Είναι παράδειγμα προς μίμηση: άνθρωποι που ενώ ζουν στην Αθήνα και κατεβαίνουν τον Αύγουστο στα μέρη τους να κάνουν διακοπές, να αφιερώνουν χρόνο από τις διακοπές τους για να πουν την γνώμη τους για πράγματα που τους αφορούν, χωρίς να έχουν κανένα συμφέρον (κομματικό κτλ). Αυτή η αφίσα κολλήθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε με επίκεντρο την περιοχή της Πυλίας, από την Κορώνη μέχρι τη Χώρα και από την Πύλο μέχρι την Μεσσήνη καθώς και σε πολλά χωριά. Σημαντική πληροφορία είναι ότι στην Πύλο ξεκολλήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και δεν έμεινε ούτε δείγμα. Αυτό προφανώς συνέβη γιατί αφενός αυτή η αφίσα δεν χάιδεψε τα αυτιά κανενός υπεύθυνου (ίσα – ίσα τα τράβηξε), και αφετέρου κάποιοι υπεύθυνοι έχουν λερωμένη την φωλιά τους αφού δεν αγνοούσαν το μέγεθος της καταστροφής που θα προκαλούσε η ΠΟΤΑ στην λιμνοθάλασσα, ούτε αγνοούσαν τη ποσότητα νερού που προαπαιτεί ένα τέτοιο τερατούργημα σε καθημερινή βάση, ενώ ήδη το πρόβλημα της λειψυδρίας είχε εμφανιστεί. Βέβαια μπροστά στη μάσα δεν έχει αξία καμία λιμνοθάλασσα. Αυτοί οι τύποι (που αναφέρει και η αφίσα) είναι ικανοί να αφανίσουν και το τελευταίο σημείο φυσικού πλούτου για να ρίξουν μπετό.
Κώστας (όχι ο PYLOS).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
10 σχόλια:
Έχω μια κρυφή ελπίδα ρε παιδιά ότι η οικονομική κρίση, για την περιοχή μας θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα! Για το θέμα της ΠΟΤΑ ήδη βάζω στοιχήματα ότι δεν θα ολοκληρωθεί και ότι δεν πρόκειται να δουλέψει. Το καλοκαίρι που έρχεται πιστεύω ότι θα κρίνει πολλά πράγματα. Θα μου πείτε ότι αυτό είναι μοιολατρεία αλλά εδώ που φτάσαμε ένα χεράκι και από τη συγκυρία δεν είναι άσχημο. "Ουδέν κακόν αμιγές καλού"
@navarino-s
Σίγουρα συμφωνουμε μαζι σου!!!!Η ΠΟΤΑ θα ξεκινησει τη λειτουργια της αν ολα τους πανε καλα το 2010. Εχουν ηδη μεινει πισω στα εργα...και θελαν να συνεχισουν εργασιες σε Γιαλοβα και Πεταλιδι. Η οικονομικη κριση δεν εχει φανει ακομα στην Ελλαδα και σιγουρα θα φανει το Σεπτεμβρη με το τελος της καλοκαιρινης περιοδου.
Τι εννοεις ομως λεγοντας πως η οικονομικη κριση θα εχει ευεργετικα αποτελεσματα για την περιοχη??? Σε ποιον τομέα και σε ποιο επιπεδο???Μπορεις να το θεσεις πιο συγκεκριμενα??
;)
Πάντως εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα, δυστυχώς η μόνη ελπίδα είναι η χρηματοπιστωτική κρίση. Βέβαια δεν γνωρίζω τι γίνεται με την ΚΙΝΩ που είχαν τρέξει μέχρι και στο συμβούλιο της επικρατείας για το θέμα της ΠΟΤΑ. Πιθανά κάτι να γίνεται και από την πίεση που έχει ασκήσει η ΚΙΝΩ. Πάντως είναι πραγματικά λυπηρό που δεν έχει υπάρξει μια "τοπική αντίσταση" ενάντια στην ανάπτυξη. Οι περσότεροι αν δεν έχουν άγνοια για το θέμα, είναι στη λογική ότι "θα πάρει αξία ο τόπος" κτλ - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ!!!! Η εμπειρία βέβαια έχει δείξει τι γίνεται όταν η ανάπτυξη έρχεται να κάτσει πάνω σε μέρη που είναι ή μάλλον ήταν φυσικό τοπίο. Μέτα από μια δεκαετία πέφτει ο δείκτης της τουριστικής οικονομίας, γιατί σου λέει ο άλλος: τι να πάω να κάνω εκεί? Τα έχουνε ρημάξει όλα. Έχει χάσει την ομορφιά του το μέρος κτλ.
