Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

«Φράγμα» στο σχέδιο εκτροπής του Αχελώου



Αναβλήθηκε για τις 25 Ιανουαρίου 2010, η σημερινή εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του ν. 3734/09 για την απαλλοτρίωση της Μεσοχώρας, η οποία αποτελεί μέρος του σχεδίου της εκτροπής του Αχελώου. Εν τω μεταξύ, με την απόφασή του ΣτΕ να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Δικαστήριο Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων, θέτει το έργο της εκτροπής ενώπιον της συνολικής ακύρωσής του.

Με ψήφισμα τους 90 κάτοικοι της Μεσοχώρας ζητούν την κατάργηση του ν.3734/09, με τον οποίο κηρύσσεται αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιοχής υπέρ της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις διατάξεις του, οι οποίες "στοχεύουν στον αφανισμό της περιοχής". Επιπλέον καταγγέλλουν προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί τετελεσμένο στην υλοποίηση της εκτροπής, την ώρα που η νομιμότητα του εγχειρήματος εκκρεμεί ακόμα στο ΣτΕ και το ΔΕΚ.

Την Παρασκευή (09/10/2009) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου στο Δικαστήριο Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων (ΔΕΚ) στο Λουξεμβούργο, ώστε να αποφανθεί οριστικά για το εάν η ελληνική νομοθεσία (νόμος 3481/06 με τον οποίο δόθηκε η εντολή για τη συνέχιση του έργου) αλλά και γενικότερα η εκτροπή του ποταμού συνάδει με το κοινοτικό δίκαιο ή είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτό.

Μπορεί τον περασμένο Μάρτιο ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, να δήλωνε πως δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την ολοκλήρωση του έργου κατηγορώντας όσους αντιδρούσαν για οικολογικό στραβισμό, όμως μετά την απόφαση του ΣτΕ, το έργο της εκτροπής του Αχελώου βρίσκεται ενώπιον της ολοκληρωτικής ακύρωσης του.

Η απόφαση του ΣτΕ προέκυψε ύστερα από αιτήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, των Δήμων Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ινάχου και Οινιάδων, του Εμπορικό και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγροτών και οικολογικών οργανώσεων, με τις οποίες ζητούσαν την ακύρωση τόσο της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την εκτροπή του Αχελώου όσο και της απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που ανέθεσε και πάλι στην εταιρεία "Μηχανική" την αποπεράτωση του φράγματος Συκιάς που αποτελεί μέρος της εκτροπής του Αχελώου.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνοντας τις διατάξεις του ν. 3481/06 όσο αντίθετες με το κοινοτικό δίκαιο, διαβίβασε στο ΔΕΚ 14 ερωτήματα όπου μεταξύ άλλων θέτει θέμα νομιμότητας για την μεταφορά ύδατος από μια Περιοχή Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΠΛΑΠ) σε γειτονική ΠΛΑΠ και της μεταφοράς ύδατος, εκτός από την κάλυψη αναγκών ύδρευσης, για παραγωγή ενέργειας. Η αντίθεση του ΣτΕ έγκειται στο γεγονός δεν έχουν ακόμα εκπονηθεί τα σχέδια των Περιοχών Λεκάνης Aπορροής Ποταμού (ΠΛAΠ), της Δυτικής Στερεάς, της Hπείρου και της Θεσσαλίας, μέσα στις οποίες βρίσκονται οι ΛAΠ από τις οποίες και προς τις οποίες θα γίνει η μεταφορά νερού.¬

Επιπλέον ερωτά αν μπορεί να γίνει η εκτροπή του Αχελώου χωρίς τον προβλεπόμενο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία στρατηγικό σχεδιασμό για τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του θεσσαλικού κάμπου και αν μπορεί να προχωρήσει η εκτροπή χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.

Η τελική απόφαση του ΔΕΚ αναμένεται σε 1-2 χρόνια.

ΒΙΝΤΕΑΚΙ: Πλάνα από τη διαμαρτυρία για την απαλλοτρίωση της Μεσοχώρας και την εκτροπή του Αχελώου, μια πρωτοβουλία των : Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι (Αγρίνιο), Ανοιχτή Συνέλευση (Άρτα), Πρωτοβουλία Αγώνα από το λόφο του Στρέφη για τη ΓΗ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Αθήνα)



παρμένο από TVXS




Αγγελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Herpetofauna of Greece