Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Στις 10 πιο ρυπογόνες βιομηχανίες της Ελλάδας ο ΑΗΣ Μεγαλόπολης

Σε παλιότερη ανάρτηση μας είχαμε αναδείξει την διαφορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απο ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ) της ΔΕΗ,όπως αυτός της Μεγαλόπολης, σε σχέση με σταθμούς εναλλακτικής εξοικονόμησης ενέργειας,όπως αιολικά πάρκα κτλ. Δυστυχώς έρχεται η Ε.Ε. να μας επιβεβαιώσει σύμφωνα με άρθρο στην εφημερίδα Ελευθερία:




Τη στιγμή που συνεχίζονται οι αντιδράσεις -για...περιβαλλοντικούς λόγους- στη δημιουργία από τη ΔΕΗ φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη, το σύνολο των εγκαταστάσεων του ΑΗΣ «φιγουράρει» γι’ άλλη μια φορά μεταξύ των 10 πιο ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα για το 2008.
Αυτό προκύπτει σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των πιο πάνω δέκα μονάδων, οι 7 ανήκουν στη ΔΕΗ -και σε αυτές τις 7 περιλαμβάνεται και το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
Οπως ανακοινώθηκε, ειδικότερα, οι εκμπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά το 2008 από τους τρεις παλιούς σταθμούς του ΑΗΣ έφθασε τους 5.300.608 τόννους -εμφανίζοντας δηλαδή μια σχετική μείωση ως προς τις εκπομπές του 2007, που ανήλθαν σε 5.672.97 τόννους. Ακόμα κι έτσι, όμως, οι εκπομπές απέχουν πολύ από το θεσμοθετημένο όριο των 3.744.120 τόννων κατ’ έτος.
Στην 4η, νέα μονάδα, η
κατάσταση πέρυσι εμφανίζεται σχετικά καλύτερη απ’ ό,τι το 2007, αλλά και πάλι οι εκπομπές του 2008 -που ανήλθαν σε 1.963.438 τόννους- υπερκαλύπτουν κατά 27.808 τόννους το θεσμοθετημένο όριο.
Η κατάσταση αυτή έχει άμεσες επιπτώσεις, αφ’ ενός στην υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου, αλλά και της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου και αφ’ ετέρου στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον -που υπέστη επιπλέον καταστροφή από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007.Τα πιο πάνω δεδομένα φαίνεται ότι δημιουργούν την ανάγκη να επιταχυνθούν ιδιαίτερα οι διαδικασίες, για την κατασκευή και λειτουργία -στον ενεργειακό σταθμό της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη- τόσο της νέας μονάδας φυσικού αερίου, όσο και του φωτοβολταϊκού πάρκου, οι τεχνολογίες των οποίων είναι απείρως φιλικότερες στο περιβάλλον από την τεχνολογία του λιγνίτη.

Ελευθερία, 18/4/2009

Τάσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Herpetofauna of Greece