Ο Μαλιακός Κόλπος θα ζήσει. Είναι το σπίτι μας!
Ο Μαλιακός Κόλπος απειλείται άμεσα. Όλοι εμείς, ψαράδες, αγρότες, επαγγελματίες, ερασιτέχνες ψαράδες, μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές της περιοχής, αγωνιούμε γιατί η κλειστή αυτή θάλασσα, που δέχεται εδώ και χρόνια σοβαρές πιέσεις, αντιμετωπίζει σήμερα νέες κρίσιμες απειλές. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ο Μαλιακός αργοπεθαίνει και τα νεκρά ψάρια είναι ένα από τα δείγματα.
Όλοι ξέρουν την αιτία. Είναι η χρόνια ρύπανση από τις γνωστές «πηγές». Είναι τα λύματα των εργοστασίων, των ελαιοτριβείων, τα αστικά λύματα με την έλλειψη βιολογικών καθαρισμών και την μη σωστή λειτουργία των βιολογικών της Λαμίας και των Καμένων Βούρλων, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, τα λύματα των κτηνοτροφικών μονάδων, τα σκουπίδια και οι παράνομες χωματερές κατά μήκος της κοίτης του Σπερχειού και κατά μήκος της ακτής με την παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων οικοδομών. Είναι η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών πρόληψης από μέρους των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών Η εκτίμησή μας είναι ότι έχουμε μια απόλυτη ασυδοσία σε συνδυασμό με την μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών. Κατά τα άλλα ο Μαλιακός, το Δέλτα και η Κοιλάδα του Σπερχειού είναι προστατευόμενη περιοχή στο Δίκτυο NATURA 2000.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:
- Θέλουμε τον Μαλιακό γαλάζιο, θάλασσα επικοινωνίας, θάλασσα συνεργασίας, θάλασσα ανάπτυξης για όλους τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή
- Θέλουμε τον Μαλιακό καταφύγιο ζωής για μας και τα παιδιά μας.
- Διεκδικούμε άμεσα αυστηρό καθεστώς προστασίας
- Θέλουμε μια Μελέτη Χωροθέτησης των λειτουργιών και μια Ολοκληρωμένη Μελέτη Διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Μαλιακού, που να περιλαμβάνει εκείνες τις οικονομικές δραστηριότητες που είναι συμβατές με την προστασία του θαλάσσιου και του παράκτιου περιβάλλοντος, όπως ο οικοτουρισμός, η αλιεία, η βιολογική γεωργία με κύριο άξονα την ελιά και η ενίσχυση των τοπικών ποικιλιών και των τοπικών προϊόντων. Ένα μοντέλο ανάπτυξης που να σέβεται τους φυσικούς πόρους με βάση την αρχή της βιωσιμότητας
ΛΕΜΕ ΟΧΙ
- Στη θάλασσα παράνομου και ασύδοτου πλουτισμού ορισμένων ολίγων σε βάρος της υγείας μας, της ψυχικής μας ηρεμίας και της αξιοπρέπειας
- στη θάλασσα χαβούζα των παροπλισμένων σαπιοκάραβων.
- Στη «νεκρή θάλασσα» λόγω της συνεχιζόμενης απόθεσης βαρέων μετάλλων και καρκινογόνων ουσιών.
ΖΗΤΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ:
- Να μας δοθούν και να δοθούν στη δημοσιότητα τα συνολικά αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων που έγιναν στις 11 Μαρτίου και τα πρόσφατα αποτελέσματα του νερού και της τοξικολογικής εξέτασης των νεκρών ψαριών.
