Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...



Η ανάρτηση αυτή δεν έχει σχέση με τη φύση και το περιβάλλον ωστόσο παρακολουθώ το θέμα καιρό τώρα και θα ήθελα να γράψω κάτι.
1)Διαβάζω τούτες τις μέρες στον τοπικό τύπο για τους 1000-1500 μετανάστες,  εργάτες γης που ζουν στα Φιλιατρά. «Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στα Φιλιατρά με τους παράνομους μετανάστες» λέει ένα άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (10/3/2010). Αναρωτιέμαι υπάρχουν παράνομοι και λαθραίοι άνθρωποι? Δυστυχώς για κάποιους υπάρχουν. Έτσι τους αποκαλούν... 

Μου έρχεται στο μυαλό η Μανωλάδα, έπειτα το Ροσάρνο της Ιταλίας και τα γεγονότα που έγιναν και εξελίσσονται μέχρι σήμερα εκεί. Έπειτα ξαναθυμάμαι το τελευταίο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του ΕΞΑΝΤΑ που καταπιάστηκε με το συγκεκριμένο ζήτημα. 
Φιλιατρά, Μανωλάδα, Θήβα, Μηχανιώνα, Ροσάρνο κ.λπ. Εργάτες γης, μετανάστες, αφρικανοί κυρίως αλλά και ασιάτες-ανατολίτες. Άνθρωποι που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, ίσως και πάνω από 12 ώρες τη μέρα,  που πληρώνονται στην ξευτίλα και ζουν σε αυτοσχέδιες καλύβες από καλάμια και πλαστικά θερμοκηπίων.  
  
Στα Φιλιατρά όπου να ναι ξεκινά η περίοδος σποράς των καρπουζιών τα οποία θα είναι έτοιμα για το καλοκαίρι. Η περιοχή είναι από τις μεγαλύτερες σε παραγωγή καρπουζιού σε ολόκληρη τη χώρα. Οι εργάτες γης τώρα είναι “χρήσιμοι”, μέχρι το φθινόπωρο θα δουλεύουν στα καρπουζοχώραφα …έπειτα θα τους έχουν στο διωγμό. “ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ…ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ” θα λένε κάποιοι της περιοχής..”ΔΕ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟ”. Κάποιοι ντόπιοι, ίσως τότε προσπαθήσουν να εκτονώσουν και το κλίμα εναντίων τους. Θυμάμαι τα ίδια σκηνικά διαδραματίζονταν και πέρυσι.  Αυτή την περίοδο όμως είναι “χρήσιμοι”… φτηνά εργατικά χέρια, που δεν “χρειάζονται” ασφάλιση και ένσημα, άνθρωποι “μιας χρήσης” για τους παραγωγούς.

2)Σε εμάς στην Πυλία, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, δεν έχουμε καρπουζοχώραφα όπως στα Φιλιατρά. Στο χωριό ζούσαν 15 περίπου παιδιά από το Μπαγκλαντές. Δούλευαν στις ελιές. Τα Χριστούγεννα γνώρισα τον Σαμψών. Ένας άνθρωπος 25 ετών, χαμογελαστός και με καλή καρδιά. Τουλάχιστον αυτή την εντύπωση μου έδωσε. Είχε έρθει από την Αθήνα μετά τους διωγμούς από το Εφετείο και τις σκούπες της αστυνομίας στα στενά της Ομόνοιας και του Αγ. Παντελεήμονα. Για Αθήνα δεν ήθελε να ξανακούσει, δεν ήθελε να ξαναπατήσει το πόδι του εκεί αν και είχε “χαρτιά” όπως μου είπε. Μαθαίνω πως τώρα που τελείωσαν οι δουλειές του λαδιού, μόνο δύο παιδιά  μείνανε στο χωριό. Οι υπόλοιποι φύγανε για Μανωλάδα, για τις φράουλες. Ίσως ξανάρθουν είπαν όταν θα έχει ξανά δουλειά στα μέρη μας. Μαζί έφυγε και ο Σαμψών. Ίσως να τον ξαναδώ το καλοκαίρι…

