταμού (ΠΛAΠ), της Δυτικής Στερεάς, της Hπείρου και της Θεσσαλίας, μέσα στις οποίες βρίσκονται οι ΛAΠ από τις οποίες και προς τις οποίες θα γίνει η μεταφορά νερού.¬

Επιπλέον ερωτά αν μπορεί να γίνει η εκτροπή του Αχελώου χωρίς τον προβλεπόμενο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία στρατηγικό σχεδιασμό για τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του θεσσαλικού κάμπου και αν μπορεί να προχωρήσει η εκτροπή χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.

Η τελική απόφαση του ΔΕΚ αναμένεται σε 1-2 χρόνια.

ΒΙΝΤΕΑΚΙ: Πλάνα από τη διαμαρτυρία για την απαλλοτρίωση της Μεσοχώρας και την εκτροπή του Αχελώου, μια πρωτοβουλία των : Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι (Αγρίνιο), Ανοιχτή Συνέλευση (Άρτα), Πρωτοβουλία Αγώνα από το λόφο του Στρέφη για τη ΓΗ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Αθήνα)



παρμένο από TVXS




Αγγελής

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

2ΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ενάντια στην κρατική-καπιταλιστική επίθεση στη φύση και την κοινωνία


2ΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ στην Αθήνα (Πολυτεχνείο)


προβολές – συζητήσεις – έκθεση φωτογραφικού και έντυπου υλικού
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ – ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ Σάββατο 10 Οκτώβρη, 7μμ
Προβολή βίντεο: “Ο ποταμός Αχελώος και στιγμές αγώνα ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του” (΄75)
Ενημέρωση από συντρόφους της “Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα”: Για την οικολογική και κοινωνική σημασία του ποτάμιου οικοσυστήματος του Αχελώου.
Για την καταστροφή και λεηλασία του με τα φράγματα, τις αμμοληψίες, την αποψίλωση των παρόχθιων δασών και την επικείμενη εκτροπή του.
Για τον αγώνα προάσπισης του ποταμού, τις αυτόνομες παρεμβάσεις στην Μεσοχώρα Τρικάλων και την ευρύτερη περιοχή και τις συγκρούσεις με τις κατασταλτικές δυνάμεις στην πορεία της 9ης Αυγούστου στο φράγμα Μεσοχώρας.
και συζήτηση για την προοπτική της συνέχισης, της διεύρυνσης και της όξυνσης του αγώνα.

Κυριακή 11 Οκτώβρη, 5μμ
Ενημερώσεις από πρωτοβουλίες αγώνα και συντρόφους για αγώνες που ξεσπούν ενάντια στην επέλαση της ανάπτυξης σε διάφορα σημεία όπου εκδηλώνεται η κρατική - καπιταλιστική επιθετικότητα τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στους ελεύθερους χώρους στις πόλεις.
Από την Πάρνηθα, τον Αχελώο, τον Αμβρακικό, την Γκιώνα, τον Υμηττό... ως το πάρκο Κύπρου & Πατησίων, το πάρκο Ναυαρίνου, τον αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, την πλατεία Σκουφά στην Άρτα, το δημοτικό πάρκο στο Αγρίνιο...
και συζήτηση για τη συνάντηση και σύνδεση των επιμέρους μετώπων αντίστασης ενάντια στην καταστροφή, την λεηλασία και τον έλεγχο της φύσης και της κοινωνίας.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την Δευτέρα 12 Οκτώβρη στην Αθήνα, Προπύλαια, 12μ
τη μέρα που εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η συνταγματικότητα του νόμου που αφορά την αναγκαστική απαλλοτρίωση της Μεσοχώρας

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι (Αγρίνιο), Ανοιχτή Συνέλευση (Άρτα), σύντροφοι από Τρίκαλα, Πρωτοβουλία Αγώνα από το λόφο του Στρέφη για τη ΓΗ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Αθήνα).

