Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Ανακοίνωση

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε για το νέο κατασκευαστικό έργο που ετοιμάζει η περιφέρεια Πελοποννήσου και συζητιέται στο Δήμου της Πύλου. Η χώρα "απειλείται" με πρόστιμο 34.000€ ημερησίως από 1-1-09 για κάθε ΧΑΔΑ που δε συμμορφώνεται με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Προς το παρόν έχουνε ζητήσει παράταση για να προλάβουνε να υλοποιήσουνε κάποιες λύσεις. Η "σωτήρια" αυτή λύση που θα μας σώσει από το πρόστιμο ακούει στο όνομα δεματοποιητής.

Ο δεματοποιητής είναι μια μονάδα η οποία αποτελείται από ένα συγκρότημα μηχανημάτων στην οποία περισυλλέγονται πάσης φύσεως απορρίμματα, γίνονται μεγάλα δέματα, τυλίγονται με πλαστική μεμβράνη και αποθηκεύονται στην ύπαιθρο. Η βροχή παρασύρει και τις τοξικές ουσίες που συμπεριλαμβάνονται στα δέματα μεταφέροντάς τες σε ποτάμια, θάλασσες, χωράφια δηλητηριάζοντας ζώα, καλλιέργειες, τον υδροφόρο ορίζοντα κ.ο.κ. μέχρι να φτάσει και στους ανθρώπους. Με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες, τα δέματα αυτά σκάνε και αρπάζουνε φωτιά.

Όσον αφορά την Πυλία, στη μονάδα που θα κατασκευαστεί θα καταλήγουν απορρίμματα και από γειτονικούς δήμους (Μεθώνης, Χιλιοχωρίων, Βουφράδος, Αίπειας, Κορώνης, Παπαφλέσσα και Νέστορος).

Η μονάδα αυτή θα ‘πρεπε να κατασκευαστεί μακριά από ανθρώπους, σχολεία, παιδιά κτλ λόγω των τοξικών αποβλήτων που πιθανόν να εμπεριέχει. Με την ίδια λογική δε χωράνε τα τοξικά απόβλητα και στο φυσικό μας περιβάλλον που ρέουν νερά, υπάρχουν καλλιέργειες, ζώα, κ.ο.κ. Εξάλλου θα ήταν άδικο να χρεωθεί κάποιο απομονωμένο τμήμα της επαρχίας τον τεράστιο όγκο των αποβλήτων που παράγουν τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Τα χωριά ζητάνε νερό, δρόμους, συγκοινωνία και τους φέρνουνε σκουπίδια.

Προτείνουμε:
1. Ναι στο δεματοποιητή. Να γίνει. Να γίνει όμως σωστά χωρίς τα γνωστά πασαλείμματα και κακοτεχνίες, μακριά από χωριά, φυσικό περιβάλλον και πόλεις που ζουν οι συνάνθρωποί μας και όχι αρπακόλλα για να προλάβουμε το πρόστιμο, γιατί αν το κάνουμε μόνο και μόνο για το πρόστιμο θα χάσουμε και το δέντρο, μιας και το δάσος το χάσαμε από προ πολλού. Μόνιμες λύσεις και όχι προσωρινές, των δυο ετών, που προτείνονται.
2. Να υλοποιηθούν οι μονάδες αυτές σε κάποια βιομηχανική ζώνη όπου τηρούνται οι προδιαγραφές απομάκρυνσης από κατοικημένες περιοχές κ.τ.λ.
3. Όχι στις επενδύσεις Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε - περιφερειάρχη – δήμων στο φυσικό περιβάλλον.
4. Αντιπροτείνουμε να υλοποιηθεί επιτέλους η ανακύκλωση, ξεχωριστά για κάθε υλικό, χαρτί και προϊόντα συσκευασίας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια μονάδα κομποστοποίησης οργανικών απορριμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώνεται σημαντικά ο όγκος των απορριμμάτων χωρίς να εμπεριέχονται τοξικά απόβλητα, εφόσον θα απομακρύνονται κατά το στάδιο της ανακύκλωσης. Έτσι θα γίνει σωστά.
5. Οποιαδήποτε κατασκευαστική μελέτη προκύψει για το δεματοποιητή, απαιτούμε να εμπεριέχει μελέτη πυροπροστασίας και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.Χαμαιλέων - Κίνηση για την Προάσπιση του Φυσικού Πλούτου στην Πυλία


chameleontas09.blogspot.com, chameleontas09@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Herpetofauna of Greece