Στην Ηλεία, σε αντίθεση με την Πυλία, όταν πήγαν να φτιάξουν γήπεδα γκολφ, δημιουργήθηκε μια τοπική αντίσταση(υπολογίσιμη σα μέγεθος). Βέβαια εκεί ήταν επόμενο να δημιουργηθεί αντίσταση από τους κατοίκους γιατί έφτιαχναν γκολφ κυριολεκτικά πάνω στα καμένα. Είναι φιλέτα πάντως όλα αυτά τα μέρη και θα το δείτε πόσο σκατά θα γίνει η Πελοπόννησος από την Ανδραβίδα μέχρι και την Πύλο, σε όλο αυτό το κομμάτι θα γίνει του Ξενοδοχείου!!!
Επίσης είναι λυπηρό και εκνευριστικό παράλληλα ότι κάποιοι ΞΕΧΝΑΝΕ. Ξεχνάνε ότι η φωτιά πέρασε πάνω από την Ιώνια οδό. (Η φωτιά τον χάραξε το δρόμο!) Ξεχνάνε πως οι φωτιές του 2007 δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια επενδυτική κίνηση για εργολάβους, εφοπλιστές, επιχειρηματίες κτλ. Τώρα όσον αφορά το θέμα της ΠΟΤΑ, μάλλον πρέπει να στερέψουν τελείως τα χωριά στην Πυλία για να κάνουν κάτι επιτέλους οι κάτοικοι και να καταλάβουν πως τα γήπεδα γκολφ (άσχετα με το αν τους "αρέσουν" σαν επένδυση "για το καλό του τόπου"…) είναι εχθρικά γιατί τους στερεί το νερό που πίνουνε….
Κώστας (όχι ο PYLOS)
"Ευεργετικά αποτελέσματα" έγραψα εννοώντας το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας και μόνο, με τη έννοια ότι δεν θα προχωρήσουν τα σχέδια του καπετάνιου. Γιατί πιστεύω ότι έτσι και γίνει αυτό, σωθήκαμε!!! Και θα οφείλεται καθαρα και μόνο στη συγκυρία και όχι σε κινητοποιήσεις και τοπικές αντιστάσεις γιατί δυστυχώς ο κόσμος περί άλλα τυρβάζει "καλώς ήρθε το δολλάριο" όπως πολύ εύστοχα σημειώνετε. Άσε που σε πιάνουν για εχθό τους άμα πεις και τίποτα! Εδώ φώναξε ο κόσμος για τον Καραγιώργη την εποχή της δικτατορίας και σήμερα δεν κουνιέται φύλλο. Συγκεκριμένα -και εδώ θέλω τη βοήθεια σας να μαζέψετε κάποια στοιχεια γι' αυτό το θέμα- τα είχανε στα χαρτιά όλα έτοιμα για να φτιάξει ο καραγιώργης τα ναυπηγεία στο λιμάνι της Πύλου. Ο κόσμος είχε θετική στάση απέναντι στο θέμα και κάποια μέρα έφτασε στη Πύλο ένα πούλμαν από την Ελευσίνα -οι πατεράδες σας πρέπει να τα θυμούνται καλύτερα αυτά τα πράγματα γιατί εγώ τα άκουγα εξ αποστάσεως- με ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και κάποιων φορέων, όσων λειτουργούσαν επί δικτατορίας. Μάζεψαν τον κόσμο στην πλατεία και τους μίλησαν για το τι τους περίμενε, περιγράφοντας με τα μελανώτερα χρώματα τη ζωή τους στην Ελευσίνα. Το σημαντικώτερο όμως που παρουσίασαν ήταν οι στατιστικές θανάτου: το πολύ υψηλό ποσοστό καρκίνου του πνεύμονα που είχε η περιοχή τους. Έπεσε πανικός και αναταραχή στους πυλαίους και άρχισαν να δια μαρτύρονται. Κάποια στιγμή μάλιστα κατέβηκε και ο αντιπρόεδρος της χούντας ο Παττακός για να τους ηρεμήσει και του φώναξαν άγρια. Τα ναυπηγεία δεν έγιναν αλλά δεν είμαι σίγουρος αν αυτό οφείλεται στις αντιδράσεις του κόσμου ή στη μεγάλη ναυτιλιακή κρίση που ξέσπασε το 1972. Ξέρω ότι αυτά που σας αφηγήθηκα μοιάζουν με παραμύθι αλλά μακάρι να είχα στοιχεία και αποκόμματα εφημερίδων και να γινόμουνα πιο πιστευτός. Τέτοια πράγματα όμως δεν υπάρχουν γιατί δεν δημοσιευόντουσαν λόγω του καθεστώτος.
