Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Ποιοι «πουλάνε» την Caretta caretta


Του ΛΕΩΝΙΔΑ ΝΤΙΛΣΙΖΙΑΝ

Στη Ζάκυνθο πολλοί δρέπουν τους «τουριστικούς» καρπούς από την ύπαρξη της θαλάσσιας χελώνας στις ακτές της, αλλά λίγοι -επί της ουσίας- κάνουν κάτι για την προστασία της. Η μαρτυρία του ρεπόρτερ του ΟΙΚΟ καταγράφει τη θηριώδη απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης.

Aπό το αεροδρόμιο της Ζακύνθου απαγορεύονται κατά τις νυχτερινές ώρες οι πτήσεις. Από τις 22.00 ώς τις 05.00, όπως μας πληροφορεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ). Οι νυχτερινές πτήσεις απειλούν την ακουστική προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta (Καρέτα καρέτα) που αναπαράγεται στον Κόλπο του Λαγανά. Την Κυριακή 24 Μαΐου, η απογευματινή πτήση της Ολυμπιακής από Ζάκυνθο για Αθήνα αναβάλλεται λόγω τεχνικού προβλήματος. Ωστόσο, άμεσα «οργανώνεται» πτήση με άλλο αεροσκάφος της Ολυμπιακής που προσγειώνεται στο αεροδρόμιο στις 23.15 το ίδιο βράδυ και αναχωρεί ένα τέταρτο μετά για Αθήνα. Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκεται και ένας βουλευτής.

Ο τελευταίος εμφανίζεται την ακριβή ώρα της αναχώρησης, δεν κρύβει ότι έχει μεσολαβήσει για την έκτακτη πτήση (σ.σ. για την ακρίβεια, καμαρώνει) και, όταν κάποιοι συνεπιβάτες του τον «στριμώχνουν», ζητάει απλώς συγγνώμη για το κλειστό αναψυκτήριο του αεροδρομίου, τα «ρίχνει» όλα στην Ολυμπιακή, τηρώντας… σιγή ιχθύος για την «παρεκτροπή» από την απαγόρευση. Για την ιστορία, ο βουλευτής έχει θέση «τοποτηρητή» στη Ζάκυνθο για το κόμμα του, που δεν έχει εκλέξει βουλευτή στο νησί. Το παραπάνω «επεισόδιο», που εξελίσσεται ερήμην των υπόλοιπων επιβατών, δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Και είναι μία μόνο ραψωδία της «οδύσσειας» που διανύει η -κατά τα άλλα- προστατευόμενη και υπό εξαφάνιση Caretta caretta.

«Ετοιμάστε τις φωτογραφικές», λέει ο Γιάννης. Κατευθύνει ένα από τα τουριστικά μηχανοκίνητα πλοιάρια που κάνουν μίνι εκδρομές στην παραλία του Λαγανά και στα νησάκια. Με αυτόματες κινήσεις εντοπίζει μια χελώνα με πομπό στο καβούκι. Αμέσως ακολουθεί ένα ολόιδιο πλοίο, «φορτωμένο» και αυτό με τουρίστες. Αντικριστά μεταξύ τους, πολιορκούν στενά την Caretta caretta που αγωνίζεται να βγάλει το κεφάλι της από το νερό για να ανασάνει. Τρομοκρατημένη και χωρίς ανάσα, χάνεται στο βυθό. Λίγα λεπτά μετά -παρά το στενό μαρκάρισμα του τουριστικού σκάφους- θα υποχρεωθεί να βγει στην επιφάνεια. Πρέπει να αναπνεύσει. Ακούγονται τα «κλικ» των τουριστών που απαθανατίζουν τη σκηνή.

«Ντίβα η χελώνα», σχολιάζει ο Γιάννης, πιάνοντας πηδάλιο για το απέναντι νησάκι. Στο Μαραθονήσι, μέρος του θαλάσσιου πάρκου και ζώνη υψηλής προστασίας με παραλία ωοτοκίας, τα πλοία κάνουν 45λεπτη στάση για μπάνιο. Η ενημερωτική πινακίδα βρίσκεται «ξηλωμένη» πάνω στην άμμο. Η μοναδική διακριτή ταμπέλα είναι πάνω στο περιφραγμένο κτήμα. Πληροφορεί ότι το νησί ανήκει σε κάποια δικηγορική εταιρεία. Το νησί είναι ιδιωτικό. Μικρά παιδιά «ξεριζώνουν» από το βυθό πέτρες και κοχύλια. Κανένας δεν επιβλέπει την παραλία.

