Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Κυπαρρισία: Καταστροφή δάσους και αμμοθινών για παράνομο δρόμο


Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ, 27/9/2009, Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της παραλίας που βρίσκεται στα όρια της ζώνης Natura 2000 στην περιοχή «Σανί» Κυπαρισσίας επέφεραν οι ενέργειες συγκεκριμένων ανθρώπων πριν από δύο χρόνια, προβαίνοντας σε παράνομη διάνοιξη δρόμου, χωρίς, ωστόσο, να έχει μέχρι σήμερα αποκατασταθεί το τοπίο που καταστράφηκε.

Εκεί που υπήρχαν δασική έκταση, αμμοθίνες, λουλούδια της θάλασσας, βράχια και φωλιές θαλάσσιων χελωνών, βρίσκεται ένας δρόμος, «μια λεωφόρος που ούτε η Κυπαρισσία δε διαθέτει τέτοια» μας είπε κάτοικος της περιοχής.

Το θέμα έχει αναδείξει ο Σύλλογος «Φίλοι του Μεσσηνιακού Κόλπου», που έστειλε σχετική επιστολή από τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας, ζητώντας να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς να έχει δοθεί απάντηση. Ο σύλλογος κινητοποιήθηκε και προς την Κτηματική Υπηρεσία, τη μόνη, όπως αναφέρεται, υπηρεσία που έχει κινητοποιηθεί, ενώ το Λιμεναρχείο την έχει προωθήσει στην Εισαγγελία.
Γνώστης της κατάστασης είναι και ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».

Η επιστολή στο Δ.Σ. Κυπαρισσίας
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην επιστολή του με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 2007 ο Σύλλογος, «το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2007 στην περιοχή “Σανί Κυπαρισσίας”, πλησίον του μπαρ/καντίνα «Sunny Paradise», εργολάβος με μηχάνημα χωρίς αριθμό κυκλοφορίας, και χωρίς άδεια, διάνοιξε δρόμο κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, καταπάτησε μεγάλο μέρος από την αιγιαλίτιδα ζώνη, αποψίλωσε μέρος δασικής έκτασης, αφαίρεσε πασσάλους της κτηματικής υπηρεσίας και ισοπέδωσε όλες τις αμμοθίνες της περιοχής.
Τo γεγονός αντιλήφθηκε αρχικά ο κ. Ανδρέας Δημητρίου, δικηγόρος από την Αθήνα, που έκανε τις διακοπές του στην περιοχή και προσπάθησε να σταματήσει το έργο.
Ο εργολάβος είχε ήδη προλάβει να αποψιλώσει μέρος της δασικής έκτασης και να ισοπεδώσει τις αμμοθίνες σε μήκος περίπου 400 μέτρων και να ξεφορτώσει αμμοχάλικο σε λοφίσκους.
Όταν ο κ. Δημητρίου και άλλοι παραθεριστές προσπάθησαν να τον εμποδίσουν, δεν πτοήθηκε καθόλου και μάλιστα τους απείλησε βίαια.
Την επομένη, συνέχισε τις εργασίες και έστρωσε το αμμοχάλικο στο μισό περίπου του υπό διάνοιξη δρόμο.
Τις εργασίες διέκοψαν αξιωματικοί του Λιμενικού Σταθμού Κυπαρισσίας, οι οποίοι προσήγαγαν τον εργολάβο για ανάκριση.
Είναι γνωστό σε σας ότι η πιο πάνω παράκτια ζώνη ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και ισχύουν οι περιορισμοί που καθορίζει το Προεδρικό Διάταγμα 1161/20 Σεπτεμβρίου 1993, για τις προστατευόμενες περιοχές. Επίσης, η εταιρεία για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, “ΑΡΧΕΛΩΝ” έχει εκπονήσει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.), η οποία έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Οποιαδήποτε ανάπτυξη επομένως πρέπει να είναι ήπια και με πολύ υψηλές προδιαγραφές».
Ο Σύλλογος ζητούσε, επίσης, να γίνουν γνωστές οι ενέργειες του Δήμου Κυπαρισσίας.

Άλλαξε το περιβάλλον
Σύμφωνα με τον κάτοικο της περιοχής, ενώ δόθηκε εντολή αποκατάστασης του τοπίου και επαναφοράς του στην πρότερη κατάσταση, «έγινε ένας πολύ ωραίος δρόμος. Αντί για αποκατάσταση δεν έμεινε τίποτε», και πρόσθεσε: «Μας εμπαίζουν». Είπε επίσης πως είναι άγνωστο το τι ακριβώς συμβαίνει και πρόσθεσε πως αυτή η μοναδική φυσική ομορφιά που υπήρχε μέχρι το 2007, οπότε άρχισαν οι παρεμβάσεις, καταστράφηκε. «Άλλαξε τελείως το περιβάλλον, λιγόστεψαν και οι χελώνες, ενώ η καντίνα που κατασκευάστηκε στην παραλία, διαταράσσοντας με τη μουσική της τις χελωνοφωλιές, έλαβε άδεια όπεν μπαρ», θέλοντας να δείξει την… επιβράβευση των υπηρεσιών αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα.



Αγγελής

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Natura 2000 = σα να μην υπαρχει!!!

αναρχοβλαχος είπε...

...σε λιγο βα μπαζωσουν και την θαλασσα..

chameleontas09 είπε...

Ναι όντως το Νατούρα είναι σα να μην υπάρχει!!! Αναρχόβλαχε αν είναι να έχουν κέρδος θα το κάνουν κι αυτό πίστεψε με. Εγώ δε θα μιλήσω για ΠΟΤΑ και Νατούρα γιατί πλέον αρχίζω (έτσι νομίζω τουλάχιστον) και καταντώ "γραφικός".
Στο Διβάρι, μια περιοχή που πιο Νατούρα δε γίνεται λειτουργεί καντίνα-μπιτσ μπαρ-κωλομάγαζο με την περιβαλλοντική του μελέτη κλπ ολα κομπλέ όπως πρέπι να είναι για τέτοιυ ειδους περιοχες. Το θέμα είναι ότι πολλά πράγματα δεν τηρούνται όπως τα όρια ηχορύπανσης και φωτορύπανσης, το ωράριο λειτουργίας κλπ σε σημείο όπου ακριβώς δίπλα βρίσκονται φωλίες θαλάσσιων χελώνων.
Το κορυφαίο όμως απ όλα είναι πως στο συγκεκριμένο μαγαζάκι έχει μερίδιο λειτουργίας έκτος από ένας μήχανικός του Κωνσταντακόπουλου και ένας δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης από την Πύλο. Οι δύο παραπάνω μάζι με λοιπούς συνεργάτες το έχουν νοικιάσει έπειτα απο διαγωνισμό όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Βλέπουμε λοιπόν πως το ίδιο το κράτος, ο δήμος, ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος κάνει ότι θέλει νόμιμα και παράνομα.
Η λέρα λοιπόν αυτή, ο δημοτικος συμβουλος Φωτης Καραμπάτσος καταστρέφει με τους τρόπους του περιοχες Νατουρα, δηλωνει πως τα σκουπιδια του δημου πρεπει να πανε στον υδροφορο οριζοντα γιατι εκει που ειναι τωρα οντας και μεσιτης ο ιδιος εχει οικοπεδακια που θελει να πουλησει και πολλα αλλα.

Αγγελής

Herpetofauna of Greece