Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Και όμως η Π.Ο.Τ.Α. αγαπά και φροντίζει το περιβάλλον ……. και γι’ αυτό «βραβεύεται»!!!!!



το έφερε το mail... το είδαμε και στην Καλύβα




Του Γιώργου Γκόνη

Το σωτήριο έτος 2010 έφτασε, ο χρόνος μετρά αντίστροφα …. 101 μέρες μείνανε για την έναρξη της λειτουργίας της Π.Ο.Τ.Α. Ρωμανός.

Και όμως τα πάντα γίνονται όπως απαιτείται, από ευαίσθητους που νοιάζονται για το περιβάλλον. Όλα τα κρίσιμα ζητήματα είναι τακτοποιημένα και δεν απομένουν οι φωτογραφίες, το σήκωμα του διακόπτη και οι κορδέλες των εγκαινίων! Και όλα αυτά σε πλήρη διάψευση όσων ισχυρίζονταν οι κακόβουλοι!

Ας σοβαρευτούμε…..

Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες, τραβήχτηκαν στις 19.01.2010 και δείχνουν την μετατροπή της παρόχθιας ζώνης του ποταμού Σέλα σε συστηματικό σκουπιδότοπο της Π.Ο.Τ.Α. Μπάζα, απορρίμματα, πλαστικά και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς αποθέτονται δίπλα στο ποτάμι και το μπαζώνουν. Και εκτός αυτού «διαφημίζουν» και την περιοχή και «αποδεικνύουν» στους διερχόμενους τουρίστες, (ο σκουπιδότοπος της ΠΟΤΑ βρίσκεται δίπλα στην επαρχιακή οδό Ρωμανός – Τραγάνα – Μαραθόπολη – Φιλιατρά) τι σημαίνει σεβασμός στο περιβάλλον, στα ποτάμια, στους νόμους …..

Το φαινόμενο αυτό γίνεται συστηματικά εδώ και μήνες και παρά το γεγονός ότι όλοι το γνωρίζουν, αρμόδιοι και αναρμόδιοι, ευαίσθητοι και αδιάφοροι, τύπος, εξουσίες και πολίτες κανείς δεν συγκινείται! Και για να μη θεωρήσει κανείς ότι ασκώ προβοκάτσια το φορτηγό – απορριμματοφόρο είναι του εργοταξίου της Π.Ο.Τ.Α. της εταιρίας Α.Τ.Ε. Ρωμανός με αριθμό κυκλοφορίας ΙΗΙ 9210.

Τα πράγματα είναι ακόμη σοβαρότερα αφού 101 πριν την έναρξη λειτουργίας της Π.Ο.Τ.Α. και κανένας σχεδιασμός δεν έχει γίνει για τη διαχείριση των απορριμμάτων! Οι σκουπιδότοποι των Δήμων σε μαύρο χάλι, η ανακύκλωση σε εκφυλισμό και το σχέδιο «ολοκληρωμένης διαχείρισης» αναζητείται! Η Π.Ο.Τ.Α. όμως με την «αποδεδειγμένη ευαισθησία» της ξεπερνά τα εμπόδια του ανίκανου, γραφειοκρατικού και εσχάτως σε διαδικασία πτώχευσης με πρωτοποριακή μέθοδο!

Και μια και το’φερε η κουβέντα, από το Μάρτη του 2009 έχει ολοκληρωθεί και την έχουν στα χέρια τους τόσο η Νομαρχία όσο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η περιβόητη Μελέτη Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Λεκανών Απορροής Πύλου – Ρωμανού. Στην ουσία πρόκειται για μελέτη που αφορά τα νερά από το Μουζάκι και τον ορεινό όγκο, ως τα Χιλιοχώρια και μεγάλο μέρος της Πυλίας. Στη μελέτη αυτή γίνεται κατανομή των σημερινών και μελλοντικών αναγκών σε νερό για ύδρευση, άρδευση και άλλες χρήσεις. Και όμως η μελέτη αυτή δεν γίνεται γνωστή στο κόσμο, δεν την κουβεντιάζουν η Δήμοι, η Νομαρχία, οι αγρότες, οι κάτοικοι της περιοχής! Όταν λέγαμε ότι εκχωρήσανε ακόμη και τα νερά μας λέγανε «υστερικούς», τώρα ας μας εξηγήσει κάποιος ποιος θα αποφασίσει για το μοίρασμα του νερού των σημερινών και μελλοντικών γενιών της περιοχής… Παρεμπιπτόντως, αν κάποιος «εκπρόσωπός μας» δυσκολεύεται να βρει τη μελέτη θα του τη διαθέσουμε δωρεάν…

