Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Mar Menor, Murcia, Spain: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ!!!

Νοτιοανατολικά της Μούρθια στην Ισπανία δεσπόζει η λιμνοθάλασσα του Mar Menor, ένας τόπος που χρόνια τώρα δέχεται τη λεγόμενη "ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη" η οποία δυστυχώς φαίνεται πως ξεδιπλώνει τα πλοκάμια της στη Μεσσηνία καθώς και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

Η λιμνοθάλασσα αυτή με μια πρόχειρη προσέγγιση είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και ολόγυρα της, αν εξαιρέσεις κάποια σημεία στα νοτιοδυτικά της -όπου το τσιμέντο δεν έχει φτάσει ακόμα- είναι γεμάτη με -"φιλικά" όπως συνηθίζουν να λένε αυτοί που τα κατασκευάζουν- all inclusive τουριστικά θέρετρα, με μαρίνες για τα σκάφη και τις θαλάμηγους, με πισίνες δίπλα στη θάλασσα αλλά όχι με γήπεδα γκολφ!!!! Γι αυτά θα πούμε παρακάτω!!!


Η λιμνοθάλασσα του Mar Menor και η περιοχή γύρω από αυτή θα έλεγε κανείς πως γεωμορφολογικά μοιάζει κατά πολύ με την περιοχή της Γιάλοβας και του Ρωμανου. Ίσως ο καπετάνιος να είχε πάει εκεί για διακοπές πριν καμιά τριανταριά χρόνια και του ήρθε η ιδέα των Π.Ο.Τ.Α.. Βέβαια η ερημοποίηση στο Mar Menor έχει εμφανιστεί εδώ και καιρό κάτι το οποίο δεν το έχουμε δει σε μεγάλο βαθμό ακόμα στη Μεσσηνία.


Τα φλαμίγκο του Μar Menor που ακόμα αντιστέκονται στην "ανάπτυξη" σίγουρα έχουν κάποια κοινά στοιχέια με τον αργυροτσικνιά, τον κορμοράνο, το μαυροπετρίτη και το νυχτοκόρακα που κατοικούν στις περιοχές της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας. Στο άμεσο μέλλον φαντάζομαι πως αυτά τα κοινά στοιχεία θα είναι περισσότερα... αν και το απεύχομαι!!!


Νότια και δυτικά του Mar Menor βρίσκεται η περιοχή Atamaria όπου σε μια τεράστια έκταση περίπου όσο είναι η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (για να συνεχίσουμε τις συγκρίσεις) έχουν εγκατασταθεί τα γήπεδα γκολφ καθώς επίσης και παραθεριστικές κατοικίες. Ομολογουμένως κοιτάζοντας από ψηλά η έκταση των γκολφ είναι τεράστια!!

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως αν και η Γιάλοβα, ο Ρωμανός και η Πυλία γενικότερα δε συγκρίνονται με το Mar Menor και την Atamaria (λόγω έκτασης αλλά και μέγεθος και πλήθος all inclusive επενδύσεων κλπ) σίγουρα θα αποτελέσουν -αν δεν αποτελούν ακόμα- μια μικρογραφία των όσων έχουν διαδραματιστεί εκεί τόσα χρόνια τώρα!!! Το ερώτημα είναι αν θα μας άρεσε αυτό ή όχι....και διερωτώμενοι ας θυμηθούμε λίγο και τον Καζαντζάκη: "Να λες...εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί εγώ φταίω".



Αγγελής

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό ποστ Χαμαιλέοντα. Μπράβο !!! Διόρθωσε ένα λαθάκι (φλαμίγκο όχι φλαμέγκο) γιατί είναι σαν λεκές σε άσπρο φόρεμα.

chameleontas09 είπε...

Ευχαριστώ!!!Έχεις δικιο!!! Φλαμίγκο από το flamingo!!!! Εγώ το μετέφρασα φλαμέγκο από το flamengo αλλά αυτό είναι ποδοσφαιρική ομάδα στη Βραζιλία!!!

chameleontas09 είπε...

(συνέχεια)Βέβαια υπάρχει και το φλαμένκο από το flamenco που είναι χορός!!! Δεν ξέρω πως τα μπέρδεψα!!! Θα το διορθώσω!!!

Αγγελής

Ανώνυμος είπε...

twra pou eipes gia tin flamengo ti tha erthei tin kuriaki paizei me tin sao paolo,exei apodosi 2,35!!!!

chameleontas09 είπε...

χ νομίζω ήρθε!!


Αγγελής

Herpetofauna of Greece