Ρωτήστε τους μεγαλύτερους! Ήρθαν ή δεν ήερθαν οι Ελευσίνιοι και μίλησαν τότε στους Πυλαίους; Ήτανε όμως τότε άλλοι καιροί!
Όσο για την Ηλεία και εκεί νομίζω τα ίδια γίνονται. Θυμάμαι για τη λίμνη του Καγιάφα είχε κάνει αγώνα τότε η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΝ. Και στις εκλογές του 2004 ενώ ο ΣΥΝ παρουσίασε μια μικρή αύξηση σε όλη την Ελλάδα στο νομό Ηλείας είχε πτώση 1%.
ΥΓ: Τώρα που το σκέφτομαι ένα άλλο κέρδος από την κρίση για την περιοχή μας μπορεί να είναι το ότι θα αρχίσουμε να ρεντάμε πάλι με χαλκό και να κόβουμε τα χορτάρια με τις δρεπάνες!
@navarino-s
Πεσ το οτι αυτα ειναι τα "ευεργετικα αποτελεσματα". Συμφωνω απολυτα. Οσον αφορα τον Καραγεωργη οπως λες κι εσυ δεν υπαρχουν πολλα στοιχεια επειδη δεν δημοσιευοντουσαν την εποχη εκεινη.
Το μονο που γνωριζω ειναι πως ο Καραγεωργης στην προταση του ελεγε και για κατασκευη νεας πολης 40000 κατοικων, τουριστικο χωριο 6000 κρεβατιων και διεθνες αεροδρομιο. Δεν ξερω ωστοσο αν οντως ισχυουν τα παραπανω. Επισης ο ιδιος οντας Μεσσηνιος αρχισε πριν τις επενδυσεις που ειχε στο νου του να κανει, "φιλανθρωπικες" δωρεες σε τοπικα σχολεια, στο Δημο Πυλου, σε εκκλησιες και σε γειτονικες κοινοτητες. Λενε πως μεχρι και κρουαζιεροπλοιο (εν ονοματι Ναυαρινο) διεθεσε στους εργαζομενους της περιοχης για τριημερη κρουαζιερα στην Κρητη. Δεν ξερω αν οντως ξαναλεω ισχυουν τα παραπανω. Αν ισχυουν παντως και αυτο ειναι πολυ πιθανο σιγουρα η ιστορια επαναλαμβανεται (ακριβως οπως τοτε)και στις μερες μας και αυτη τη φορα βρισκεται ενα βημα πιο μπτοστα.
Α απ τον Χαμαιλεων
Ο μόνος παραγωγικός τομέας που υπάρχει στην Δυτ. Μεσσηνία είναι ο πρωτογενής δηλαδή μόνο αγροτικά προϊόντα. Ο δευτερογενής δηλαδή η βιομηχανία, είναι ανύπαρκτος κάτι γίνεται με τον τριτογενή δηλαδή της υπηρεσίες και βασικά τον τουρισμό.
Κατά την γνώμη μου η πλήρης άρνηση των τουριστικών επενδύσεων δικαιολογημένα δεν βρίσκει ανταπόκριση από τον ντόπιο πληθυσμό για τον απλούστατο λόγο ότι προσδοκά εργασία και αυξημένο εισόδημα. Δεν μπορείς να λές του άλλου κάτσε και πέθανε από την πείνα για να μην αλλοιωθεί το περιβάλλον. Βεβαίως πρέπει να προστατευθεί αλλά δεν μπορεί να λειτουργεί με μουσειακή μορφή.
Οσο αφορά τον Καραγιώργη αυτός ήθελε να δημιουργήσει Ναυπηγεία και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες και τότε απετράπει αυτό από την Αρχαιολογική υπηρεσία.
Συμφωνώ ότι η Δυτ. Πελοπόννησος έχει μπεί στο μάτι ορισμένων για τεράστιες τουριστικές επιχειρήσεις.