3) Διαβάζω και σήμερα ένα άρθρο για το Κέντρο Υγείας Πύλου, γραμμένο στο χθεσινό ΘΑΡΡΟΣ. Οι εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές αναφέρονται στις συνθήκες εργασίας τους. Δεν υπάρχουν μηχανήματα, δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχουν ασθενοφόρα. Συνηθισμένο το βουνό από τα χιόνια …σκέφτομαι. Με το δίκιο τους διαμαρτύρονται οι άνθρωποι, από τον Οκτώβριο περιμένουν να δουν άσπρη μέρα. Κάποια στιγμή μιλούν και για περιστατικά με μετανάστες και εργατικά ατυχήματα

Παραθέτω το απόσπασμα:
“ Συχνά οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Πύλου καλούνται να αντιμετωπίσουν και περιστατικά με μετανάστες που δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη, ενώ δε μιλούν καν ελληνικά. «Μας έρχονται μετανάστες περιπλανώμενοι χωρίς περίθαλψη. Αυτές τις μέρες μάς έφεραν κάποιους, ίσως να ήταν και από αυτούς που βρίσκονται στα Φιλιατρά - Γαργαλιάνους. Τι θεραπεία να τους γράψεις; Οι άνθρωποι δεν έχουν περίθαλψη, ούτε λεφτά για να αγοράσουν τα φάρμακα. Και φθηνό φάρμακο δεν υπάρχει. Αν έχουμε εμείς κάτι εδώ, τους δίνουμε, αλλιώς στηρίζονται στο φαρμακοποιό ή σε κάποιον γνωστό» λέει ο κ. Τσιλιβαράκης.
Και η συνάδελφός του κα Αποστολοπούλου: «Μας έχουν φέρει τα πάντα, από περιπλανώμενους μετανάστες χωρίς περίθαλψη, μέχρι εργαζόμενους από το εργοτάξιο της ΠΟΤΑ. Υπάρχουν πολλοί ξένοι εκεί, μένουν σε άθλιες συνθήκες, μας τους κουβαλάνε μέσα στα αγροτικά, δε μιλάνε ελληνικά και δύσκολα μπορούμε να συνεννοηθούμε. Έχουμε καλύψει και εργατικά ατυχήματα από μικρά έως πολύ σοβαρά, μέχρι και θανάτους». ”

Στέκομαι στην τελευταία πρόταση για λίγο. Άραγε να υπήρξαν νεκροί μετανάστες εργάτες στο εργοτάξιο της ΠΟΤΑ? Άραγε οι θάνατοι τους να μην έφτασαν ποτέ το φως της δημοσιότητας? Ανατριχιάζω στην σκέψη. Πως μετριέται η ζωή ενός ανθρώπου? Πόσο κοστίζει? Λιγότερο ή περισσότερο από τα 7000  ευρώ/ημέρα που κοστίζει η προεδρική σουίτα, των 660 τ.μ. στο Costa Navarino? Πόσες άγνωστες εργατικές δολοφονίες μεταναστών –που έψαχναν ένα καλύτερο μέλλον- να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στα κάτεργα της ΠΟΤΑ? Πόσοι μετανάστες έχουν σακατέψει τα χέρια τους και το κορμί τους για να παίζουν γκολφ αυτοί που δημιούργησαν την οικονομική κρίση?

  

Αγγελής, 12/3/2010 



UPDATE 13/3/2010 (κλικ στις εικόνες):




UPDATE 18/3/2010:
Το υπέδειξε ο Γιάννης

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση σε Φιλιατρά, Γαργαλιάνους

Της Ελενας Kαρανατση, εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18/3/2010


