Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Η λεηλασία του Ταϋγέτου συνεχίζεται! Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;




κείμενο και φωτογραφίες του Βαγγέλη

Στις 23 Σεπτεμβρίου είχαμε υποδείξει τις καταστρεπτικές παρεμβάσεις του δήμου Καλαμάτας στον δρόμο από την Μονή της Δήμιοβας μέχρι τον συνοικισμό Δενδρά στον Ταύγετο.[1] Σχεδόν τρεις μήνες μετά, το σκηνικό σε αυτή την πλευρά του Ταϋγέτου παραμένει το ίδιο και χειρότερο! Οι βελανιδιές που κάποτε δέσποζαν στην περιοχή έχουν δώσει την θέση τους σε τόνους αμμοχάλικου που σχηματίζουν λόφους στο ισοπεδωμένο οροπέδιο. Το μπάζωμα της περιοχής καθώς και η διέλευση φορτηγών, μπουλντόζων κτλ έχουν επηρεάσει την χλωρίδα στο συγκεκριμένο σημείο που πλέον δεν φυτρώνει τίποτα.
            Το έργο της διαπλάτυνσης του δρόμου Δήμιοβας - Δενδρών είναι καταστροφικό για το φυσικό τοπίο της πυρόπληκτης περιοχής! Οι μπουλντόζες της διαπλάτυνσης έχουν σπαράξει το βουνό σε μήκος περίπου 2,5 χιλιομέτρων, αφήνοντας πίσω τόνους μπάζων που η εναπόθεσή τους γίνεται στην άκρη του δρόμου καταπλακώνοντας πολλά δέντρα και αλλοιώνοντας το φυσικό τοπίο της περιοχής.  Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι στον συγκεκριμένο δρόμο σπαταλήθηκαν χρήματα καθώς το πλάτος του δρόμου μοιάζει ποιο πολύ με διάδρομο προσγειώσης αεροπλάνων παρά για αγροτο-δασικό δρόμο στον Ταΰγετο![2]
            Η διαπλάτυνση του δρόμου σε τέτοιο μέγεθος σε μια περιοχή που μένουν και δραστηριοποιούνται το πολύ 20 άτομα, καθώς και η μετατροπή μιας μεγάλης έκτασης με πλούσια χλωρίδα σε χώρο εναπόθεσης μπαζών και αμμοχάλικου, μας κάνει να πιστεύουμε ότι η περιοχή Δήμιοβα – Δενδρά προορίζεται για μεγάλες μπίζνες! Εξάλλου βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Καλαμάτας και συγχρόνως σε 2-3 χιλιόμετρα ο επισκέπτης βρίσκεται στην καρδιά του Ταϋγέτου ανάμεσα σε πεύκα, έλατα και όλες τις φυσικές ομορφιές του βουνού.  Μήπως ο τεράστιος σε πλάτος δρόμος μας δείχνει μια εικόνα από το μέλλον που θα μετακινούνται μεγάλα πολυτελές τζιπ; Μήπως το ισοπεδωμένο και μπαζωμένο οροπέδιο είναι μια ωραία τοποθεσία για κάποιο ξενοδοχείο ή ακόμα και για γήπεδο γκόλφ (που είναι και της μόδας…βλέπε Πύλο στην Π.Ο.Τ.Α) στον Ταΰγετο όπου θα ξεκουράζονται οι φυσιολάτρες πολυτελείς ταξιδιώτες; Και τελικά μήπως αυτοί οι 20 κτηνοτρόφοι και αγρότες αν καταφέρουν και δεν γίνουν γκαρσόνια στην γη τους θα κάνουν φολκλόρ σεμινάρια βοσκής και αρμέγματος στους πλούσιους φιλοξενούμενους; Οι καιροί προσφέρονται για ξεπουλήματα και το κράτος χωρίς προσχήματα πλέον, αφού ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει την εκμετάλλευση της φύσης από ιδιώτες, δεν θα δίσταζε να βάλει χέρι ακόμα και στον Ταΰγετο. Για την συγκεκριμένη προοπτική προς το παρόν μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε καθώς οι ενδείξεις υπάρχουν (κατά καιρούς ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει δηλώσει ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα ‘’αξιοποιηθεί’’ τουριστικά) αλλά απουσιάζουν οι αποδείξεις.
            Έχει ξαναειπωθεί ότι η έννοια της φύσης και της κονόμας είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και οφείλουμε να πάρουμε θέση σ’ αυτό! Τα μισόλογα και ο αχταρμάς απόψεων τύπου πράσινης ανάπτυξης μόνο σύγχυση μπορούν να προκαλέσουν. Το κράτος και οι εξουσιαστές δεν βάφονται με πράσινο, και θα πουλήσουν ότι μπορούν για να επιτύχουν οικονομικό κέρδος! Μην τους αφήσουμε να βάλουν χέρι πουθενά στην φύση!!!
                                


[2]  Το έργο εγκρίθηκε στις 03/06/2011 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον τίτλο: «Αποκατάσταση ζημιών προστασία πρανών και βελτίωση βατότητας περιοχών Μεσσηνιακού Ταϋγέτου» Προϋπολογισμού: 813.500€ Αναδόχου: Ιωάννη Ηλιόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Herpetofauna of Greece