- την πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση και τη συμμετοχή μας σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν την τύχη του Μαλιακού
- την μόνιμη εγκατάσταση δικτύου σταθμών παρακολούθησης των υδάτων του κόλπου
- την καταγραφή και τον ΕΛΕΓΧΟ όλων των εστιών ρύπανσης του Μαλιακού
- την αναβάθμιση του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της ΔΙΧΩΠΕ σε Διεύθυνση Περιβάλλοντος με την αντίστοιχη στελέχωση
- την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας και της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»
- την πρόσληψη αλιειοφυλάκων για την φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής του Κόλπου
- την άμεση αποζημίωση των επαγγελματιών αλιέων και το πάγωμα των χρεών τους στις τράπεζες
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Α
11 σχόλια:
Λοιπόν φίλοι μου, σας γράφω για ένα συμβάν πρίν από πολλά χρόνια που έγινε στην Πάτρα και τα συμπεράσματα δικά σας. Γίνονταν εκεί πολλές συγκεντρώσεις για θέματα ανάλογα της υποκείμενης δημοσίευσης, δηλαδή για καταστροφή και μόλυνση του περιβάλλοντος. Ενας πολίτης ονόματι Βελόπουλος πήγε και κατέθεσε μήνυση εναντίον των βιομηχανιών που ρύπαιναν. Το αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστούν οι βιομηχανίες αυτές και να τους επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα.
Το συμπέρασμα το δικό μου είναι ότι πέρα από τις διαμαρτυρίες εάν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον θα πρέπει να αξιοποιείται το υπάρχον νομικό «οπλοστάσιο» για την δίωξη των καταστροφέων του περιβάλλοντος.
Εχω πολλές επιφυλάξεις γιαυτό.
Θα φέρω και ένα παράδειγμα από τα Φιλιατρά, αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν ληγμένα φυτοφάρμακα, παράνομα αποθηκευμένα, διαμαρτυρίες έγιναν και τα σχετικά όμως δεν υπεβλήθη καμμία μήνυση εναντίον των υπευθύνων, και το ερώτημα είναι γιατί δεν καταφεύγουν στις νόμιμες διαδικασίες και εάν δεν φέρουν αποτέλεσμα τότε δικαιολογημένα να υπάρξουν και άλλες αντιδράσεις.
Πιστεύω ότι σαν λαός μας αρέσει το δήθεν και αυτή είναι η κακοδαιμονία μας.
Χαραλαμπε
ποιος σου ειπε οτι δεν κινουνται ολοι πρωτα νομικα???? και στη Λευκιμμη ετσι εγινε, και στο Μαλιακο τωρα και παντου!!!! Ομως τι γινεται οταν αυτοι οι μεγαλοι που λες καλυπτωνται απ καποιος αλλους πιο μεγαλους που ειναι ο νομος???? Μη μου πεις οτι στην Ελλαδα δεν γινονται αυτα???? Γιατι το κρατος ξερει να καλυπτει τους βιομηχανους και ας παραβαινουν το νομο!!!! Ποσες φορες εχουμε ακουσει για τη μολυνση του Ασωπου απο βαρεα μεταλλα βιομηχανιων??? Ναι εχουν γινει κινησεις νομικες αλλα το κρατος παντα καλυπτει!!!! Παντα!!!! Και η μολυνση συνεχιζεται ανεξελεγκτα!!!! Βεβαια υπαρχουν και περιπτωσεις που οικολογοι τα κανουν πλακακια με τους "μεγαλους" και σταματαει εκει το θεμα!!!! Να για τις κεραιες ας πουμε στο γηπεδο του Μεσσηνιακου οι κατοικοι κινηθηκαν νομικα και κερδισαν και τωρα πανε να τους ξαναβαλουν κεραια με υπογραφη περιφερειαρχη!!!! Πολλες φορες καποιοι ομως δεν θελουν να κινηθουν νομικα γιατι το θεωρουν μπλεξιμο και παλι σταματα εκει το πραγμα οπως εγινε στα Φιλιατρα!!!
Α
@ Χαμαιλέοντα.
Είσαι σίγουρος ότι στο Μαλλιακό υπεβλήθηκαν μηνύσεις για την μόλυνση της θάλασσας από τις βιομηχανίες;
Και εάν υπεβλήθησαν ποιές είναι οι αποφάσεις του δικαστηρίου;
Γιατί αναγκαστικά θα πρέπει να υπάρχει δικαστική απόφαση, έστω αθωωτική, αιτιολογημένη.