Αν πεινάς, θα δανειστείς, θα ζητιανέψεις, θα κλέψεις, θα σκοτώσεις, θα λιμοκτονήσεις, τι θα κάνεις; Ενα θεωρητικό ερώτημα για τους περισσότερους που διαβάζετε τώρα αυτό το κείμενο, το οποίο ωστόσο αποτελεί καθημερινό δίλημμα για ανθρώπους που μετανάστευσαν ή ήρθαν ως πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές στη χώρα μας -μη έχοντας καλύτερη επιλογή ίσως- και διαβιούν σε συνθήκες άθλιες μην μπορώντας συχνά να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες, όπως η τροφή και η στέγη.
Πρόσφατα, σε περιοχές της Μεσσηνίας, κυρίως στους Γαργαλιάνους και στα Φιλιατρά, εθεάθησαν Αφρικανοί αλλοδαποί να διατρέφονται με αδέσποτα ζώα (σκύλους, γάτες). Μερικοί κλέβουν κανέναν κόκορα ή αβγά, άλλοι «χτυπούν» μπακάλικα όχι για να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, αλλά φαγητό και κάποιοι άλλοι (προερχόμενοι κυρίως από Ρουμανία) επιδίδονται σε πιο οργανωμένες διαρρήξεις και κλοπές για μεγαλύτερη λεία...
Οι τοπικές αρχές στη Μεσσηνία περιγράφουν μία δραματική κατάσταση που εντείνεται όσο περνάει ο καιρός. Μιλούν για ομάδες κυρίως Σομαλών και Σουδανών (προσφάτως και από τη Βιρμανία), οι οποίοι περιφέρονται ανέστιοι από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής. Χθες ήταν στη Μανωλάδα για τις φράουλες, σήμερα είναι στα θερμοκήπια των Φιλιατρών, αύριο στους πορτοκαλεώνες της Σπάρτης, μεθαύριο στην Ηλεία για τα καρπούζια και πάει λέγοντας... Εργάζονται ως πάμφθηνη εργατική δύναμη, σπάνια για 40 ευρώ την ημέρα, συνήθως για 20, με δύο - τρία μεροκάματα την εβδομάδα. Ανάλογα πάντα με την προσφορά και τη ζήτηση.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε»

«Στα Φιλιατρά έρχονται σωρηδόν. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Στην αρχή φροντίσαμε για ανθρωπιστικούς λόγους να έχουν ρούχα και φαγητό. Τώρα όμως είναι πάρα πολλοί και το σύστημα έχει αρχίσει να μπλοκάρει. Ζουν όπου βρουν και όπως μπορούν. Σε γιαπιά, σε παλιά εγκαταλελειμμένα κτίρια, σε αγροικίες, σε μαντριά, σε παραπήγματα, σε χαρτόκουτα, μέσα σε νάυλον κατασκευές. Δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα, είναι ανασφάλιστοι. Κάνουμε ό, τι μπορούμε αλλά δεν είναι αρκετό», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Φιλιατρών κ. Αλκης Ξίγκας.
Ορδές αλλοδαπών συνωστίζονται στο πνευματικό κέντρο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, για να ζητήσουν τρόφιμα, χρήματα, ρούχα. Οι πιο διακριτικοί και χωρίς ιδιαίτερα παραβατική συμπεριφορά είναι οι Αφρικανοί. Συνήθως ζητούν λίγο λάδι, ψωμί και κάποια κεριά για να ανάβουν φωτιά και να ζεσταίνονται. Ωστόσο, άνθρωποι που τους βοήθησαν δείχνοντας στοιχειώδη ανθρωπιά βρήκαν τον μπελά τους, καθώς υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν ότι οι όποιες παροχές θα έπρεπε να αποφεύγονται, καθώς αποτελούν πόλο έλξης και για άλλους αλλοδαπούς... Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...

Συσσίτιο καθημερινά

Στους Γαργαλιάνους, όπου διαμένουν περίπου 1.000 νόμιμοι μετανάστες και ένας μικρός αριθμός παράνομων, ο δήμος κινητοποιήθηκε και αποφάσισε να προχωρήσει στη διανομή συσσιτίου σε καθημερινή βάση, καθώς τα σημάδια πείνας και εξαθλίωσης είναι πλέον αρκετά. «Η παροχή φαγητού θα ξεκινήσει περίπου το Πάσχα και πιστεύω ότι η τοπική κοινωνία θα αγκαλιάσει την πρωτοβουλία. Πρόσφατα είχαμε περιστατικά κλοπών για φαγητό και αποφασίσαμε ότι κάτι πρεπει να γίνει» είπε στην «Κ» ο δήμαρχος Γαργαλιάνων, κ. Στ. Καλοφωλιάς.
Η νομαρχία Μεσσηνίας αποφάσισε, σε συνεργασία με αστυνομία, δήμους, υπηρεσίες υγείας, την καταγραφή του αριθμού των αλλοδαπών που διαμένουν χωρίς χαρτιά στην περιοχή, τα σημεία και τις συνθήκες διαμονής και εργασίας τους, για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ? 