@Χαραλαμπε,
ο δευτερογενης τομεας ειναι ανυπαρκτος γενικα στην Ελλαδα!!!!ο πληθυσμος της Δυτ. Μεσσηνιας ειναι αγροτικος με μικρες τουριστικες μοναδες ετσι ωστε αν δουλευε σωστα ο πρωτογενης τομεας και λιγο καλυτερα ο τριτογενης τουρισμος κλπ ολα θα ηταν μια χαρα. Οσον αφορα τον τουρισμο η Μεσσηνια ηταν τουριστικη περιοχη απο παλια. Δεν νομιζω πως χρειαζονται τρεις πολεις χιλιαδων παραθεριστων για να λεμε οτι "ναι εχουμε τουρισμο". Δυστυχως αυτο το θεμα με της ΠΟΤΑ δεν τιθεται μονο στη Μεσσηνια. Ηδη στη Μονεμβασια ξεκινανε ακριβως τα ιδια πραγματα. Δεν ειναι μονο η δυτικη Πελοποννησος. Και τελος παντων δεν νομιζω πως πειναει ο κοσμος της περιοχης οπως λες. Αλλα ολοι θελουν και νομιζουν πως θα πιασουν την "καλη". Σιγουρα αν πεινουσε ο κοσμος δε θα λεγαμε "οχι στην οικολογικη καταστροφη" αλλα θα ειμασταν πιο διαλλακτικοι και εμεις οι ιδιοι. Τωρα ομως πανε να φτιαξουν δυο παραθεριστικες πολεις διπλα και μεσα σε περιοχες νατουρα...διπλα στη λιμνοθαλασσα που θελαν να αποξηρανουν το 1950, διπλα στους 300 χαμαιλεοντες. Ναι στο βωμο της τουριστικης τους αναπτυξης θα το κανουν. Μην τραγικοποιεις τα πραγματα κανεις δεν πεθανε απ την πεινα στην περιοχη...απλα δεν ειναι και ολοι ευποροι...και ετσι οπως εχουν τα πραγματα βλεπουν τα φυκια για μεταξωτες κορδελες.
Α
@ Χαμαιλέοντα.
Φίλε μου, εντάξει δεν πεθαίνει ο κόσμος από την πείνα, όμως με την τιμή που έχουν τα αγροτικά προϊόντα όλοι οι αγρότες και πιστεύω θα συμφωνήσεις σε αυτό, τα φέρνουν δύσκολα. Ευκαιρίες απασχόλησης στα μέρη μας δεν υπάρχουν και γιαυτό οι νέοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους μεταναστεύουν στις μεγαλουπόλεις για καλλίτερη τύχη. Οι επιχειρήσεις αναμφίβολα ενδιαφέρονται για τα κέρδη τους, και επενδύουν εκεί όπου υπάρχει προσδοκία κέρδους, σε αυτό το οικονομικό καθεστώς ζούμε όχι μόνο εμείς αλλά όλος ο κόσμος πλέον.
Αν υπήρχε κάποιο άλλο μοντέλο και μακάρι να υπήρχε, τότε θα συζητούσαμε σε διαφορετική βάση.
@Χαράλαμπε συγνώμη που παρεμβαίνω εγώ. Δεν είναι τα μεροκάματα που ενδιαφέρουν τους νέους της περιοχής για την ΠΟΤΑ, ήδη στα έργα που γίνανε και γίνονται ελάχιστοι ντόπιοι προσέτρεξαν παρά τις μόνιμες αγγελίες των κατασκευαστών. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων αποτελείται από αλλοδαπούς. Μην τα βάζουμε όλα στους οικονομικούς λόγους, υπήρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή όπως για παράδειγμα ο πολύς και πολύσιος κόσμος που θα συρρέει -και γιατί όχι- μεταξύ του οποίου και όμορφα κορίτσια!!! Και εγώ αν ήμουνα νέος στο χωριό μπορεί να να έβλεπα κάπως αλλιώς τα πράγματα. Αυτά είναι υποθετικά και μπορεί να μην είναι και έτσι, πρέπει όμως να εξαντλούμε και αυτές τις εκδοχές!
Και τι αλλοδαπους!!! Μαζι με τα καραβια με την αφρικανικη αμμο ερχονταν και καραβιες με βορειοαφρικανους μεταναστες που δουλευουν -ουτε και μεις δεν ξερουμε- κατω απο τι συνθηκες!!!! Ο "καπετανιος" δε θα παρει ντοπιους οταν ειναι να λειτουργησει η ΠΟΤΑ. Ηδη εχει κλεισει συμφωνιες με τουριστικες εταιρίες (βλεπε Starwood) που ειναι εξειδικευμενες στον τουριστικο τομεα τετοιου τυπου.
Α
Δημοσίευση σχολίου