Ποιά απόφαση έβγαλε το δικαστήριο για τον Ασωπό και τον Μαλλιακό, αφού κινήθηκαν δικαστικά οι ενδιαφερόμενοι; Οσον αφορά τις κεραίες του Μεσσηνιακού, ο Περιφερειάχης δεν έχει κανένα δικαίωμα να αγνοήσει δικαστική απόφαση.
Για τον Μαλιακο απ οτι εχω ακουσει τωρα γινονται δικαστικες κινησεις!!!! Οσον αφορα τον Ασωπο το χαν παιξει τα καναλια κιολας!!! Ελεγαν πως αποφασιστηκε να σταματησουν τη μολυνση οι βιομηχανιες αλλιως θα τους παρουν την αδεια!!!! Η μολυνση ωστοσο συνεχιζεται!!! Δεν γνωριζω τις κινησεις των οικολογων γενικα σε περιοχες τις Ελλαδος!!!
Α
Είναι πολύ ωραίες οι κουβέντες που ανοίγονται μέσα στα blogs, αν και εμένα προσωπικά πολλές φορές με βρίσκουν μουδιασμένο - ανίκανο να μπω στη διαδικασία να συμμετάσχω, για το λόγο ότι προτιμώ τις κουβέντες στα καφενεία ή στο δρόμο κτλ…
Παραπάνω γράφει ο Χαράλαμπος… ...και το ερώτημα είναι γιατί δεν καταφεύγουν στις νόμιμες διαδικασίες και εάν δεν φέρουν αποτέλεσμα τότε δικαιολογημένα να υπάρξουν και άλλες αντιδράσεις.
Πιστεύω ότι σαν λαός μας αρέσει το δήθεν και αυτή είναι η κακοδαιμονία μας.
1ον Όσον αφορά τις προσφυγές στα δικαστήρια έχω να πω τα εξής: Οι νόμοι της αστικής δημοκρατίας προστατεύουν τον εαυτό τους …δηλ τον ίδιο τον καπιταλισμό. Όποιος πιστεύει ότι υπάρχει πραγματική δημοκρατία και ότι είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο, αν δεν είναι από τους οικονομικά ευνοημένους ή τους υπηρέτες της νομοθετικής και πολιτικής εξουσίας, προφανώς είναι αξιοθρήνητα ρομαντικός. Επομένως όταν μιλάμε και λέμε διάφορα… έχει σημασία να ξέρουμε από τι θέση μιλάει ο άλλος. Άλλο ο αγρότης στην Ηλεία που του έκαψαν οικογένεια, σπίτι, χωράφια, ζώα και άλλο ο νεόπλουτος που χτίζει βίλα στους πρόποδες της καρβουνιασμένης πλέον Πάρνηθας.
Ας μιλήσουμε τώρα για αστική δικαιοσύνη…. Ποιος δίκασε τους εμπρηστές της Πάρνηθας? Κανένας! Οι μοναδικοί που δικάστηκαν όσον αφορά την Πάρνηθα ήταν 27 άτομα που πήγαν και έριξαν μπογιές στο Καζίνο (το οποίο απαλλοτρίωσε πρώην δασική περιοχή). Δείτε ποιοι επενδύουν τώρα πάνω στο βουνό(μια βόλτα αρκεί για να το δει κανείς) και θα δείτε ποιοι είναι οι εμπρηστές. Ύστερα πείτε μου αν υπήρχε ποτέ η πιθανότητα να τους δικάσουν… μόνο σε λαϊκό δικαστήριο!!!!