12 σχόλια:

navarino-s είπε...

Μπράβο σου ρε Αγγελή! Πολύ καλή η ανάρτηση σου, έχει το χάρισμα ότι αναφέρεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις και γεγονότα γι' αυτό και είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί ξεφεύγει από τα κλισέ της θεωρητικολογίας!
Να είσαι καλά!

chameleontas09 είπε...

navarino-s

να σαι καλα. θεωρησα πως κατι επρεπε να γραφτει για αυτους τους ανθρωπους και απο τη "δικη μας τη μερια".

Αγγελής

pylos7 είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ...ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!

PYLOS7 είπε...

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ BLOG ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ... http://pylos7.blogspot.com/

Unknown είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΓΓΕΛΗ .ΟΧΙ ΟΛΑ ΟΜΩΣ.ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΟΥ ΛΟΓΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ.ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΥΛΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΛΙΩΝ.ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΠΥΛΙΑ ΕΡΓΑΤΕΣ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ.ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ Ο ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ,ΤΟ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ,ΤΟ ΣΥΓΓΕΝΗ ΤΟΥ.ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2008 ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΟΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑΜΕ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.ΕΜΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΑΜΕ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΛΕΣ.ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΦΥΤΕΥΕΤΑΙ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΚΑΙ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ.Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΕΙ ΠΡΟς ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ,ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΕΛΕΙΨΗΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.ΔΕ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΦΕΡΑΝ ΑΥΤΟΙ ΕΔΩ,ΑΛΛΑ Η ΠΟΛΙΤΙΑ ΠΟΥ ΑΔΑΦΟΡΕΙ, ΕΝΩ ΤΟΥΣ ΔΕΧΕΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΣ.ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΚΑΤΙ ΑΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΨΑΞΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΓΡΟΤΗΣ ΑΠΟ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

chameleontas09 είπε...

@pylos7 γεια χαρα!!! Θα περασω κι απο εσενα...καλη αρχη!


Αγαπητε Giorgo

Όταν εγραφα αυτό το κείμενο ήξερα πως είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν αντιδράσεις από αγρότες-παραγωγούς όπως εσύ. Δικαιώνομαι τώρα...αντιλαμβάνομαι πως η θέση σου είναι καλοπροαίρετη. Σαφώς δεν είναι ολοι οι παραγωγοί έτσι. Θέλω να πιστέυω πως οι περισσότεροι έχουν καλές προθέσεις. Γιατί και οι περισσότεροι έχουν ζήσει και ζουν καθημερινα τον αγωνα για επιβίωση που χαρακτηρίζει τους ελληνες αγρότες! Και στην Πυλία υπάρχουν πολλοί μεταναστες-εργάτες γης, ιδιαιτερα οπως ειπες την περιοδο του λαδιου!! Εχω δει κοσμο να τους εκμεταλλευεται και κοσμο να τους συμπεριφερεται ανθρωπινα, οπως τους αξιζει αλλωστε, οπως αξιζει σε ολους μας!! Είναι γνωστά τα προβληματα. Καταλαβαινεις πιστευω πως δεν θελω να θιξω τον φιλιατρινό αγρότη!!!
Ως εκ τουτου θυμαμαι περυσι, κι εκει βασιστηκα περισσότερο πως υπηρξαν προβληματα με τους μεταναστες απο την πλευρά καποιων ντοπιων. Μην ξεχνας πως οι θερμοκεφαλοι ειναι παντα λιγοι!! Βλεπε την Μανωλαδα η ακομα και το Ροσαρνο οπου η εξεγερση των μεταναστων ηταν αποτελεσμα ενος πυροβολισμου απο τους ντοπιους της περιοχης!!! Βλεπε ακομη πιο προσφατα τον εμπρησμο κατοικιας μεταναστων στη Σπαρτη, απο ομαδες ντοπιων, και τη σιωπη της πολιτειας που προσπαθησε να κουκουλωσει το θεμα!
Τελος παντων, βλεπω θετικα την κινηση της επιτροπής κατοίκων που προκειται οπως φαινεται να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους!!! Αν μπορεσουμε..θα βοηθησουμε κι εμεις από τη μερια μας, μαζευοντας αν ειναι εφικτο τροφιμα και αλλα ειδη..στηρίζοντας την προσπαθεια της επιτροπης!!
Ευχαριστω για την παρεμβαση σου!

