Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ Δεματοποιητή συνέχεια...


Από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Πύλου
για την εγκατάσταση δεματοποιητή

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου συνεκλήθη στις 4/3/2009 με μοναδικό θέμα προς συζήτηση την εγκατάσταση δεματοποιητή στερεών αποβλήτων στην θέση “Αγιος Νικόλαος“. Η σύγκληση του συμβουλίου έγινε κατόπιν επιστολής στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου 9 δημοτικών συμβούλων οι οποίοι ως γνωστόν προέρχονται από όλες τις δημοτικές παρατάξεις που απαρτίζουν το Σώμα. Συγκεκριμένα: 2 σύμβουλοι της συμπολίτευσης, 4 της μείζονος αντιπολίτευσης και 3 της ελάσσονος.
Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, πολλές φορές, αλλά με εποικοδομητικές τοποθετήσεις οι καταθέτοντες τις αντιρρήσεις τους δημοτικοί σύμβουλοι, που εναντιώνονται στην τοποθέτηση και λειτουργία του δεματοποιητή στην συγκεκριμένη τοποθεσία, αφού ανέλυσαν τόσο στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και στον δήμαρχο Πύλου τις ενστάσεις τους και τις ανησυχίες τους που πολύ γλαφυρά και έγκυρα δημοσιεύτηκαν από το σύνολο του τοπικού Τύπου, κατέθεσαν προς ψήφιση την πρότασή τους η οποία συνοψίζεται σε δύο σημεία:
1. Aσκηση όλων των απαραίτητων ένδικων μέσων για την διακοπή των εργασιών και ακύρωση όλων των διαδικασιών εγκατάστασης και λειτουργίας δεματοποιητή στην θέση “Αγιος Νικόλαος“ στην Πύλο.
2. Ανεύρεση θέσεως σε συνεργασία με τους όμορους δήμους σε ημιορεινή δασική περιοχή για εγκατάσταση του δεματοποιητή.