2ον Τώρα θα αναφέρω μερικούς «δήθεν» (όπως γράφει ο Χαράλαμπος). Η Μαρία Κουλούρη δολοφονήθηκε από τα «ηρωικά» ΜΑΤ στη Λευκίμμη πέρσι το Μάη. Αυτή η γυναίκα δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια μητέρα-κάτοικος που πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντια στα ΧΥΤΑ. Ήταν μία από εμάς. Έχω βαρεθεί να ακούω κριτικές για τους αγώνες που κάνουν κατά καιρούς διάφοροι από εμάς. Και λέω και ξαναλέω …από ΕΜΑΣ γιατί θεωρώ ότι είμαι κομμάτι αυτών που αγωνίζονται. Είμαι ολόψυχα αλληλέγγυος με τους Λευκιμμιώτες. Άντε Χαράλαμπε και πες τους ότι είναι «δήθεν». Αυτοί οι κάτοικοι μετράνε ήδη μια νεκρή και συνεχίζουν να αγωνίζονται …είτε κόβοντας κολόνες, είτε ανατινάζοντας μηχανήματα. Τι να τους πει κανείς για την Κουλούρη? Τι να περιμένουν? Να δικαστεί ο ΜΑΤατζής που κυνήγησε τον 16χρονο με το μηχανάκι που έπεσε πάνω στην κοπέλα… Δεν ξέρω. Ένα μόνο ξέρω (και αυτό αφορά και την ισότητα των νόμων αλλά και την ανάγκη του να αγωνιζόμαστε) ο Κορκονέας σε 2 χρονάκια το πολύ θα είναι έξω.
Κώστας (όχι ο PYLOS)
@ Κώστας (όχι ο PYLOS)
Ηθελημένα απέφυγα να αναφερθώ στην Λευκίμη γιατί εκεί υπάρχει απόφαση του κράτους για την ΧΥΤΑ, οπότε τι δικαστικό αγώνα να κάνεις;
Και βέβαια οι Λευκιμιώτες ΔΕΝ είναι δήθεν δήθεν είναι ολοι αυτοί που για απλά θέματα, οπως τα ληγμένα φυτοφάρμακα στα Φιλιατρά, κάνουν διαμαρτυρίες χωρίς να ακολουθούν μια αποτελεσματική μέθοδο. Εαν στην περίπτωση αυτή υπήρχε μήνυση δεν νομίζω ότι το αστικό κράτος θα κουκούλωνε το θέμα για να μήν ανατραπεί.
Οσον αφορά τις πυρκαγιές και την μόλυνση που προκαλείται από τις βιομηχανίες υπάρχει μια ουσιώδεις διαφορά. Στην δεύτερη περίπτωση είναι γνωστό το φυσικό πρόσωπο που τις προκαλεί οπότε νομιμοποιείται η νομική δίωξη. Δεν είμαι φίλε μου εναντίον των κινητοποιήσεων αλλά υπέρ όλων εκείνων των ενεργειών που φέρνουν αποτέλεσμα όπως έφερε αποτέλεσμα η κατάθεση μιας απλής μήνυσης πρίν από χρόνια από πολίτη της Πάτρας. Στην Αθήνα μία προσφυγή στα δικαστήρια από ομάδα πολιτών πιθανόν να ακυρώσει την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.
Εάν αυτοί οι πολίτες απλά διαμαρτύρονταν χωρίς να προσφύγουν στην δικαιοσύνη τίποτα δεν θα είχε γίνει.
Οσον αφορά την αστική δικαιοσύνη η εμπειρία έδειξε ότι η δήθεν προλεταριακή ήταν... το κάτι άλλο.
Η μόλυνση των λιμνών Βαλκάς και Βαϊκάλη στην πρώην Σοβιετική Ενωση και το χάλι της Κίνας μας δείχνουν τι είδους οικολογική ευαισθησία υπάρχει στους μη αστικούς κοινωνικούς σχηματισμούς.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλοί νόμοι θεσμοθετήθηκαν ύστερα από αγώνες των πολιτών και δεν είναι αστική προσφορά.
Υ.Γ. Θεωρώ φίλε μου ιδιαίτερα σημαντική την παρέμβαση σου.
Χαράλαμπε, παραλογίζεσαι!!!