εδώ είναι και το κάλεσμα της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα:
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1086234




Αγγελής

Επίθεση των δημάρχων στον αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό (πάρκο Τρίτση)

Η αισθητική των δημάρχων επιτίθεται στον Αγρό

Την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη το αυτοσχέδιο σπορείο, που φιλοξενούσε τα νεαρά φυτά μέχρι αυτά να μπορούν να φυτευτούν στο χωράφι, καταστράφηκε ολοσχερώς. Πρόκειται για δουλειά του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, μετά από πρόταση του Ζενέτου (δημάρχου Ιλίου) και με δικά του μηχανήματα, μια καθ’όλα «καθαρή» δουλειά, με όλα τα χαρακτηριστικά της αλητείας των εξουσιοδοτημένων να ρημάζουν και την τελευταία σπιθαμή ελεύθερου εδάφους: η επίθεση έγινε στα μουλωχτά, χωρίς προειδοποίηση και σε ώρα που εμείς δε βρισκόμασταν στον αγρό, με τρακτέρ που ξήλωσε τα ξύλινα υποστηλώματα και με απομάκρυνση από το χώρο όλων των υλικών που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του. Το «καθαρό» της υπόθεσης έχει να κάνει και με το ότι τα φυτά εξαιρέθηκαν από την καταστροφική τους λύσσα, προς χάριν βέβαια της διάσωσης του οικοευαίσθητου προσωπείου τους. Η «απόβαση» έγινε από την πλησιέστερη στον αγρό είσοδο του πάρκου, στην οποία φρόντισαν να αλλάξουν και κλειδαριά, ώστε (αστείο!) να μας εμποδίσουν από το να μπαίνουμε ελεύθερα.

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ
Οι όποιες δικαιολογίες ακαλαίσθητου της κατασκευής είναι τουλάχιστον γελοίες. Λίγο πιο πέρα από τον αγρό, με την αισθητική του μπετόν, της ερημοποίησης και της εμπορευματοποίησης, υπάρχουν τα «καλαίσθητα» έργα του Δήμου Ιλίου, ο οποίος -όπως έχουμε ξαναγράψει- διατηρούσε κρυφή χωματερή (πόσο όμορφη μπορεί να είναι μια χωματερή;), τριχοτόμησε το Πάρκο με τους δρόμους που άνοιξε, έφτιαξε γήπεδο και πάρκινγκ... Και πέρα από αυτό, στο Πάρκο εξακολουθούν να υπάρχουν με τις ευλογίες του Φορέα το ερπετάριο, τα αυθαίρετα της καταπατημένης έκτασης των προσκόπων, οι επεκτάσεις τις καφετέριας, αλλά και μεγάλες συρμάτινες π εριφράξεις, άρρωστα δέντρα, λίμνες-βάλτοι και ένα σωρό άλλα ακαλαίσθητα, που δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το ψευδεπίγραφο των προβαλλόμενων κινήτρων. Πέρα από την ενόχληση που προκαλούν τα ίδια τα χαρακτηριστικά του εγχειρήματος, η καταστροφή του σπορείου είναι πράξη εκδίκησης του εκνευρισμένου Ζενέτου για το στραπατσαρισμένο προφίλ του, μετά την πρόσφατη παρέμβαση της συλλογικότητας σε μια από τις εκδηλώσεις του Δήμου Ιλίου στο Πάρκο, όταν μετά από τις γλοιώδεις αβρότητες που αντάλλαξε με γνωστό εκπρόσωπο της αστικής τέχνης, πήραμε το μικρόφωνο και τους χαλάσαμε τη γιορτούλα...
Σε κάθε περίπτωση, τα κάθε λογής λαμόγια του Πάρκου, ας μη χαίρονται. Τέτοιου είδους κινήσεις οπλίζουν ακόμη περισσότερο το πείσμα μας ενάντια στα σχέδια της κυριαρχίας. Οι αλητείες δεν περνάνε.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟ

Φωτογραφίες από την εκδήλωση στις 20/9 "Δημιουργία σπορείου για χειμερινά-κηπευτικά"





Φωτογραφίες από το ξήλωμα του σπορείου...



από τον Αγρό





Αγγελής

Herpetofauna of Greece