Αγγελής

Vipera Lebetina είπε...

Χαμαιλέων πολύ καλή ανάρτηση!
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και οι Έλληνες πριν από καμιά 50αριά χρόνια μετανάστευαν μαζικά, και αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος ώστε να δείξουμε αλληλεγγύη σε κάποιους που δεν βρίσκονται στη χώρα τους και το χρειάζονται όσο κανένας άλλος!
Κοίτα και το κείμενο που σου έχω επικολλήσει παρακάτω, και θα δεις ότι η ζωή είναι πολύ άδικη προς τους μετανάστες, σε όποια "πολιτισμένη" χώρα και αν πας...


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4555593&ct=2

Χαράλαμπος είπε...

ενα μονο έχω να πω...συγχαρητήρια για το αρθρο σου.

chameleontas09 είπε...

@ Vipera Lebetina
σε ευχαριστώ για την υπενθύμιση και το άρθρο!!! Να μην ξεχνάμε πως τους έλληνες καποτε τους φώναζαν και "βρωμοέλληνες" όταν πηγαίναν μετανάστες!!! Υπάρχει και σχετικό ντοκιμαντέρ με τον συγκεκριμένο τίτλο.

@Χαράλαμπε...σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όπως λέω και παραπάνω έπρεπε να γραφτεί τουλάχιστον κάτι για το ζήτημα και από τη "μεριά μας"!!!

υ.γ.χαθήκαμε τώρα τελευταία!!! για κάποιο καιρό είχες σταματήσει να ανανεώνεις τη δυτική μεσσηνία!!!


Αγγελής

Ανώνυμος είπε...

http://radio936.blogspot.com/2010/03/7.html

"ο αριθμός τους έχει αυξηθεί μετά τις απολύσεις που έγιναν απο τα εργοτάξια κατασκευής της ΠΟΤΑ και ειναι διαφόρων εθνικοτήτων"

ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ, ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΤΑ, (ΠΟΛΛΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΜΕ ΚΑΡΑΒΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ). ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ. ΩΣΤΟΣΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΩΣ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΞΕΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ! ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΚΑΝΔΑΛΟ -ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ- ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ...ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑΚΙ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ! ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΤΑ...
ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ ο κόσμος καίγεται και το μ.... χτενίζεται.
Έξω οι περισσότεροι ξένοι καθώς είναι επικίνδυνοι για την εθνική μας ασφάλεια.Στη φυλακή οι προδοτικές κυβερνήσεις.
Αν θέλουμε ξένους ας φέρουμε Ρώσους,Ευρωπαίους και φιλέληνες.Όχι μουσουλμάνους φιλότουρκους,ανθρώπους φονιάδες και κάθε καρυδιάς καρύδι.Όχι εισαγωγές από εχθρικά προς εμάς έθνη.
Όχι στην ψήφο των ανθελλήνων μεταναστών.Δεν μπορούν να αποφασίζουν αυτοί για τη χώρα μας.Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες.ΌΧΙ στον αφελληνισμό της χώρας και στην υποδούλωσή της στη νέα τάξη πραγμάτων.Όχι στις ντόπιες πολιτικές προδοτικές μαριονέτες τους.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ...

ΦΑΣΙΣΤΑΚΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΔΕ ΣΕ ΜΑΘΑΜΕ ΤΩΡΑ!!!

Υ.Γ. ΑΝΤΕ ΒΡΕΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΟΧΙΜ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΤΩΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΙ 300 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ (ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ) ΚΑΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΝΑ ΠΙΕΙ ΤΟ ΚΩΝΕΙΟ ΔΕ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΕΑ ΠΙΑ!!


ΑΝΤΙΝΑΖΙ ΠΥΛΟΥ

Herpetofauna of Greece