Δεν υπερασπίζομαι καμία Κίνα και καμία Ρωσία. Λέω για αυτό που ζούμε στην Ελλάδα και το πώς: πρέπει να αγωνιζόμαστε, και όπως εσύ ο ίδιος είπες …υπάρχουν νόμοι που έχουν κερδηθεί από αγώνες. Εγώ το πάω και παραπέρα …αν δεν υπήρχε κόσμος να διεκδικήσει δικαιώματα πραγματοποιώντας μικρές νίκες, δεν θα υπήρχαν κάποια αξιακά χαρακτηριστικά που κατόρθωσαν ανά καιρούς να ζήσουν κάποιοι. Δεν νομίζω πάντως πως σήμερα οι νόμοι ότι προστατεύουν τους πάντες …ισα-ισα. Kαποιοι φαινομενικά νομοι υπέρ του πολιτη μήπως υπάρχουν σαν άλλοθι για την δημοκρατική – κοινωνική ομαλότητα?
ΥΓ: για τον Κορκονέα που σε 2 χρονάκια θα είναι έξω ….ποια είναι η γνώμη σου..?
Κώστας (όχι ο PYLOS)
Στις κοινωνίες τα πάντα είναι σύνθεση αντιθέσεων έτσι και οι νόμοι συνθέτουν αυτές τις αντιθέσεις με βάση τον ισχύοντα ιστορικά συσχετισμό δυνάμεων, στο παρελθόν υπήρχε θεσμοθετημένο το ωράριο, αυτό δεν ήταν μια προσφορά των αστών ήταν μια κατάκτηση των εργατών και καταλήγοντας πιστεύω ότι δεν πρέπει να απαξιώνουμε το νομικό οπλοστάσιο χαρακτηρίζοντας το ως αστικό υπάρχουν και νόμοι που οι αστοί παλεύουν χρόνια τώρα να καταργηθούν χρησιμοποιώντας τις ιδεολογικές μπούρδες του νεοφιλελευθερισμού.
Η επίκληση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Κίνας στόχευε στην ήδη γνωστή απομυθοποιήση αυτών των καθεστώτων, γιατί πολλοί άνθρωποι πίστεψαν και έδωσαν το αίμα τους για ένα καλλίτερο αύριο και πουλήθηκαν άγρια από αυτά τα δήθεν σοσιαλιστικά συστήματα.
για τον Κορκονέα που σε 2 χρονάκια θα είναι έξω ….ποια είναι η γνώμη σου..? Το σύστημα είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει ευνοϊκά τους λεγεωνάριους του....και αποδεικνύει περίτρανα την διαφορετική αντιμετώπιση στην εφαρμογή των νόμων.
Πρωί-πρωί ανοίγοντας από συνήθεια την τηλεόραση στο κρατικό κανάλι είχε ζωντανό ρεπορτάζ απ τη Στυλίδα. Η λεζάντα έγραφε: «ΤΟΞΙΚΑ ΦΥΚΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ». Ξαφνικά κόλλησα όταν ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ) ανέφερε πως τα φύκια αυτά είναι από μόνα τους τοξικά αλλά φέτος με τις βροχές έγιναν πιο τοξικά καθώς κατέβηκαν τα νερά απ του πόταμους της περιοχής στη θάλασσα. Ωστόσο δεν ανέφερε πως έγιναν πιο τοξικά -βλέπε βιομηχανικά λήμματα κλπ- αλλά αναλώθηκε στο ότι τα συγκεκριμένα φύκια είναι απ τη φύση τους τοξικά!!!!
Κι εγώ σκέφτομαι μετά: «Καλά τόσα χρόνια γιατί δεν είχαμε ψάρια δηλητηριασμένα και φέτος μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή στον Μαλιακό?? Λες η απάντηση να είναι αυτή που έδωσε ο επιστήμονας???? Δηλαδή ότι φέτος είχαμε πολλές βροχές???»
Συγγνώμη αλλά είμαι δύσπιστος ….Το θέμα είναι όμως ότι πολύς κόσμος το πίστεψε!!!! Όπως και ο ψαράς που πήρε το λόγο μετά και είπε: «Για να το λέει η επιστήμη έτσι θα είναι!!»
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου οικολόγο αλλά σε κάποια θέματα η ρίζα του κακού είναι ολοφάνερη...και διακρίνεται μέσα και απ το πιο θολό νερό!!!
Καλημέρα
Α
Δημοσίευση σχολίου