Και τέλος έχω δύο απορίες:

1η: το μήνα Αύγουστο του 2010, πρώτου έτους λειτουργίας της ΠΟΤΑ Ρωμανός, θα χρειαστούν μόνο για ύδρευση 1.400 μ3/ημέρα. Που θα τα βρουν;

2η: αυτή αφορά και τους αγαπητούς /ες της Ορνοθολογικής. Ας μας εξηγήσει κάποιος τι θα γίνει με τη λιμνοθάλασσα, τι προβλέπει η διαχειριστική μελέτη, για να είναι διαχειριστική; θα την αφήσουμε να ξεραθεί τελείως;

Αυτά για την αρχή… αναμένοντας την ολοκλήρωση της γραφής του Σ.τ.Ε. (πληροφορίες λένε ότι αν δεν έγινε τελειώνει σύντομα)

Γιώργος Γκόνης

Γαργαλιάνοι 19.01.2010




Αγγελής

8 σχόλια:

chameleontas09 είπε...

Τελικά τα απορρίμματα δυστυχώς πέφτουν στο ποτάμι!!! Τώρα υπάρχουν και ντοκουμέντα από το Γ.Γκονη που το αποδεικνύουν!!! Η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη!!! Τέτοιες ντόπιες φωνές πρέπει να ακουγονται συχνότερα... τις χρειαζόμαστε όλοι!!!

Αγγελής

αναρχοβλαχος είπε...

η πρασινη αναπτυξη της Ποτα με τα φιλικα προς το περιβαλλον εργα της και ολες τις σχετικες μπουρδολογιες..
Καπου διαβασα οτι ο Κωσταντακοπουλος θα ειναι στο συμβουλιο διοικησης της εθνικης τραπεζας...Αν δεν κανω λαθος.
Περιμενουμε απο κατι τετοιους ευαισθησια για το περιβαλλον;σε καμια περιπτωση...

navarino-s είπε...

Αφού συγχαρώ τον κ. Γκόνη για την τόσο εμπεριστατωμένη παρουσίαση του καφτού αυτού θέματος για την περιοχή μας, θέλω να εκφράσω τη βάσιμη για μένα ελπίδα -μιας και οι άνθρωποι αδιαφορούν και αυτοί που ενδιαφέρονται είναι λίγοι- ότι η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης μπορεί να έχει και ένα θετκό: να μην επυτρέψει να λειτουργήσει η κυρά ΠΟΤΑ!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά!!! Το να κατανοούμε όμως δε σημαίνει απαραίτητα πως αγωνιζόμαστε για κάτι. Με τον Αγγελή το έχουμε ξανασυζητήσει. Προτείνω λοιπόν να γίνει και κάτι επί του πρακτικού. Να οργανωθεί κάτι στον τόπο του εγκλήματος. Να προπαγανδήσουμε τον κόσμο. Να ακούσουν και τη δικιά μας φωνή, να ρθουμε σε προσωπική επαφή, πρόσωπο με πρόσωπο, να μοιραστεί κείμενο χέρι με χέρι, να συνδιαμορφώσουμε κ.ο.κ.

Θα μπορούσε να περιλαμβάνει ομιλία, μουσική παρέμβαση, παρουσίαση σε projectora κτλ. Αυτό όμως για να γίνει χρειάζεται τη στήριξη του κόσμου που διαφωνεί με τα όσα χτίζει η ΠΟΤΑ.

Ας κάνουμε εμείς την αρχή. Μην τα περιμένουμε όλα από την ΚΙΝΩ. Η ΚΙΝΩ έχει δώσει αγώνα διαρκείας. Ας κάνουμε κι έμεις κάτι. Ας μιλήσουμε με τους ανθρώπους να ορίσουμε κάποια συγκέντρωση στο σημείο και όχι σε μεγαλουπόλεις. Να επίχειρήσουμε να σπάσουμε την τρομοκρατία του κεφαλαίου και του κράτους. Έτσι θα βγει ξανά το θέμα στην επιφάνεια γιατί εδώ που τα λέμε, το συζητάμε μεταξύ μας. Πολιτικοί παράγοντες, τοπικοί άρχοντες, ορνιθολόγοι κτλ τα χουν τσεπώσει. Μόνοι μας είμαστε αλλά υπάρχουν κι άλλοι. Ας τους βρούμε. Ας κάνουμε επιτέλεους κάτι γιατί όταν θα ρωτάνε οι νεότεροι ''τι έκανες εσύ τότε'', εμείς θα απαντάμε ''έγραφα σχόλια στο διαδίκτυο''. Η απόλυτη ξεφτίλα...