Η πρόταση έλαβε την αποδοχή 9 συμβούλων και καταψηφίστηκε από τους υπόλοιπους 8. Την επομένη ημέρα 6 από τους 9 συμβούλους που υπερψήφισαν την ανωτέρω επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Πύλου κ. Γ. Χρονόπουλο με σκοπό τον προγραμματισμό των ενεργειών που πρέπει ο δήμος στο πρόσωπο του δημάρχου να ακολουθήσει εφαρμόζοντας ουσιαστικά και απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σε μία ομολογουμένως ανοικτή συζήτηση από τους παρευρισκόμενους (δήμαρχος, αρμόδιος αντιδήμαρχος και οι 6 σύμβουλοι) και αφού εξαντλήθηκαν τα εναλλακτικά σενάρια τουλάχιστον από εμάς τους 6 συμβούλους, αποφασίσαμε όλοι μαζί τα εξής:
Σε ό,τι αφορά την άσκηση ένδικων μέσων ο δήμος θα πρέπει να περιμένει την απόφαση της Περιφέρειας για την νομιμότητα αυτής (διαδικασία που πρότεινε ο δήμαρχος και η οποία ακολουθείται σε όλες τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων) ώστε να οριστεί από την Δημαρχιακή Επιτροπή δικηγόρος για την άσκηση των απαραίτητων ένδικων μέσων για την διακοπή των εργασιών και ακύρωση όλων των διαδικασιών εγκατάστασης και λειτουργίας δεματοποιητή στην θέση “Αγιος Νικόλαος“ στην Πύλο. Σε περίπτωση που η Περιφέρεια αποφασίσει αρνητικά τότε ο καθένας μπορεί να προσβάλει την απόφαση εγκατάστασης του δεματοποιητή ως πολίτης αυτού του δήμου και μάλιστα κατά δήλωση του δημάρχου «αφού το
Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε έτσι, γιατί να μην προχωρήσουμε και έτσι…». Το πίστευε ότι θα ακολουθήσει έναν τέτοιο αγώνα για το καλό του δήμου μας…; Iδωμεν…
Κύριε δήμαρχε, για το δεύτερο σκέλος της απόφασης και όσον αφορά την ανεύρεση θέσεως σε συνεργασία με τους όμορους δήμους σε ημιορεινή δασική περιοχή για εγκατάσταση του δεματοποιητή, ήσασταν αρνητικός στο να συγκαλέσετε συζήτηση παρουσία όλων, δηλαδή με συμμετοχή των 7 δημάρχων, της Αίπειας, Κορώνης, Μεθώνης, Νέστορος, Βουφράδων, Χιλιοχωρίων και Παπαφλέσσα, με την δικαιολογία ότι ο Δήμος της Πύλου δεν έχει την πρωτοβουλία πλέον των κινήσεων ύστερα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην προσπάθεια να βγει προς τα έξω ότι οι διαφωνούντες με τις μεθοδεύσεις του δημάρχου και της Περιφέρειας είναι αυτοί που ακυρώνουν λύσεις, η επιμονή και τα επιχειρήματά μας προφανώς έκαμψαν την άρνησή σας και καταλάβετε ότι η συμμετοχή μας στα δρώμενα της πόλης μόνο καλό προσδίδει και τίποτα άλλο μικροπολιτικό. Το έχετε καταλάβει άραγε; Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Και να γιατί:
Φάνηκε ότι ένα παράθυρο θα ανοίξει και η συζήτηση θα οδηγήσει σε λύση τουλάχιστον όσον αφορά την εγκατάσταση του δεματοποιητή. Για τα υπόλοιπα δεν είμαστε σίγουροι, άλλωστε από την όλη διαδικασία ούτε και ο δήμαρχος έχει πειστεί (αναφερόμαστε στην συνολική διαχείριση των στερεών αποβλήτων).
Δυστυχώς πέσαμε έξω. Ο δήμαρχος της Πύλου με την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του και τις μεθοδεύσεις του πάλι εξαίρεσε το Δημοτικό του Συμβούλιο από αυτό που είχε δεσμευτεί να κάνει. Ναι κύριε δήμαρχε, μας αγνοήσατε. Δεν μας ειδοποιήσατε για την συνάντηση των συναδέλφων σας παρουσία υμών. Οταν λοιπόν τους ειδοποιήσατε να έλθουν δεν είχατε υποχρέωση να ειδοποιήσετε και εμάς; Περισσεύουμε; Τι έχετε να κρύψετε; Γιατί συμπεριφέρεστε έτσι; Γιατί να μαθαίνουμε από πολίτες αυτής της πόλης ότι οι δήμαρχοι των άλλων δήμων είναι στην πόλη μας και εμείς απουσιάζουμε; Γιατί όταν ήλθε δημοτικός σύμβουλος στις 12:00 στο Δημαρχείο στις 10-03 και σας κατήγγειλε την συμπεριφορά σας αρχίσατε μέσω του ιδιαιτέρου γραφείου σας να μας παίρνετε τηλέφωνο να μας ειδοποιείτε… «μα καλά θα έρθετε; Η ώρα έχει περάσει, δεν ξέρετε για την συνάντηση;». Από πού κύριε δήμαρχε; Στείλατε πρόσκληση; Και καλά αυτή. Τηλέφωνο δεν υπάρχει από τις 06/03 που ειδοποιήσατε τους συναδέλφους μέσω φαξ να ειδοποιήσετε και εμάς; Ή μήπως πρέπει να ακυρώνουμε τα πάντα για να ακολουθούμε τις μεθοδεύσεις σας;
Κύριε δήμαρχε,
Δεν γνωρίζουμε τι έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας. Σίγουρα πολιτικοί δεν είμαστε. Ούτε
εσείς φυσικά. Είστε ο εκλεγμένος δήμαρχος και οφείλετε τουλάχιστον στους δημοτικούς σας συμβούλους αλλά και στους δημότες σας να είστε ειλικρινής, ξεκάθαρος, και να υπηρετείτε αυτόν τον τόπο και τίποτα άλλο. Αν νομίζετε ότι θα αποκρύψετε την αλήθεια είστε απατημένος οικτρά.
Το μόνο που έχετε καταφέρει είναι να πηγαίνετε από λάθος σε λάθος. Από κακές σε χείριστες επιλογές.
Μετά τιμής
Βασίλης Βρεττάκος , Βασίλης Τσώνης, Θοδωρής Χαραμάρας, Περικλής Κοντογόνης, Γιάννα Γκάνα-Καρακαϊδού, Ηλίας Κανάκης, Φώτης Καραμπάτσος , Θοδωρής Βουγιούκας, Γιάννης Δημητρόπουλος

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Herpetofauna of Greece