Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Χαμαιλέοντες: Οι τελευταίοι 300

Ντοκιμαντέρ για τους χαμαιλέοντες της Πύλου, Δευτέρα 6/4/2009, 24.00, ΕΤ1, Doc on air

Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να συμβάλει στην αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς,επισημαίνεται η ανάγκη για μια πιο υπεύθυνη στάση, όχι μόνο απέναντι στους απειλούμενους χαμαιλέοντες, αλλά και σε όλους τους «μικρούς κατοίκους» της παραλίας.
Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί δύο χαμαιλέοντες από τον μικρό πληθυσμό των 300 ζωντανών που φωλιάζουν σε μια λιμνοθάλασσα της Ελλάδας. Είναι η μοναδική παρουσία αφρικανικών χαμαιλεόντων στην Ευρώπη! Ο χαμαιλέοντας είναι ένα μικρό και ευάλωτο ζωάκι – με μοναχικό χαρακτήρα, που πάσχει συχνά από στρες! Για πρώτη φόρα, ο φακός καταγράφει μερικές συμπεριφορές του είδους, όπως πχ. ένα χαμαιλέοντα που κολυμπάει και την ταπείνωση ενός αρσενικού από έναν άλλον αρσενικό.
Η επιβίωση σε αυτήν την όμορφη ελληνική παραλία-που είναι συγχρόνως ένας αυξανόμενος τουριστικός προορισμός, και εντάσσεται στην προστατευόμενη ζώνη του Nature 2000- δεν είναι χωρίς κινδύνους.Οι φυσικοί εχθροί είναι τα φίδια, τα πουλιά, οι σκορπιοί και το κλίμα με τις χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες και τις καταστροφικές αμμοθύελλες.
Όμως, ο πραγματικός κίνδυνος είναι η σταθερή σύγκρουση με τον άνθρωπο, τα απόβλητά του που φέρνουν αρουραίους, τα σκυλιά του και τα 4x4 που «σαρώνουν» τους αμμόλοφους. Εθελοντές από πολλές χώρες προσπαθούν να τους προστατεύσουν και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για μια ήρεμη ζωή για τον χαμαιλέοντα και ειδικότερα την εποχή της επώασης και της γέννησής του στην άμμο, που είναι και οι κρίσιμες στιγμές της ζωής του.



DOC ON AIR
Προλογίζει ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος
Μια ζώνη προγράμματος με υψηλών προδιαγραφών διεθνείς συμπαραγωγές της ΕΡΤ, αλλά και δημιουργικά δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ.
Κάθε Δευτέρα, οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε πρώτη προβολή, ντοκιμαντέρ που έχουν πρόσφατα προβληθεί ή θα προβληθούν σε ευρωπαϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς όπως οι ARTE, FR3, ARD, ZDF, RAI.
Η θεματολογία της εκπομπής - ευρεία και ποικίλη – απευθύνεται σε ένα ιδιαίτερα εκλεκτικό και απαιτητικό κοινό.Τα ντοκιμαντέρ, τα οποία προλογίζουν και παρουσιάζουν οι δημιουργοί τους, πραγματεύονται ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά και άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο.


Σκηνοθέτης: Adam Schmedes
Εταιρεία Παραγωγής:LOKE FILM (Δανία)
Συμπαραγωγή:ΕΡΤ, ΤV2 (Δανία), ZDF, ARTE

παρμένο από εδώ

Α

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΦΟΒΕΡΟ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΒΡΩ...ΤΟ ΜΕΙΛ ΜΟΥ papatheo@sch.gr

Herpetofauna of Greece