Ανώνυμος είπε...

A! kai kati akoma.
An perimenoume apo tin krisi pou dimiourgei to kefalaio na katastrepsei to idio to kefalaio (POTA), zito pou kaikame....
kaneis de xarizei tipota, ola kerdizontai. skefteite loipon tin protasi mou ki an thelete ta leme kai apo konta.
pavlos

chameleontas09 είπε...

Συμφωνώ απόλυτα pavlo με τα λεγόμενα σου!!! Το έχουμε συζητήσει οτι χρειάζεται αυτό οπως εχουμε συζητήσει επισης και τη δυσκολία που υπάρχει όταν δε βρισκεσαι κοντα στα γεγονοτα!! π.χ. μεχρι τωρα απο την ενημερωση που ειχα νομιζα πως τα σκουπιδια τελικα δεν πεφτουν στο ποταμι, ωστοσο ο Γ.Γκονης μας εδειξε το αντιθετο!! Ειναι πολυ δυσκολο να δρας απο μακρια!!!
Πρεπει να δρομολογηθει κατι κατω, μια συναντηση τουλαχιστον σε μια περιοδο που θα βολευε πολυ κοσμο να συμμετεχει οπως ειναι η περιοδος του Πασχα τον Απριλη!!! Ενα μηνα κιολας πριν τη λειτουργια της επενδυσης!! Να γνωριστουμε μεταξυ μας και με ντοπιο κοσμο και να μετρησουμε -σε εισαγωγικα- τις δυναμεις μας για μελλοντικους μηχανισμους και κινησεις οπως αυτες που ανεφερες!!!
Ειναι πολυ ευκολο να δρομολογησουμε γεγονοτα θεωρω...

@navarino-s αυτο που λες θα ηταν τελειο ομως μεχρι τωρα φαινεται πως την κριση την πληρωνουν οι εργαζομενοι (με απολυσεις και μειωσεις μισθων κλπ) ενω οι εφοπλιστες κανουν παρτυ!!! Ειδομεν...



Αγγελής

Unknown είπε...

Αφού συγχαρώ τον και εγώ τον κ. Γκόνη για τα σημαντικά ερωτήματα που θέτει.
Σε χώρες με μακρόχρονη ανθρώπινη παρουσία όπως η Eλλάδα, το φυσικό περιβάλλον είναι στενά δεμένο με το αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι τόσο στο ελληνικό Σύνταγμα, όσο και στις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, οι έννοιες του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος αντιμετωπίζονται από κοινού. Όμως. Στην Eλλάδα αντιμετωπίσαμε και το φυσικό και το αστικό περιβάλλον ως καύσιμη ύλη μιας ανάπτυξης χωρίς μέλλον (και χωρίς παρελθόν). Mε τον ίδιο τρόπο που προχωρούσαν οι καταπατήσεις δασικών εκτάσεων και παραλιών, αναπτυσσόταν και η καταστροφή μέσα στις πόλεις.
Σε αυτή την λούμπα δυστυχώς έχουν πέσει τοπική παράγοντες και κάτοικοι, η εμπειρία του Πόρτο Καρράς στην Χαλκιδική δεν δίδαξε! ο επιχειρηματίας αυτός, που πρόσφατα καταδικάστηκε γιατί πλούτισε παράνομα στο Χρηματιστήριο, έχει εξαγοράσει συνειδήσεις για να προωθήσει τα συμφέροντά του, συσπειρώνοντας όμως απέναντί του όσους έχουν αγωνιστεί για την υπεράσπιση του μέλλοντος της περιοχής και την αξιοπρέπειά τους.
Νομίζω ότι το ίδιο ακριβώς σενάριο διαδραματίζεται και στην περιοχή μας!!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του resort τι λέτε καραγκιοζάκια

Herpetofauna of Greece