«Επισκέπτη, προσοχή! Δεν επισκεπτόμαστε τις παραλίες ωοτοκίας κατά τη διάρκεια της νύχτας», σημειώνει ο Φορέας Διαχείρισης του ΕΘΠΖ.

Κι όμως, εννέα το βράδυ, άνθρωποι κάνουν ανενόχλητοι τζόκινγκ κατά μήκος της παραλίας Καλαμάκι. Ορισμένες ομπρέλες θαλάσσης και ξαπλώστρες -νυχτερινά εμπόδια κατά την περίοδο ωοτοκίας- απλώνονται ξεχασμένες. Η συμφωνία φορέα - ξενοδοχείων για την απομάκρυνσή τους το βράδυ δεν τηρείται πιστά.

Κάποια ανοιχτά φώτα τη νύχτα, ο ανιματέρ του ξενοδοχείου που στη διαπασών ψυχαγωγεί τουρίστες μετά τη δύση, κοντάρια από ομπρέλες σφηνωμένα στην άμμο επί 24ώρου βάσης, ίχνη από παπούτσια και ανακατωμένη άμμο, τσιμεντένια σκαλοπάτια και παρτέρια μπροστά στην παραλία, πισίνα είκοσι -για την ακρίβεια είκοσι ένα δικά μου- βήματα απόσταση από τη θάλασσα κάνουν δύσκολη τη ζωή της χελώνας.

Στα πιο δυνατά «φάουλ» εναντίον της έχουμε και λέμε: δύο λατομεία στην κορυφογραμμή του όρους Σκοπός πάνω από παραλίες ωοτοκίας, τον εντός της προστατευόμενης περιοχής ΧΥΤΑ που, λόγω κορεσμού, απειλεί με ρύπανση τη θαλάσσια περιοχή στην παραλία Βροντόνερο και, φυσικά, τα «έκτακτα» νυχτερινά δρομολόγια στο νέο αεροδρόμιο «Διονύσιος Σολωμός» που κατασκευάστηκε το 2008, ένα χιλιόμετρο (!) απόσταση από τον Κόλπο του Λαγανά, τον σημαντικότερο βιότοπο ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου. Κι αν όλα αυτά διαδραματίζονται στα τέλη Μαΐου, αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να συμβαίνει στα μέσα Αυγούστου!


Παλιότερο άρθρο, 13/6/2009, ΟΙΚΟ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ









σχόλιο: Η "ανάπτυξη", όσο κι αν δεν το λένε κάποιοι καλοθελητές επηρεάζει τα πάντα και σίγουρα η χελώνα Caretta caretta δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από τον κύκλο επιρροής.
Τα μπαλάκια του γκολφ, οι ξαπλώστρες, οι εκατοντάδες παραθεριστές (ίσως χιλιάδες) που προκειται να καταφθάσουν απο του χρόνου στην παραλία του Ρωμανού, η ηχορύπανση και η φωτορύπανση, η κατασκευή αγωγών για τη μεταφορά θαλασσινού νερού και η δημιουργία κέντρου θαλασσοθεραπείας, οι δήθεν ξύλινες προσβάσεις δίχως φωτισμό (μάλλον θα χρησιμοποιούν το φεγγάρι για φακό) κλπ δε χωράνε πουθενά όσες περιβαλλοντικές μελέτες κι αν φτιαχτούν. Η χελώνα εξαφανίζεται στη Ζάκυνθο και αποτελεί πλέον σημάδι πανίδας που μπορεί να στριμωχτεί μονάχα στα φωτογραφικά άλμπουμ. Άραγε το ίδιο πρόκειται να συμβεί και στου Ρωμανού? Θα το αφήσουμε να συμβεί?
Αυτοί που πιστεύουν πως η "ανάπτυξη" πρόκειται να διαδώσει και να προωθήσει θετικά τη χελώνα Caretta caretta σίγουρα είναι γελασμένοι... και υπαίτιοι σε μεγάλο βαθμό, μαζί με όλους τους άλλους που στριμώχνουν τη χελώνα στο φωτογραφικό άλμπουμ προκαθορίζοντας έτσι την εξαφάνιση της.



Αγγελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Herpetofauna of Greece