Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Τελευταία ενημέρωση για τις «παρεμβάσεις – αναπλάσεις» στην Πάρνηθα



Μετά από την σημερινή επίσκεψη στο βουνό διαπιστώσαμε ότι και στις πέντε πηγές (μεσιανό νερό, κορομηλιά, γιαννοπούλου, πλατάνα, σκίπιζα) έχουν αφαιρεθεί όλες οι συρμάτινες περιφράξεις (ίσως και μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση του θέματος) Αυτές οι περιφράξεις εκτιμάμε τώρα ότι ήταν τοποθετημένες προσωρινά μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και να «δέσει το τσιμεντάκι»!!! Βέβαια, μόνο προσωρινές δε μοιάζανε πριν κάποιες μέρες μιας και η κατασκευή περιλάμβανε σιδερένιους πασσάλους με τσιμεντένιες βάσεις, συρματόπλεγμα και πόρτα. Αναφορικά με τις πηγές το πρόβλημα δεν είναι πλέον οι περιφράξεις οι οποίες έχουν αφαιρεθεί αλλά τα ίδια τα έργα ανάπλασης που έχουν γίνει σε αυτές. Ειδικότερα σε τρεις από αυτές (σκίπιζα, πλατάνα, γιαννοπούλου) έχει αλλάξει άρδην η εικόνα του φυσικού τοπίου. Οι άχρηστες και αντιαισθητικές τσιμεντοκατασκευές, τα παρατημένα μπάζα και σκουπίδια, τα σημάδια από ερπύστριες για τη μεταφορά υλικών συνθέτουν την εικόνα εργοταξίου που έχει δοθεί πλέον στον πυρήνα του εθνικού δρυμού από τον φορέα διαχείρισης. Στα πλαίσια αυτής της ανάπλασης αντικαθίστανται και οι παλιές πινακίδες – χάρτες με καινούργιες.



Πέρα από την φανερή κατασπατάληση χρήματος τα έργα αυτά σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την Πάρνηθα, η οποία από άγριο φυσικό περιβάλλον μετατρέπεται σταδιακά σε περιαστικό πάρκο. Αυτό είναι άλλωστε το μέλλον που επιφυλάσσουνε κράτος και εργολάβοι για όλους τους ορεινούς όγκους της Αττικής, δηλαδή την μετατροπή τους σε ένα τουριστικό και εμπορευματοποιήσιμο κερδοφόρο τοπίο. Χαρακτηριστικά των σχεδίων αυτών αποτελούν η επέκταση του καζίνο, περαιτέρω έλεγχος και αστυνόμευση, η επιθυμία επιβολής αντιτίμου για την είσοδο στο δρυμό καθώς και αστείες ιδέες όπως τρενάκι περιήγησης για τους επισκέπτες.



Στη δικιά μας λογική η φύση και η ευημερία της δεν επιδέχεται την ανθρώπινη εκμεταλλευτική παρέμβαση στο βωμό της καπιταλιστικής ‘ανάπτυξης’, γι’ αυτό και η υπεράσπισή της είναι πιο αναγκαία από ποτέ.




Χασομέρηδες των βουνών

....από... athens.indymedia.org

Κώστας (όχι ο Pylos)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Herpetofauna of Greece