Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Η διαχείριση των σκουπιδιών στην Πυλία

Αξιότιμοι κ. κ. εκλεγμένοι δημοτικοί άρχοντες των Δήμων Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης, Χιλιοχωρίων, Βουφράδος, Αίπειας, Παπαφλέσσα, Νέστορος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ως ενεργός πολίτης, μελέτησα τα πρακτικά της κοινής σύσκεψής σας που έγινε στην Πύλο την 10/03/2009. Χάρηκα ιδιαίτερα για τις οικολογικές σας ευαισθησίες και επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι ένας από τους πλέον αξιόπιστους δείκτες πολιτισμού ενός τόπου είναι ο όγκος και ο τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων του.

Δεν διαθέτω πρακτικές γνώσεις διαχείρισης αποβλήτων, η πρόσβαση όμως στη σύγχρονη γνώση είναι δεδομένη. Είναι σαφές ότι η γνώμη των πλέον ειδικών και η πρακτική των ευρωπαϊκών χωρών δίνουν προτεραιότητα στην διαλογή στην πηγή, στην κομποστοποίηση στην πηγή, στην ανακύκλωση και στην επανάχρηση. Δεν προκύπτει από τα πρακτικά ότι προτείνετε-προγραμματίζετε κάτι ουσιαστικό προς αυτή την κατεύθυνση. Η δεματοποίηση, όπως εμφανίζεται ότι τη σχεδιάζετε, θα αποτελέσει απλή μετονομασία του σκουπιδότοπου. Υπάρχει ο κίνδυνος παρά τη μεγάλη δαπάνη, σε δύσκολους καιρούς, να μη λύσετε το πρόβλημα. Απλά θα το μεταθέσετε σε άλλο χώρο, λιγότερο ενοχλητικό για εσάς.

Στην ομόφωνη απόφασή σας υποδεικνύετε την περιοχή των Αμπελοκήπων ως την καταλληλότερη θέση υλοποίησης του «έργου».

Επιτέλους ανακαλύψατε τα Μηνάγια! Δυστυχώς όμως όχι για το καλό τους. Εκεί όπου ακόμη και σήμερα ο χωματόδρομος στον κύριο άξονα του χωριού, έργο- παράλειψη δική σας και των προκατόχων σας, δεν επιτρέπει τη διέλευση συγκοινωνίας και ασθενοφόρου, θα ανοιχτεί «λεωφόρος» για τη διέλευση απορριμματοφόρων.

Αν η σύγχρονη πολιτισμική αντίληψη είναι ότι τα δικά μας σκουπίδια θα πρέπει να τα αποθέτουμε στην πόρτα του γείτονά μας, τότε οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού θα σας απαντήσουν ότι προτιμούμε δύσβατα μονοπάτια πρόσβασης για το χωριό μας και όχι λεωφόρους απορριμματοφόρων. Κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε ως εποχούμενοι ολετήρες παρθένου φυσικού περιβάλλοντος και ασφαλώς γνωρίζετε ότι ο όλεθρος είναι κάτι πιο βαρύ από την απλή καταστροφή.

Η προχειρότητα της πρότασής σας υποδηλώνεται και από το γεγονός ότι δεν λάβατε υπόψη σας ότι κάτω ακριβώς από τον χώρο που προτείνετε ως σκουπιδότοπο, βρίσκονται οι κύριες πηγές από όπου υδρεύεται το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Πυλίας.

Παλαιότερα κανένας εχέφρων δεν άνοιγε βόθρο δίπλα στο πηγάδι του. Φοβούμαι ότι ο κίνδυνος να βρούμε ουσίες αποβλήτων στο ποτήρι μας είναι μεγάλος και υπαρκτός. Γνωρίζετε ότι το αγαθό της δημόσιας υγείας δεν πρέπει να διακινδυνεύεται. Η πρόοδος για να είναι πρόοδος πρέπει να περιλαμβάνει όλους. Είναι φανερό ότι απαιτείται ριζική αναθεώρηση της εισήγησής σας.

Η αγωνιστική διάθεση των κατοίκων της περιοχής θα σας βοηθήσει στην λήψη ορθών αποφάσεων.


Με τιμή,

Γεώργιος Γκόνης

Χειρουργός


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", 6/4/2009

2 σχόλια:

navarino-s είπε...

Μπράβο παιδιά! το ντοκυμανταίρ για το χαμαιλέοντα ήταν καταπληκτικό! να είστε καλά που μας το υπενθυμίσατε!

chameleontas09 είπε...

Ναι navarino-s κι εγω δεν περιμενα να ειναι τοσο καλο αλλα τελικα με διεψευσε!!! Ηταν πραγματικα φοβερη η δουλεια των δημιουργων!!!!

Α

Herpetofauna of Greece