Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ακύρωσαν την ΠΟΤΑ Μεσσηνίας κατόπιν εορτής!

αναδημοσίευση από εδώ

Είναι απίστευτος ο τρόπος που λειτουργεί το κράτος στην Ελλάδα, αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έρχεται κατόπιν εορτής να επιβάλει περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς κανόνες.

Μεσσηνία, ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, Costa Navarino  
Αυτό προκύπτει από την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ το οποίο ουσιαστικά έκρινε αντισυνταγματική της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας και συγκεκριμένα το νόμο ν. 2545/97 και την υπουργική απόφαση του 2001 που άνοιγε το δρόμο για να δημιουργηθεί η ΠΟΤΑ και να προχωρήσει ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, το μεγάλο έργο, το Costa Navarino, το οποίο λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες.

Αιτία της αντισυνταγματικότητας του νόμου, σύμφωνα με τους δικαστές, είναι ότι έπρεπε να έχει προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός, πριν οριοθετηθεί η ΠΟΤΑ στις περιοχές Ρωμανός και Πύλος Μεσσηνίας.

Παράλληλα το ΣτΕ έκανε δεκτές τις προσφυγές δύο ομάδων ιδιοκτητών ακινήτων συνολικής έκτασης 17,5 στρεμμάτων και ακύρωσε κατά το μέρος αυτό μόνο, την αναγκαστική απαλλοτρίωση που είχε κηρυχθεί το 2004.

Προφανώς η απόφαση αυτή δεν έχει ουδεμιά επίπτωση στο έργο που έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Είναι όμως ένα μήνυμα στην πολιτεία να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στον χωροταξικό σχεδιασμό, διότι διαφορετικά θέτει εν αμφιβόλω άλλες επενδύσεις που έχουν σχεδιαστεί και οι οποίες κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα καθώς το κενό έχει αναλάβει να καλύψει τα τελευταία χρόνια το ΣΤΕ.

επιπρόσθετα... 
μαζεμένα άρθρα που μας έστειλε ο Γιώργος Γκόνης

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/10/2010_360693


επίσης το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ που έστειλε ο Βαγγέλης


Herpetofauna of Greece